lördag 28 april 2012

Äntligen i Malmö!

För några år sedan gjorde jag ett besök i Värmland på Margarethas kulle och blev verklighetsvän med en av bloggvännerna; ett möte som ännu värmer.
På hemvägen stannade jag till på Lars Lerins museum som då fanns på Laxholmen i Munkfors och blev ännu mer imponerad av hans bilder än jag varit tidigare. Förut var det naturbilderna jag sett och tyckt om, nu blev det väldigt mycket annat också. Nu flyttar museet till Sandgrund i Karlstad och öppnar den 16 juni.

Men fram till den 27 maj kan man se en stor utställning med Lars Lerins akvareller på Malmö Konstmuseum på Malmöhus Slott. Det är första gången på 30 år som han finns i Malmö och jag tog tåget dit en dag i veckan som gick.

Malmöhus Slott är min uppväxts viktigaste museum; där finns det mesta. Åtminstone vill jag fortfarande tro det. Inte minst naturhistoriska avdelningen har haft en viktig funktion för mig då jag tillbringade många söndagar och pluggade på artkunskapen i både flora och fauna för att få högsta betyg i biologi i studentexamen. Bl a krävdes minst 100 latinska växtnamn för att aspirera på A. Tack och lov var skövlingen av växter för herbarium redan avskaffat så den delen slapp jag.

Konstmuseet äger en stor skatt och kan bara visa en bråkdel åt gången. Då och då visas fina utställningar av samlingarna och som nu, när Lars Lerin ställer ut, kan museet komplettera med egna verk. På Laxholmen blev jag oerhört begeistrad i "Bibliotek" som jag visade på bloggen den gången och bad om överseende med reflexerna i glaset. I Malmö visas akvarellerna till min förtjusning utan glas och nu är "Biblioteket" dubbelt så stort eftersom Konstmuseet i samlingarna har en lika stor del till!

Den vänstra halvan såg jag i Munkfors, den högra tillhör Malmö Konstmuseum sedan tidigare. Nu är det ännu mera imponerande att sitta framför bilden och känna att man är i ett bibliotek.

Verket tål förvisso  även en närmare granskning.
Kontraster och stämningar år ofta påfallande.

Dystra hus i ett vintrigt Munkfors, en österländsk matta på vädring och så ett motiv från Teheran.

Mattan ger nästan trompe l´oeil-effekt.
Till sist en naturbild, Rågårdsviken från 2011.


Ni som har möjlighet att besöka Malmö Konstmuseum eller Sandgrund - missa inte det!

6 kommentarer:

 1. Flytten är ju en förlust för Munkfors kommun. Men Karlstad är ju ett bättre läge - och förhoppningsvis kommer det att bli annan konst i anslutning till Lerinmuseet. Jag tror att både Konstfrämjandet, ABF och Konsthantverkarna hoppas att få dela lokal där.
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd om Munkfors där konstnären ju kommer ifrån. Men allt ska ju centraliseras.....

   Radera
 2. Intressant och spännande konstnär - bara tanken att måla böcker i en bokhylla i akvarellteknik är ju mycket originell. Han är ju otroligt hantverksskicklig också! Den sista akvarellen är helt underbar.

  Har just sett ett program på datorn från Rapport den 26 april där min brorson La*rs No*rlé*n har gjort ett genombrott i forskningen om huden. Underbart det också...
  Önskar dig en fortsatt skön helg!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt skicklig är han, Lars Lerin.
   Såg också inslaget om fetterna i hornhuden och vad den nya kunskapen kan komma att betyda. Förstår att du är stolt över brorsonen!

   Radera
 3. Underbara Lerin-bilder. Ser så självklart ut, men om man sätter sig med akvarellfärgerna och försöker göra något liknande inser man att han är mästarnas mästare. En magiker.

  SvaraRadera
 4. Ja så fantastiskt duktig. Jag såg en bild (jag såg många) på Lars Lerin Museet och trodde först det var ett stort foto, när jag gick närmare, ca fem meter, blev det en akvarellmålning och gick jag ännu närmare blev det bara färgfläckar. Hur gör man sånt på armlängds avstånd?

  SvaraRadera