lördag 19 januari 2013

Fredag och lördag på en gång

Veckan har varit full med aktiviteter och - alltför? - goda böcker varför jag är litet efter med temaförfattande.
Men här kommer litet funderingar över både fredagsgalleri och lördagstema.
Fredagsgalleriet ska enligt Penny handla om accessoarer. Om man håller sig till det man hänger på sin person och avstår t ex heminredning så finns de klassiska ting som en DAM måste ha : hatt, handskar, skor och handväska. Så var det i alla fall i min barndom för länge sedan. Jag slukade ivrigt mors FEMINA och annan i ämnet uppbygglig litteratur. Där poängterades att TRE av dessa ting skulle vara matchade. Färre var inte tillräckligt och fler än tre var vulgärt. Vilket inte lämnade mycket utrymme för egen smak, faktiskt. Smycken, som givetvis också hör till accessoarerna, skulle på den tiden vara diskreta, en guldkedja eller ett pälshalsband.
Tack och lov har alla regler försvunnit och nu gör man som man vill, både DAMER och vi andra.
Ett mycket litet axplock...
Sjalar hör till mina älsklingsaccessoarer och jag har en hel massa. För många år sedan var jag på en veckoutbildning på annan ort med någon slags gemensam middag varje kväll. Jag hade en svart kombination av kjol och överdel och en bunt sjalar i mitt mycket blygsamma bagage. Mot slutet av veckan får jag en kommentar :"Värst vad du har mycket kläder med dig!" Så mycket skillnad gjorde ny färg på sjalen varje kväll...

Ibland kallar jag mig "väskoman" och även denna accessoar finns det många av i mina gömmor även om jag ger bort några då och då. Jag har skrivit om väskor förut. En av de senare tillskotten är den jag köpte i Wien på Hundertwassermuseet.

Texten runt om labyrinten meddelar att "Den räta linjen är gudlös och omoralisk".

Det allra senaste tillskottet till mina accessoarer är nya glasögon.  Det var nödvändigt och trots att jag är väldigt förtjust i de förra bågarna fortfarande så avråddes jag från att byta glas i dem ytterligare en gång, de var för slitna. Det blir allt svårare att välja glasögonbågar. Har man haft glasögon dagligen i 60 år så har modet hunnit gå runt ett antal gånger och ingenting känns egentligen nytt och fräscht. Så här blev det i alla fall. Jag placerade glasögonen på en av mina sjalar från Laos - färgen matchade, tycker jag.


Apropå glasögon måste jag berätta en episod från optikerbesöket. Jag satt i undersökningsrummet där dörren stod öppen ut till butiken. Jag hörde en barnröst full av gråt och en vass mammaröst:
-Jag vill ha dom här!
-Nej, jag tycker inte om dom!
-Men jag tycker om dom, jag VILL ha dom!
-NEJ, pappa vill inte att du ska ha röda glasögon. Det är inte killigt!

När jag kom ut ur rummet stod en liten pojke, ca 6-7 år, och grät medan mamman handlade ett par bågar han inte ville ha.
Undrar vilket århundrade hon lever i. Förmodligen får hon sitt straff om några år när han slaviskt följer det då rådande tonårsmodet som hon kommer att gråta blod över.

Vad gäller Lördagstemat enligt Pettaskarin, Världens nav, kan jag inte annat än än be er klicka på denna länk.

Deltagare i temana finns i högerspalten!
En trevlig helg tillönskas alla - själv tänker jag njuta av Donizetti från Metopera i afton. 

16 kommentarer:

 1. En mycket opedagogisk mamma och missunnsam dessutom. Till mosats mot Mirren som låter sina pojkar ha rosa stövlar och overaller om de så önskar. Men när Caspar (treåringen) kom med sina älskade rosa stövlar till förskolan första gången var det dock en liten flicka som kommenterade:" Du kan väl inte ha rosa stövlar, du är ju pojke". Så det sitter djupt. Men de har tydligen vant sig, numera får pojkarna inga kommentarer för sina röda overaller, rosa byxor eller tröjor.
  Underbar historia om mannen från Landskrona!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja Mirren! Det har framgått att hon är en klok person. Hoppas hon smittar sin omgivning ordentligt.
   Ja, lördagsämnet förde ju mina tankar direkt till honom, haha.

