fredag 14 januari 2011

Fredagstema: Om jag kunde/fick förändra något så skulle jag….

Det är Maisoui som är månadens temainspiratör.
Det finns massor jag skulle vilja förändra, både stort och smått, naturligtvis. Det som skaver mest dagligen och stundligen i dessa tider är ändå hur sjuka människor behandlas av försäkringskassan. Det är förvisso inget helt nytt men det har blivit allt värre och värre. Jag upplever och har upplevt i min närhet och i min roll i sjukvården hur man inte bara misstror utan misshandlar redan hårt drabbade människor. Man inte bara förstör deras ekonomi utan förvärrar och förlänger deras sjukdom.
Många läkare upplever sig dessutom trakasserade av försäkringskassan som underkänner intyg på intyg och tvingar dem till ett evigt pappersarbete istället för att kunna göra det viktigaste - ägna sig åt patienten.

Ett tragiskt fall beskrevs i Läkartidningen. Att detta bara är ett bland många vittnar kommentarerna till artikeln om. Att det blir dyrare förutom det lidande som orsakas både den sjuke och de närstående bryr man sig inte om - det blir ju en annan betalare än FK.

Om jag fick bestämma så skulle dagens försäkringskasseregler OMEDELBART ändras. Jag anser också att varje jobbskatteavdrag utöver "kostnader för inkomstens förvärvande", som det en gång hette i deklarationsblanketten, är en stöld från fr a sjuka och arbetslösa men även pensionärer. Vart har solidaritetstanken tagit vägen? 

(Bilden från nätet)

13 kommentarer:

 1. Jaa!! Det skulle jag också gärna vilja ändra på. Det är inte riktigt klokt hur det har blivit...jag håller med dig i allt som du skriver och har en anhörig som är drabbad och vi förstår inte hur det ska gå för henne. FK tar beslut på grunder som ingen människa förstår. Visst behövdes det koll på fuskare, men det kan ju omöjligt ska drabba de som är sjuka.

  Ha en riktigt fin fredag!

  SvaraRadera
 2. Det vill jag vara med och ändra på också, i dagarna har en av ortens tidningar på vår ö tagit upp hur patienter och också läkare misstros här hos oss, så det finns litet varstans problemet.
  För att vara sjuk så skulle man behöva vara väldigt frisk för att orka strida för sina rättigheter och för att bli bemött med respekt.
  Människan som står i grunden för allting har det minsta att säga till om...har bara blivit ett nummer som man hanterar hur som helst.
  Det finns många skrämmande bevis på det, tyvärr

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt! Dessvärre är solidaritet inte en vacker tanke hos alla... och vad värre är, så länge jag själv mår okej så kan alla andra må skrutt men om jag blir sjuk... eller skulle behöva ett bra skyddsnät, då blir det annat ljud i skällan...
  Bra inlägg!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Ja, vad har hänt med Försäkringskassan? Jag vet att de också är underbemannade och många lider av stressymptom. Inte konstigt alls... Och alldeles för ofta hör man människor i svåra situationer misstros. En nära väns fru har precis fått diagnosen Alzheimers. F-kassan hade då i månader hävdat att frun var arbetsskygg och var tvungen att arbetsträna. Om du visste vad min vän har kämpat, bara för att mötas av misstro både av F-kassan och Arbetsförmedlingen.
  Ja, jag är med på dina förändringsförslag!

  SvaraRadera
 5. Ja, jag måste säga som Lotta, vad har HÄNT med FK? Det verkar bara bli svårare och svårare och snårigare och snåriga både för stackars, stackars sjuka patienter och för deras läkare, ssk och andra i vården.
  Man läser ju ständiga skräckhistorier i svenska tidningar där folk med cancer och andra sjukdomar inte fpr sjukpenning eftersom de anses för friska för att jobba. USCH!!
  Ja, för att inte tala om hur det är här i US med helöa försäkringsbolagsbiten och de som inget har...Men det är en annan historia, och än snårigare...
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. Ewa:
  Idag tycks det som om det är viktigare att hindra EN fuskare än att 10 verkligt sjuka får en människovärdig behandling.

  Karin:
  Den här sortens "nyliberalism" griper ju omkring sig i världen. Obama i USA som försöker sig på ett embryo till vettig sjukförsäkring skylls för kommunist och nazist av "Tea partyt".

  HeLena:
  Trevlig helg själv!
  Såg en gång ett ironiskt anslag: Sköt dig själv, skit i andra! Stöd bromspartiet! Visst är det alltmer så i vårt samhälle numera, tyvärr.

  lise-lotte:
  Jag kan tänka mig vilken ångest din vän har haft och har. Och så bli misstänkt för fusk!

  SvaraRadera
 7. Annika:
  Det lär inte vara så kul att jobba på FK så det är nog inte begåvningsreserven som gör det. Men det finns undantag, vissa handläggare verkar ganska vettiga. Dock byter man handläggare stup i ett så att den som haft en bra person plötsligt finner sig hamnat i klorna på en klant. Enda trösten är om den bra personen finns kvar och då blir vinstlott för nån annan.

  SvaraRadera
 8. Bra rutet!
  Önskar bara att jag visste hur det skulle gå till att få beslutsfattarna att fatta hur det borde vara.
  När det gäller social välfärd tror jag att vi måste acceptera att några få missbrukar systemet.
  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Margaretha:
  Det är klart att vi måste! I alla andra sammanhang finns det kriminella typer som utnyttjar andra människor så varför skulle just våra trygghetsförsäkringar vara skonade? Men inte anklagar vi alla butikskunder för att någon snattar?
  Man försöker göra det besvärligt att stjäla men kroppsvisiterar inte alla kunder för att någon enstaka går ut med nåt utan att betala.

  SvaraRadera
 10. Jag har nog inte riktigt hängt med vad som händer i Sverige just betr. FK men om folk inte mår bra och det inte fungerar måste ju någon ta tag i saken. Varför inte Olgakatt! :) Bra skrivet.

  SvaraRadera
 11. Det låter verkligen som något bra. Som utvandrad har jag ju inte helt kunnat följa med i vad som hänt, men visst hör jag ändå en hel del, och det är tillräckligt till att jag ibland närmast är tacksam för att min mamma inte hann att uppleva hur illa det verkligen blev. Hon dog som 54-årig, efter många års allvarlig sjukdom, och jag kan inte ens föreställa mig hur en sådan misstilit och behandling från FKs sida skulle ha gjort vid henne. Jag hoppas det snarast händer något som gör situationen bättre för de som redan är svaga.

  SvaraRadera
 12. Jag har ju inte bott i Sverige på 17 år men när jag hör olika fall så förstås jag att något verkligen hänt till det sämre. Verkar som om Försäkringskassan många gånger fattar helt omänskliga beslut. Ibland tänker jag att jag hade tur som blev allvarligt sjuk i Grekland och inte i Sverige.

  SvaraRadera
 13. Anne-Marie:
  Du må tro att många kämpar med detta, hittills förgäves, trots allt flera fall som omtalas i media. Bl a ett antal självmord efter FK-beslut.

  Bejla:
  Visst är det hemskt när man får en sån tanke som du får om din mamma för att det nu är som det är.
  Måtte det snart bli ändring.

  Inga-Britt:
  Medicinskt får man bra vård i Sverige, det är FK som har kapsejsat, tyvärr, vilket ju är illa nog.

  SvaraRadera