fredag 13 juli 2012

Sommarfredagstema: Planering

Idag önskar Englundskan i Livsrummet att vi planerar!
Planering är A och O. Bara om man planerar kan man göra oplanerade saker - i hålrummen mellan det som är planerat, alltså. Sedan många år är jag helt beroende av min löshjärna, kalendern!

En planeringskalender har nog de flesta. Jag hade länge en gammaldags papperskalender. Man fick alltid en massa kalendrar till jul från olika läkemedelsbolag. De flesta gav jag bort och behöll bara den som jag tyckte var bäst. I ett antal år var det en jättebra som jag tror t o m hette Läkarkalendern eller nåt i den stilen. Så småningom tunnade, tack och lov,  julklapparna från bolagen ut och Läkarkalendern, som nog var en dyr historia, försvann. Jag gick då över till en ringpärmsvariant där man lättare kunde få till övergången mellan åren. Jag t o m hittade en tjusig pärm i skinn på en brakrea på Mulberry! Den enda Mulberrypryl jag nånsin ägt. Det var 70% rabatt och då närmade sig priset till vad en standardpärm kostade i vanliga fall...
Sen kom handdatorn, Palmen kallad. Det är nu ca 7 år sedan jag fick en sådan.


Den lever ännu, jag laddar den litet då och då och emellanåt är det en adress eller nåt annat jag hämtar ur den. I ett halvår dubbelförde jag i palmen och i ringpärmen, sen lade jag undan ringpärmen. Palmen kunde man synka i datorn så att allt fanns på två ställen i alla fall. Man hade en pekpinne att bläddra med och mina exceljourscheman hoppade enkelt in från datorn.
Men numera är det förstås iPhonen som gäller. Den är min verkliga löshjärna där jag skriver upp det mesta. Alla tider jag ska passa påminner den mig om med ett diskret pliddepling. Jag synkar även den i datorn men sedan jag även har en iPad så är tekniken så finurlig att det jag skriver in i kalendern i den ena automatiskt hoppar i luften över till den andra. Simsalabim. Så jag har verkligen backup! Det enda jag saknar i iCal är veckonumrering men jag har en kalenderapp med veckonummer (som också tar in det jag skriver i iCal)  så jag kan ta fram veckonummer även om jag avskyr det sättet att ange tid. Vad är det för fel på dag och månad? Eller att säga t ex andra veckan i september?
Och nu är det inga bekymmer med årsskiften! Jag kan boka in min påfyllningsspruta TBE-vaccin om 3 år utan problem. Jag kan titta på en lista, en viss dag. en veckoöversikt, en månadsöversikt eller en årsöversikt. Bara att peta med en finger.

I iPaden ser årsöversikten ut så här..

..och månadsöversikten så här. Kanske kan man läsa att det står Placido Domingo den 8 december. Jo, då kommer han till Malmö och jag HAR biljett...
Om jag inbillade mig att jag kunde klara mig utan kalender efter att jag slutade jobba så var det fel, helt fel. Jag behöver mer än någonsin det lilla plinget som påminner mig om mina aktiviteter - och det lär blir värre.

Alla temadeltagare - dit nu Musikanta sällat sig - och alla ni andra önskas en trevlig helg med behagligt väder! Deltagarna är listade i spalten till höger.

PS. När jag smider i silver händer det också att jag planerar. Då använder jag en planerhammare och slätar ut en yta så mycket jag kan, dvs gör den plan,  genom att slå många, små, lätta slag!

16 kommentarer:

  1. Jo, du har så rätt, hur sjutton skulle man klara jobbet utan protesen som jag kallar min elektroniska kalender - inte en chans. Att kunna synka alla elektroniska möteskallelser till mobilen är ett måste. Dagar när mobilen ligger hemma missas många möten. Inte bra. För privatlivet litar jag till hustrun...

    SvaraRadera
    Svar
    1. När maken var kom.råd tog jag han kalender och skrev in saker som Hemligt möte, Vinprovning med hustrun mm. Jag slutade med det när sekreterarna började fråga om det hade varit en trevlig kväll. Dom kopierade nämligen hans kalender för att kunna hålla reda på karl'n.

      Radera
    2. Jag har förstått att många män förlitar sig på hustrun när det gäller familjens aktiviteter. Tack och lov hjälps vi åt med sånt. Och som jag skrev i inlägget så minskade inte mitt behov av löshjärna när jag slutade jobba!