   Radera
 2. Jag hade inte kunnat hålla tyst, Jag hade absolut stöttat den lilla killen och därmed gjort mig osams med mamman. Usch så opedagogiskt och dumt.

  Och väskor kan man ju som sagt inte få för mycket av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade jag varit ute i butiken när diskussionen pågick hade jag garanterat stöttat killen, nu kom jag ut en bra stund senare och såg vilka som pratat. Men, som sagt, en dag får hon sitt straff.

   Radera
 3. Tusans mamma!
  Jag skulle ha gjort lika som englundskan.

  Landskrona ja:). Jag visste det!

  SvaraRadera
 4. Jo, hade jag sett dramat, inte bara "tjuvlyssnat" så hade jag inte kunnat hålla mun. Förresten hade en kollega, manlig sådan, ett par vrålsnygga röda glasögon för ett tag sedan. Det hade jag kunnat säga: En väldigt stilig överläkare, en riktig karlakarl, som jag känner har ett par som liknar de här.....knallröda!

  Alla vet ju att jorden snurrar runt Landskrona, eller hur?

  SvaraRadera
 5. Hundertwasserväskan är fantastisk. Vacker och med ett mycket tänkvärt budskap: "Den räta linjen är gudlös och omoralisk". Det är mycket sällan jag grips av habegär inför olika tillbehör, men den där, den skulle jag allt bra gärna vilja ha! Och en resa till Wien är ju aldrig fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. .... och inte ett besök på Hundertwasser Museum heller! Trevlig resa;)

   Radera
 6. Att du gillar accessoarer syns på alla bilder du är med på!! HEJA!!
  Gilllar din stil!!
  Vilken urbota dum mamma. Var har hon varit de senaste 30 åren...???
  USCH och fy!!

  SvaraRadera
 7. Sjalar är min favoritaccessoar också- har mååånga!=) Intressant hur det har varit med accessoarerna genom tiderna, det där med att tre ting skulle matcha var en nyhet för mig. Fast jag var väl inte ens påtänkt då de tiderna rådde. Fast det kan ju å andra sidan kännas som att tiden stått still sedan dess, om man tänker på den lille pojken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Modegrejer går ju i cirkel så det där med tre matchande saker kommer garanterat igen nån gång framöver. Ibland känns det märkligt med nåt mode som presenteras som nytt och fräscht när man själv hade det för så där 35 år sen.... Senast är det glasögonbågarna, faktiskt. Mina nya ser ut som nåt jag haft två gånger förut i olika modeomgångar. Och för 100 år sedan var rosa en manlig färg och alldeles för kraftig för kvinnor!

   Radera
 8. Jag förstår inte hur en del föräldrar kan få för sig att barnen inte är egna individer. Vilken korkskalle till morsa. Ja, jag hoppas pojken gör riktig revolt en dag!

  Hmmmm.... Landskrona ja... inskränkt?! Nej tänkte väl det;)

  SvaraRadera
 9. Vilken jäkla mamma!!! Jag minns min brorsons första par skor som var röda. Han satt i barnvagnen och lyfte upp benen framför sig och beundrade dem. hela tiden. Han älskade dessa röda skor. Jodå han kommer att göra uppror den lille gossen hos optikern. Hoppas att de fick gå tillbaka och byta lite senare!

  SvaraRadera
 10. PS: många fina accessoarer du har indeed.

  PS igen: å alla i norra länder, kom ihåg att i syd-Europa är det väldigt vanligt att män har rosa (skjortor, kavajer, slipsar and wots-nots). T om orange jeans ihop med grön lammullströja och brun manchesterkavaj och herrskor i brun mocka till det. Å blanda orange och rosa har jag också sett. Så det där med att killar inte kan bära rosa är bara trams.

  SvaraRadera