torsdag 5 januari 2012

Misslyckad matlagning, lyckat möte

Om man börjar med de dåliga nyheterna kan man koncentrera sig på de goda sedan och glömma de dåliga, eller hur?

Till middag på nyårsdag hade jag planerat lutfisk. Både vi själva och gästerna vi hade såg fram mot den rätt vi alla älskar.
Som tur var hade jag gott om fisk och lagade i två omgångar i mikrovågsugnen. Första omgången blev nämligen snor. Små flagor av den nyss så fina fisken simmade i slemmet som förstås också hade flödat över och fyllt botten i ugnen. Det har faktiskt aldrig hänt mig förut men jag minns att det var mors fasa att det skulle kunna hända. Vad i he.... Sen kom jag på felet. Jag hade glömt salta på fisken!
Nästa omgång fick sin saltdos och blev perfekt, tack och lov. Men jag tyckte jag hade snål tilldelning av läckerheten; jag hade planerat att alla skulle kunna frossa.

Men nu har jag lärt mig läxan. Och vi ska ha lutfisk i morgon på Trettondagen, maken och jag. Igen.Nästa projekt som inte blev som det skulle var muffins. Jag fick ju, som bekant, en kartong med 200 muffinsformar i bloggjulklapp från Emma. Nu skulle jag till Älmhult och träffa Marianne och Emma, vilket Marianne rapporterat om redan. Då tänkte jag stila med en påse blåbärsmuffins i julklappsformar.
Tja, det blev en sammanfluten sorglig muffinsflotta på plåten där ingen enda egentligen var "vislig". Jag samlade ihop de minst missbildade, ett mycket litet antal, och den påsen fick Emma. Resten äter vi själva, gärna med sked. Jodå, väldigt goda med egenplockade blåbär, men med mycket egendomligt utseende. Lika mycket utanför formarna som i dem.

Får se när jag gör ett nytt försök. Måste nog skaffa en metallplåt med muffinshål och sätta formarna i fast jag tycker det verkar överkurs. Eller hitta ett annat muffinsrecept.

Så här såg INTE mina muffins ut....


De goda nyheterna är ju inte nya egentligen (Marianne har redan skrivit om dem och visat bilden på oss) men väldigt goda, bloggträff, nämligen. Det var första gången jag träffade Emma som var hemma i Älmhult från Aberdeen och vi tre höll igång pratet hur lätt som helst i flera timmar. Det är så fantastiskt roligt att det hittills klickat direkt med de bloggvänner jag träffat i verkligheten.

Vi skildes åt i entrén till Det Stora Varuhuset, dvs Emma skulle shoppa med sin pappa och Marianne och jag gick till köksavdelningen där Marianne botaniserar inför sin renovering. Den blir kanonfin, ska ni veta! Vi hoppas få se bilder så småningom.
Sen lullade vi runt litet överallt och plockade på oss ditt och datt hela eftermiddagen. Jag gick ut med grejor för 385 kr,  över vilket maken kommenterade att det var ju nästan som om det varit stängt!

4 kommentarer:

 1. Av en ren händelse bakar jag blåbärsmuffins just nu och de blir lyckade:

  100 gr smör,
  3 ägg,
  2 dl socker,
  1 tsk vaniljsocker,
  2 dl mjölk,
  4 dl vetemjöl,
  2 tsk bakpulver
  blåbär 200 gr

  vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt
  tillsätt mjölken och det smälta smöret
  samt vetemjölet, blandat med bakpulvret.
  Ta 12 st av Emmas fina muffinsformar och lägg dem på plåt, fördela smet och blåbär om vartannat. Formarna skall vara fyllda till 2/3
  Grädda i 175 graders ugn ca 30-35 minuter. Testa med sticka innan du tar ut dem.

  Lycka till!
  (kanske ditt recept var detsamma?)

  Karin

  SvaraRadera
 2. Å men du lutfisk i mikron har jag faktiskt aldrig gjort. Hur länge och hur gör du då? Jag har alltid gjort den i vanliga ugnen. Fast MED salt ;-)
  Jag läste om er bloggträff på mariannes blogg. Så roligt!!!!!! och du att komma ut med saker under 500 kr från Ikea är talangfullt!
  Lycka till med dina framtida muffins!
  Kramar!!

  SvaraRadera
 3. Karin:
  Nej, mitt recept är inte likadant, mitt har dubbelt så mycket smör! Ska genast övergå till ditt, tack, tack!

  Saltis:
  Jag har kokt lutfisken i mikron i många år och det har alltid blivit bra förutom den här gången då jag verkligen fått se vad saltet betyder! Jag mejlar dig exakt hur jag gör!
  Jag måste säga att jag blev paff att min kasse inte kostade mer än 385 kr! Inklusive de 9 kronorna som den blåa plastkassen kostar!
  Ska prova Karins muffinsrecept nästa gång!!

  SvaraRadera
 4. Så otroligt roligt det var att ses! Och dina muffinsar var riktigt goda!

  Stor kram!

  SvaraRadera