onsdag 23 januari 2013

Månadens ursäkter...

... är en rubrik i det aktuella numret av Grönköpings veckoblad. Tyvärr kan man inte läsa artikeln på nätet så jag kan inte länka till det. Men det handlar om det allt oftare förekommande fenomenet att det ställs krav på samhället att be om ursäkt för missförhållanden som inträffat förr i tiden.
Nu har man i Grönköping kommit på att även denna ort har saker att be om ursäkt för. Denna månad gäller ursäktandet följande områden:

De spetälska som under medeltiden voro tvungna att bära bjällra.

De som under århundranden åderlätos alldeles i onödan emedan man trodde på hr Hipposokrates teorier om de fyra kroppsvätskorna.

De soldater som stupade under stormaktstiden vid Poltava m fl ställen.

Någon ursäkt för Stockholms blodbad kommer ej att framföras då detta torde få betraktas som danskarnas ansvar.

Jag har faktiskt funderat på det rimliga i att hålla på med detta ursäktande för gamla tiders missgrepp som nu levande makthavare inte kan ha något ansvar för.

Danskarnas ansvar.... men vi skåningar var ju danskar då....nu blir det svårt....


6 kommentarer:

 1. Skönt att vara i gott sällskap ity även jag har förundrats över allt ursäktande.
  Precis som jag tycker det är märkligt att kräva en ursäkt, även på en ickestatlig nivå (undrar om jag inte bloggat om det). Vem 17 vill ha en icke frivillig och icke menad ursäkt? Pinsamt!
  Margaretha
  som skulle vilja
  ha en ursäkt
  för det kalla vädret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ska vända dig till SMHI...
   Nej, framtvingade ursäkter är verkligen inget ha. Jag ryser när jag tänker på scenen i Fanny och Alexander när biskopen plågar pojken. Vi har också en familjehistoria från min mors barndom när hon - säkert välgrundat, sagda faster försökte uppfostra även mig - sagt "räliga faster" till sin faster. Faster krävde ursäkt, mor, ca 3 år, vägrade. Då får hon smäll på rumpan med baksidan av en hårborste och beordras be om förlåtelse. Varpå barnet tågar in och tittar stint på faster och utbrister med emfas "RÄLIGA FASTER!"
   Så det är ju klart vem man brås på.

   Radera
 2. Underbara GV. Jag fick ingen prenumeration i julklapp som jag hade önskat mig (Mirren glömde nog bort det f.ö. ger vi ju inte varandra julklappar) så jag får väl gå till bibblan igen och läsa den som jag brukar. Senaste ursäkten står ju SL för. Man frågar sig i någon tidning: "Vem i all världen skulle vilja stjäla ett tåg?" Det där med om saker och ting är rimligt som man fick lära sig i matten, vore kanske något för väldigt många att lära sig.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag bloggat om tidigare så ska man ta allt som rapporteras i media med en nypa salt, eller kanske grabbnäve salt.

   Radera
 3. På pricken GV! Det blir ju konstigt hur man än gör och en ursäkt ändrar ju ingenting, egentligen. Särskilt inte några hundra år senare. Mer än att det möjligen är en markering att man (vi) kommit fram till att det som sågs som normalt då (t.ex. slaveriet) inte var/är OK. Men den stackars tjugoåriga flicka som bara gjorde sitt jobb på Saltsjöbanan och av allt att döma försökte städa ordentligt även i förarhytten (med bristande säkerhetsanordningar), hon ska framför allt ha ett rejält skadestånd.

  SvaraRadera
 4. Visst ska man beklaga forna tiders okunskap och ofta rena nedrigheter, det är ju självklart. Och offer som lider fortfarande lider av begångna brott ska förstås ha kompensation. Men att nuvarande makthavare ska be om ursäkt å redan avlidna beslutsfattares vägnar hjälper ju ingen.
  Den arma tågstäderskan som uppenbarligen är illa skadad ska ha upprättelse och rejäl ekonomisk ersättning. Och de ansvariga på tågbolaget ska ha rejäla straff. Sen kan man ju dra slutsaten att så här kan det gå med allt utentrepenerande av nödvändig infrastruktur när girigheten går ut över säkerheten.

  SvaraRadera