torsdag 6 december 2012

Pyssel inför jul

Pepparkakor och saffransbröd är avklarat. Kan meddela att det går utmärkt att frysa jäst och ändå få fullgott resultat. Jag hade inhandlat ett flertal paket färsk jäst att ta med till Saltis i NY - och glömde dem hemma. Så de åkte i frysen. Nu tog jag fram ett paket kvällen före bakdagen för att det skulle vara ordentligt upptinat. Jästen var en aning kletig, inte den vanliga konsistensen, men det funkade helt utan anmärkning ändå.

Kvällen igår tillbringade jag i glada vänners lag med att göra blomstergrupper, det är en tradition i detta gänget.
Själv håller jag mig ganska sparsmakad, jag gillar inte det jag kallar "pyttipanna" som jag tycker blomsterhandeln ofta ägnar sig åt. Jag hade tagit med några krukor hemifrån för återanvändning. Så här blev det:

En liten virkad kula får vara färgklicken i det gröna.

Här ska en vit amaryllis blomma så småningom.

En vit miniamaryllis i det rödbruna.

Multiflorahyacint hette denna lök. Får se vad det blir av den.
Jag har lite ärvda kopparpryttlar som inte putsats på länge. Nu läste jag om att man kan lägga dem i blöt i Oceans badrumsrengöringsmedel. Och, tänk, det blev fint och blankt! Utan gnoende. I alla fall tillräckligt fint för mina krav... Synd att jag inte har nån "före"-bild.


4 kommentarer:

 1. Jättefina julgrupper - och otraditionella (om man kan säga så). MM kommenterade just kanelen i en av dem - tyckte det var skojigt.
  Så fint din koppar blänker, jag får väl ta ett tag med min koppar och mässing när jag kommer hem från Mirrens födelsedagskalas. Av den anledningen står jag över värmekällorna den här veckan.
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Min lärare i smide menade att man bara skulle diska koppar - aldrig putsa. Förmodligen en smaksak, men jag hör nog till den skolan som gillar den lite mörkare kopparn.
  I jästfrågan råder också delade meningar - jag hör till dem som gärna köper med mig torrjäst, i storförpackning, från Staterna - och har i frysen. Jag har aldrig haft problem med den, och vet inte varför den är så hatad.
  Men det är ju bra att veta att den färska går att frysa - jag köper sådan om jag tänker kalljäsa brödet. Och blir det då inte av som planerat, är det bra att veta vad jag kan göra.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Trevliga och ovanliga grupper! Gillar färgtänket, ljusgrönt och vitt mot det bruna, några röda stänk i det grågröna. Och koppartricket ska jag verkligen pröva.

  SvaraRadera
 4. Så fina julgrupper du har gjort. Håller med dig att det är bättre med litet mer sparsmakat än för mycket.
  Koppar är vackert. Min mamma har ett par kopparsaker och de har nog inte putsats på mycket länge. Nu klarar hon nog inte det längre.

  SvaraRadera