fredag 27 april 2012

Fredagstema: Choklad
Karin på Åland har idag sin sista rubrik för månaden - CHOKLAD. Jag har letat på YouTube efter Yvonne Lombards bioreklam från min barndom med vissnutten "Skäm bort er och ha det bra, med mmmm Marabou Mjölkchoklad!" Jag kan inte hitta den men ovanstående historik är också ganska kul och nostalgisk för oss som minns både 50-talsreklamen och maraboustorken som försvann när man kom på att det inte var en så aptitlig pippi.

Numera är mjölkchoklad inte "fiiint", det ska vara mörk choklad, det är både fiinare och nyttigare. Jag tycker om både mörk och ljus choklad och jag tror att nyttigheten är rysligt överdriven i den dos av läckerheten som är rimlig. Jag gillar både ren choklad och en hel del praliner och fr a hemlagade tryfflar med chili. Jag diskriminerar ingen choklad - utom den amerikanska som smakar apa.

När jag och mina systrar var små var vi inte så bortskämda med läsk och godis som dagens ungar men sötsug hade vi förstås. Då hände det att att vi lyckades tigga oss till att få göra geggamoja, dvs kakao, socker och en sked mjölk som vi rörde till en smet i var sin kopp och sedan långsamt och njutningsfullt slickade i oss.

Inte så sällan tar jag mig en kopp choklad på kvällen - självklart lagad på kakao  och socker och mjölk (ekologiska ingredienser!) samt kryddad med litet chilipulver. (O´Boy och liknande är en sliskig styggelse och borde förbjudas!)
Som vuxen har jag förstås radikalt dragit ner på sockerhalten i drickchokladen och den lilla chilitillsatsen gör smaken ännu "vuxnare".

Utbudet av choklad är idag enormt och fortfarande kan kan man skämma bort sig med mmm Marabou Mjölkchoklad - och det är jag glad för.Detta var Karins sista fredag som värdinna - Tack för inspirerande ämnen!
Har just konstaterat att sommarlovet från fredagstemat redan börjat och att det återkommer först i september. Det är nog klokt att göra ett uppehåll, många har kommit av sig med temat på sistone. Hoppas att fantasin flödar bättre i höst igen!
Övriga fredagsbloggare finns i högerspalten och alla ni och övriga i bloggosfären önskas en skön och låång helg!

6 kommentarer:

 1. Mmmmm...för Fazers!:) Marabou är också gott men litet för sött i min smak. Fast å andra sidan så har väl Fazers köpt upp Marabou?

  Men hur som helst, oberoende av nyttighet eller inte nyttighet så tror jag att det mesta är nyttigt i rätta proportioner.

  Det blir inte något fredagstema i maj. Så har bestämts under dagen. Titta in Life in the suburb!
  Nästa gång kanske i september

  Ha det gott, chokladgott!

  Karin

  SvaraRadera
 2. Polsk choklad är inte heller någon njutning.
  Har för mig att minsta aladdinasken kostade fem kronor i min ungdom - en lagom gåbortspresent. Lagom att lägga vykort i när chokladen är uppäten.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Underbar videosnutt - kul att se Yvonne Lombard och Sture Lagerwall igen. Var det inte Jarl Kulle också och Anna-Lisa Ericsson?

  När jag var liten var det aldrig tal om något lördagsgodis och vi fick sällan godis hemma. När det någon gång bjöds på praliner ur en chokladask fick man ta EN pralin bara. Då valde man noga. Jag gillade dem med mörk choklad och mandelmassa bäst. Stor sorg när jag fick en med mint i som jag inte gillade. Då hände det att jag fick ta en ny...
  Skönt med lite temapaus - det är så mycket som händer just nu.
  En skön helg önskar jag dig
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. O'boy har jag inte heller förstått mig på, någonsin. Vi drack som barn ibland vattenchoklad, som man gjorde genom att röra ihop kakao, lite socker och grädde till en smet och så på med hett vatten. Oftast var det ju varm mjölk i stället, men det vore intressant att testa vattenchoklad igen.

  SvaraRadera
 5. "Geggamojja" gjorde jag också som liten. Choklad är himla gott! Tur att det finns så många olika, alla kan hitta en favvis:).
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 6. Ja usch nej, oboj är alldeles för sött. Men både mörk och ljus choklad är gott, i lagom mängder. så sant, så sant.

  SvaraRadera