fredag 27 maj 2011

Fredagstema: Sommarlängtan

Jag har många planer för  sommaren och en spännande sak på listan är operaföreställning i Glyndebourne!
C, som jag rest med, bl a till Kina, och jag ska ta oss ett par dagar i London och sedan dra söderut till Lewes som är Glyndebournes närmsta stad.
 Glyndebournes historia är spännande. Operan grundades 1934 av John Christie och hans hustru Audrey Mildmay. Audrey var operasångerska och John operaintresserad. Så de byggde ett operahus på ägorna...
Glyndebourne Festival är nu ett av operavärldens stora årliga evenemang och sedan 1994 står ett nytt modernt operahus på samma plats som det ursprungliga.

Vi ska se Donizettis Kärleksdrycken. Det är en opera full av bel canto, rolig och dramatisk och med ett lyckligt slut. Perfekt, f ö,  som första opera om man tror att alla operor slutar med att alla dör och att alla sångare är feta. Mest kända aria är Una furtiva lagrima, här med Juan Diego Florez (var så god, Marianne!) från en föreställning i Parma för några år sedan. Jag har den på en CD med Jussi och lyssnar ibland på den i bilen. De flesta tenorer har den nog på konsertrepertoaren även om de inte spelat rollen på scenen. En annan sak jag ser fram mot är min årliga fjällresa med ritt på islandshäst i Nordtröndelag. Till min glädje får jag sällskap med en god vän som varit med en gång förut för ett antal år sedan. Vi kör bil upp respektive ner på två dagar men övernattning på vandarhem någonstans i Dalarna där jag också hoppas hinna se litet av en nära och kär familj, nämligen makens brorson och hans familj.
Dagens tema är det sista för månaden. Tack, Desiree, det har varit jättebra ämnen! Än vet jag inte vem som tar över stafetten men det lär visa sig.

7 kommentarer:

 1. Jag vet inte heller vem som tar över. Ibland görs det ju sommarupehåll också eftersom många bloggar går lite på sparlåga under sommaren.
  Vilken innehållsrik sommar du kommer få! och sedan höst! :-)
  Och nu lutar det åt att jag och Ella nog kommer till Sverige en sväng också. Ska kola biljetter lite snart. Hoppas du är i krokarna då!!! Inga datum är bestämda. Beror lite på priser och så...
  Kraaaam!!

  SvaraRadera
 2. Juni är Show and Tell månad, sp ngn får gärna ta över i juni! Men vi tar sommarlov sen i juli och aug!
  Du har en innehållsrik sommar framför dig. DET är härligt...
  OCH jag kan icke logga in under min googlekonto hos er som har detta kommentarsfält. SÅ irriternade...
  Fattar det inte.
  Hälsar Annika i Reston

  SvaraRadera
 3. En underbar opera! Jag har den också på CD med Jussi...åh...och ahhh.

  SvaraRadera
 4. Inte dumt att ha så mycket pengar att man kunde bygga sig ett eget operahus i trädgården...

  Det låter spännande med er resa och ser fram emot rapport från den så småningom. Ska lyssna på videon när jag får en lugn stund över.

  SvaraRadera
 5. Saltis:
  Vi får kanske höra av Desiree om någon anmält sig till henne för juni eller om uppmanar någon.
  Ska mejla mina olika datum till dig så får du se om det ev påverkar dina planer för Skånebesök.
  Vi måste ju ses då också även om jag kommer till NYC senare.

  Annika:
  Blogger är tjurigt ibland, trist. Men du löser det ju ändå, heja dig!

  Christina:
  Instämmer i åh och aah!

  Musikanta:
  Nä, man skulle ha så mycket pengar, haha! Vi ser verkligen fram mot resan. Det är bara det att man ska vara "klädd" på Glyndbourne och reskamratens make trodde inte att hennes fleecebyxor skulle duga. Men jag har fullt förtroende för att vi båda kommer att duga;)

  SvaraRadera
 6. Åh, vad härligt att få gå på opera i Glyndbourne! Det skulle jag gilla. Den resan förstår jag att du ser fram emot. Det är en sååå vacker aria...

  SvaraRadera
 7. Ingabritt:
  Det känns jättespännande att se fram emot det! Rapport lär komma på bloggen.

  SvaraRadera