      Radera
  2. Min papperskalender är TOM. Men den där på kylskåpsdörren talar om att jag ska till tandhygienisten den 27-de och frissan den 11. Det räcker. Men någon elektronisk manick har jag ännu inte haft behov av, men det kommer väl när jag blir pensionär. Nu lever jag på rutinerna, sedan blir det nog värre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man blir INTE bättre på att komma ihåg när man blir pensionär!

      Radera
  3. Visst är det fiffigt med tekniken. Förr hade jag en iPhone via jobbet som var synkroniserad med min e-mailkalender, vilket var nyttigt många gånger. Privat är jag dock mycket mer lowtech, men det kanske ändrar sig när jag får uppdaterat min mobilmodell någon gång i framtiden (idag har jag en mobil av årsmodell 2005, redan då av billigaste sorten, utan vare sig kamera eller internet, mms-möjligheter osv. Den kan användas till tidtagning, alarmklocka, sms och telefonsamtal punktum. ;-) )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag kör ångmobil, skulle gärna vilja ha en så där häftig sak men vet inte riktigt vad jag ska ha den till.

      Radera
    2. Gnuttan och englundskan:
      Det är nog så att man inte riktigt fattar allt man kan ha en smartfån till innan man börjat använda den.Men det är ju klart, livet var ju njutbart även utan mobiltelefon (fast jag vill poängtera att mitt liv som jourhavande en stor del av tiden blev BETYDLIGT enklare med mobiltelefon än utan!). T o m min barndom utan TV var helt OK!

      Radera
    3. Så är det nog, att en smartfon är användbar till det mesta och visst vill jag ha en, det är massor med rolig elektronik jag vill ha och det är jag som handlar sånt i den här familjen.
      Men så bet jag sönder en tand och så måste jag ha nya glasögon så nu blir det till att använda ångmobilen ett tag till.
      TV, sa du? är det den där lådan som står i ett hörn i vardagsrummet och som ungarna använde på 80-90-talet

      Radera
    4. Tror jag tänkte lite väl positiv när jag skrev årsmodell 2005; min mobil är nog ett par år äldre än så när jag tänker efter, eftersom jag inte var dens första ägare. En smartphone kunde dock helt klart komma till användning av mig, men då vi redan har en i familjen och jag går här hemma om dagarna med konstant tillgång till dator och iPad har det inte känts som en måsteinvestering. Får jag mig ett "riktigt" jobb är dock saken en annan.

      Radera
    5. Englundskan:
      Hos oss är TV en mycket liten pryl i ett hörn som maken mest använder att läsa textnyheter på.... Ingen hemmabio, precis.

      Gnuttan:
      Hoppas du får ett "riktigt" jobb, vare sig med eller utan smartphone!

      Radera
  4. Jag försökte någon gång att lägga upp mina förrättningar och gudstjänster på datorn - men det gick inte eftersom lördagar och söndagar inte var med. Eller åtminstone hade väldigt dåligt utrymme. Men det var längesen och det kanske har ändrat sig.

    Jag har en vanlig kontorsalmanacka där jag skriver upp allting, t.o.m. födelsedagar och telefonnummer till alla som jag behöver. Det bästa med det är att jag samlat alla almanackor från 1994 - är nu inne på min nittonde. Jag har dem också samlade på ett ställe i bokhyllan. Om jag är osäker på vilket år det eller det hände, går jag bara och tar ut en av dem och kollar. Därför skaffade jag aldrig en ringpärm eftersom jag då måste slänga alla tidigare anteckningar.

    Jag hör också till dem som hellre läser böcker irl än böcker på nätet...
    Å andra sidan är det stor KRIS om jag förlägger eller glömmer almanackan någonstans. Den är nämligen också förlaga till firmans bokföring.

    Jag växte också upp utan teve så det är väl därför jag aldrig har haft något större behov av den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte måste man kasta det man tar ur en ringpärm! Det finns små böjliga pinnar att sticka i hålen eller så tar man ett snöre!
      Mina digitala kalendrar har lika mycket utrymme alla dagar. Det du försökte använda var säkert en dålig windowsvariant.
      Ibland när jag läser på paddan blöter jag fingret för att vända blad - så lätt är det att tro att man läser en vanlig bok!
      Men jag läser massor av vanliga böcker också.

      Radera
  5. Vad kul med en (för mig) helt ny användning av ordet planera! Att göra plant. Det kan man ju använda när man tänker stryka något: "Jag tror jag ska ta och planera lite..."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Planera i betydelsen göra plant används också av anläggningsfolk vid diverse byggverksamhet, planering behöver i det sammanhanget inte resultera i plana eller vågräta ytor, men de ska vara utjämnade, släta, som en väg.

      Radera
    2. Just så är det med silversmide också. Att planera är att göra ytan slät.

      Radera