lördag 3 mars 2012

I vårsolens glans

Denna vackra vårlördag for vi på trädgårdsmässa i Malmö; det börjar bli en årligt återkommande aktivitet.
Vi "behöver" sättpotatis, litet fröer och annat smått och gott. Förutom inspiration, förstås. Nu är jag litet förkyld och inte 100%-igt pigg men ville ändå inte avstå.
Vi hittade Larsvikens potatis med femtioelva sorters sättor och valde två olika tidiga potatissorter, Rocket och Timo. Rocket har jag odlat förut men inte Timo, som är en finsk sort man kan sätta i ganska kall jord.

Ulriksdals Handelsträdgård från Kivik frestade med julrosor, trädpioner och kamelior, bl a. Två japanska trädpioner fick komma med hem eftersom en av dem jag satte i höstas ser ganska död ut. Jag försökte blunda inför kameliorna, det har jag försökt odla förut och inte lyckats med. Dvs, det har blivit mycket tillväxt och fina blad och hundratals knoppar har bildats - som sen torkat ihop och trillat av allihop. Experter har sagt att det bara är citrusträd som är svårare än kamelior och mitt citronträd ger mig massor med citroner året runt så jag begriper inte varför kamelior inte vill med mig.

Kameliorna undvek jag att titta för mycket på...

..men hyllan med trädpioner kunde jag inte motstå. Det blev en vit och en mörklila.

Julrosor har jag rätt många redan så de fick också vara i fred.

Den här montern hade rubriken "Kultivera mera"!

Som tidigare år fanns en liten ätbar avdelning också, med bl a vårt favoritbageri, Röstånga Mölla så maken fick långa armar med alla potatispåsar, plantor och 6 ekologiska limpor på väg tillbaka till bilen på parkeringen vid den nya Malmömässan i Hyllie. Jag kan inte påstå att den nya stadsdelen kring Malmö Arena ser särskilt inbjudande ut, tvärtom. Jag gillade bättre när det eleganta vattentornet stod i ensamt majestät på slätten.

Den här bilden är från nätet men hyfsat ny eftersom Turning Torso också syns i bakgrunden.
Nu ser det betydligt dystrare ut med den fula arenan, massor med motorleder, parkeringshus och andra mastodontbyggnader runt omkring. Och värre lär det bli. Trist att man inte låtit vattentornet ange tonen för den nya arkitekturen. Denna bild är också hämtad från nätet.
Innan vi begav oss till Hyllie hade jag ett ärende i centrum.
En 30-årig epok går i graven nu i sommar, nämligen det gotländska  företaget Yllet. Det är tråkigt och något jag kommer att sörja. Sedan 2005 har det funnits en affär i Malmö som jag gärna besökt och jag har även varit i butiken i Visby. Designen är deras egen och väldigt fri från ideliga kollektioner utan istället uppbyggd av klassiker. Som kund har jag fått meddelande för en tid sedan att man hade rabatt under februari månad och blev då bestört när jag fick veta att företaget läggs ner. Jag köpte några plagg med rabatten men fick ju också veta att det skulle bli slutrea så småningom. Jag beslöt då att inte invänta den eftersom jag inte visste om jag skulle kunna pricka in den i schemat. Nu var det så att den började i dag så vi tog oss till Jöns Filsgatan för att se om det fanns mer jag ville passa på att skaffa mig medan tid fanns.
Men det blev inget - jag ville inte stå i låång kö på gatan! Jag är glad för det jag har och är jag rädd om det så varar det nog min livstid, bl a min aklejakofta.

En liten bit av min kofta får ni se.
Så med börsen i behåll åt vi bouillabaisse (jag) respektive ceasarsallad (maken) på ett ställe där man för att bli anställd uppenbarligen skulle vara
1) smal man i 25-årsåldern
2) lagom orakad
3) svarthårig
4) frisyren rakad på sidorna och lång mitt uppe på skulten och gelead
5) helt svartklädd med nonchalant förkläde om höfterna (där man aldrig spiller eller smutsar ner sig)

Maten var god men kaffet amerikanskt, dvs uselt.

Så när vi kom hem var det gott med en kopp riktigt starkt kaffe och en skiva Röstångabröd med pomeransmarmelad.


3 kommentarer:

 1. Bättre att vara långarmad än långfingrad - dessutom kan maken gå rak och plocka lingon i höst. Det sparar ryggen.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Margaretha ser verkligen fördelarna med att ha långa armar, förhoppningsvis så har din make en kort rygg också:).

  Vi brukar odla Timo, en snabb potatis, god och resistent. Vi tycker om den. Timo hos oss blommar inte. Första året väntade vi ut potatisen länge i väntan på blomningen vilket resulterade i bamsestora knölar. Ett tips bara! Man kan skörda den mycket tidigare än vad man tror, känn efter när den är skördeklar. Men kanske den blommar i Skåne? Man kan ju aldrig veta så noga.
  Angående kameliorna har jag hört att man skall ge mängder av gödsel när knopparna är begynnande för att den skall orka slå ut blommorna.

  SvaraRadera
 3. Margaretha:
  Maken bar hem allt ordentligt och armarna återgick till originalskick. Och jag skivade sex limpor och la i frysen, skalkarna åt vi som godis.

  Karin:
  Tusen tack för det tipset om Timo! Jag har nu lagt honom att grodda sig i ljuset.
  Kanske jag försöker en gång till med kamelior....

  SvaraRadera