måndag 17 januari 2011

Låneböcker till paddan

En anledning till att jag gärna ville ha en iPad var möjligheten att låna e-böcker och läsa på den. Det finns ju massor både gratis och att köpa på nätet, t ex Guthenberg och epub, men de som är gratis är ju inte precis nyutkomna och det vore ju fint att inte köpa på sig för mycket. Jag hade inte tagit itu med projektet när jag fick höra att det nog inte gick, apple stödde nog inte svenska bibliotekslån. Jag blev litet lång i synen men tänkte, för katten, vad är nu detta?
Farhågan var FEL, FEL, FEL! Det går utmärkt att låna e-böcker på svenska bibliotek till paddan bara man har ett lånekort. Gratis. Man skaffar sig ett Adobe ID, gratis, laddar sen ner Bluefire Reader, gratis, direkt på paddan. Bingo. Det står på bibliotekssidan att man får låna två böcker per 7 dagar men exakt vad det innebär har jag inte klurat ut ännu. T ex vet jag inte om man det finns en "återlämningsfunktion" som gör att man kan låna igen inom 7 dagar. Vet någon?
Annars återkommer jag med mer information när jag hittar någon.


Musikanta och Margaretha frossade igår i  härliga kattramsor på Musikantas blogg inklusive kommentarer. Mitt lilla bidrag till nonsensramsorna är mera makabert men jag gillar det. Jag har en gammal tygkasse jag fick från min moster i USA för minst 30 år sedan med denna bild på:


Helgen har till stor del ägnats åt matlagning. Jag hämtade 30 kg ekologiskt och närproducerat kalvkött som jag dels frusit in färskt, dels gjort färdiga rätter av för att kvickt kunna ta fram ur frysen. Kalvkött är inte så lätt att få tag i numera så jag är väldigt glad för denna möjlighet från Sunnantorps Gård i Stehag några få mil härifrån. En gryta med osso bucco kunde jag ta med till Malmö och bjuda min mor och ena syster på till söndagslunch.

Vi upptäckte att Malmö stänger av gator i centrum på flera ställen med urdålig vidareskyltning och till slut var jag vilse i min barndoms stad! Vi kunde bara skratta åt eländet och så småningom hittade vi ju fram efter en hel del snurrande. Trafiklogistik är tydligen alltför svårt för de ansvariga i Malmö.

På söndagseftermiddagen grattade vi njesen, Syster i Söder, som hade födelsedagstårtkalas för en hel bataljon. Hon hade skrivit en önskelista i 28 punkter (lika många som de år hon firade) som vi hade valt i och valet tycktes falla i smaken.


Jag är själv förtjust i 10-gruppen och stoltserade med ett annat mönster när jag i höstas var i NY och på MoMa mötte samma mönster hos en amerikansk tjej. Vi ställde upp oss i rummet med Guerilla Girls utställning.

3 kommentarer:

 1. Men det var väl en elak katt. ;) Stackars små möss! Härlig teckning trots allt. Låter härligt att kunna köpa ekologiskt kött. Osso bucco var länge sedan jag åt men jag minns att det smakade gott!

  SvaraRadera
 2. Din uppriktiga katt gillas!:) Den skulle gärna få sitta i vårt diskbänksskåp i privatköket under nätterna då små möss tittar in. Nu får de smaka på parmesan eller åtminstone snusa på den innan det smäller...
  Vi skulle också, väldigt gärna ha samma möjligheter att köpa ekologiskt närproducerat kött; tyvärr är möjligheterna alltför små, utan vi måste ta oss över vatten för att få det vi vill ha. Lamm går däremot bra.
  Njut av allt det goda!

  SvaraRadera
 3. En underbar kattbild - men tror inte jag ska visa den för älsklingen, han skulle kunna få för sig att vilja börja spela gitarr.
  Margaretha
  som är kräsen när det kommer till musik
  (som dagens inlägg bevisar!)

  SvaraRadera