onsdag 1 december 2010

Dali City


 Från Lijiang tog vi, tillsammans med Bob och Sonnet från Washington DC,  en expressbuss söderut till Dali City, den historiska huvudstaden för Bai-folket för 1000 år sedan. Den gamla staden, omgärdad av en mur, ligger åtskild från den "nya" med flera km emellan.
Resan skulle ta 4 timmar men tog 5 efter att vi stått stilla i 1 timme där vägen var enkelriktad p g a att den kantades av hundratals lastbilar som väntade på dieselleverans till mackarna. Uppenbarligen är det bränslebrist nationellt, vilket dock inte märks på trafiken i städerna.

3 stornäsor och en tjej från Beijing, amerikanska sedan många år, dock. Hon var oss - och sin man - till stor hjälp. När hennes man ifrågasatte en konversation hon hade med nån kines fräste hon ifrån: "Hade jag varit så dum hade jag varit såld till en kinesisk bordell istället för en amerikansk!"

Baikvinnorna är ofta klädda i sina typiska blå kläder med en skärmmössa över ett blått huvudkläde. Och med korgen på ryggen bär de tunga bördor.

Enligt Sonnet är trafikregler och trafikljus rekommendationer i Kina, inte tvingande! Så man cyklar på den sida man behagar.

Så blev det "stau".

Bussfönstret var smutsigt men utsikten emellanåt magnifik.


Emellanåt inte så magnifik, mera pittoresk, kanske, med höns på en jordplätt i byn.

Dalis arkitektur skiljer sig från Lijiangs. Här är många hus vitrappade med målningar längs takskägget. Jag fick veta att man beställer en målare som tar betalt per längdenhet.

I Dali bodde vi på Mama Naxi Guest House, ett utmärkt bra ställe. Jättesköna sängar!

Fin toa med "tronstol" också kallad handikapptoa. Benmusklerna kunde vila ett tag.

I Dali City tillåts biltrafik men på bostadsgatorna var det lugnt.

Gårdarna är muromgärdade men blomsterprakten väller över alla bräddar.

Den här lille söte farbrorn satt ute vid gatan och hade inget mot att vara med på bild.

Många hus har såna här vackra snidade luckor eller dörrar.

Den här mannen snidade en stenstämpel åt mig. Till skillnad från turistställena i Shanghai som snidade på 3-5 minuter ville den här mannen ha tre kvart på sig. Och jag valde en enkel stämpel i Dali-marmor. Dali är bl a känt för sina marmorfyndigheter och marmor heter på mandarin just Dali-sten.  

Det var litet disigt men bergen skymtade i alla fall.

Den här glada damen sålde både ätbart och hemstickade och virkade mössor.

Också i Dali går små kanaler längs gatorna och det finns mycket grönska.

Skomakaren fixade skor medan kunden väntade. Men han hade ingen ordning, minsann!

Mama Naxi var nyrenoverat och fint med vackra målningar.

Porten utåt gatan, bilden tagen inifrån gården.

Vi bodde i rummet till vänster på bottenplanet.

Mannen till höger är Joker, ägaren till Mama Naxi. Här har han besök av en god vän och dennes baby. Joker visste inte hur väl han ville oss "ladies".

10 kommentarer:

  1. Vad roligt med dina bilder! Och otroligt vackert med risfälten i terass längs kullarna/bergen! :-) Jag tycker även Dali verkar vara en vacker stad med sina vitrappade hus.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Åter en härlig tripp med dig i Mittens rike.
    De snidade luckorna är jättevackra.
    Skomakaren har till och med mera oordning än vad vi har på vissa ställen i vårt röjande:)
    och den söta lilla farbrorn är faktiskt väldigt söt. Fina bilder.

    SvaraRadera
  3. Saltis:
    Jag gillade också Dali även om jag inte såg så mycket som hade velat eftersom jag blev sjuk och fick stanna i sängen en del.

    Karin:
    Farbrorn var nästan overkligt söt!Och det var synd att inte en snidad lucka fick plats i ryggan...

    SvaraRadera
  4. Får vi se stämpeln? Åtminstone ett avtryck.
    undrar
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Tack för ytterligare en intressant bildvisning. Du kommer väl att leva på dessa minnen under lång tid framöver. Tvättstället ser verkligen annorlunda ut. Men det är vackert.

    SvaraRadera
  6. Det slår mig, på bild efter bild, hur rent och fint och ordentligt det är i Kina. Eller är det en synvilla? Eller är det jag som är så van vid sopor och skräp och elände att jag tycker att allt annat är fantastiskt?

    SvaraRadera
  7. Roligt att se dina bilder från ett helt annorlunda Kina än det jag upplevt. T.o.m. människorna ser annorlunda ut - mer åt det västerländska hållet...

    Jag förstår att du avbildade toan, det är inte så vanligt med en sådan toalettstol. Själv har jag väldigt svårt att ta med upp från hålet i golvet när det inte finns någonting man kan hålla sig i.

    SvaraRadera
  8. MYCKET INTRESSANT.Så fina bilder. Synd att du blev sjuk men du gnäller ju inte. Tänk att ni kunde resa långt inne i Kina utan stora svårigheter. Kunde någon tala engelska?

    SvaraRadera
  9. Margaretha:
    OK, ska bli!

    Anne-Marie:
    Med mina 600 bilder och kompisens likaså 600 har jag en källa att ösa ur. Risken finns att ni tröttnar...

    Marianne:
    Det ÄR rent och fint! Men det går oxå människor och sopar hela tiden!

    Ingrid:
    Detta är oxå ett annorlunda Kina än det jag upplevt under mina tidigare resor i grupp med fina hotell och besök på "fina" sevärdheter. Västpåverkan blir bara större och större för varje dag vilket fr a syns i klädsel och varuutbud. För att inte tala om skyltning och reklamaffischer där t o m de kinesiska ögonen retuscheras bort eller också använder man västerlänningar som fotomodeller, helt enkelt. Men vi letade efter det som finns kvar av "gamla" gator som inte fallit för grävskoporna ännu.

    Varje gång jag reste mig upp från en "golvtoa" sände jag en tacksamhetens tanke min knäortoped som fixat min menisk! Annars är den konstruktionen egentligen mera hygienisk än "tronen".

    SvaraRadera
  10. Vilka bilder!
    Speciellt de du ahr av risfälten imponenerar. Tänk att få se detta i verkligheten.
    Vilken resa du fick!
    Trist med sjukdom, usch.
    Bilden på dig och den gamle mannen är fin, men han ser nästan ut som en staty där han sitter.

    SvaraRadera