söndag 1 september 2013

Önningebykolonin

Mitt besök på Åland i början av augusti är minnesvärt av många anledningar.
En av dem är besöket på Önningebymuseet. De flesta har hört talas om Skagenkolonin men färre känner till den samtida Önningebykolonin på Åland. Några konstnärer knyter faktiskt ihop de två platserna vilket står att läsa om på wikipedia.

Byn ser i stort sett ut likadan som när det begav sig med samma byggnader kvar. Museet är inrymt i en av dem med tjocka stenväggar på den äldsta delen och en nyare tillbyggnad.En av de svenska konstnärer som tillbringade flera år i Önningeby var J.A.G. Acke.
Den bild som grep mig var den stora målningen Vinterfiske som han arbetade med länge och ville visa på Parissalongen. När målningen refuserades tappade konstnären lusten för sitt "Måland".


Bilden störs av spotbelysningen men den finns inte återgiven någonstans på nätet vad jag kan finna, tyvärr. Till min bestörtning hittar jag att en kolteckning som är en skiss inför målningen såldes alltför billigt på nätauktion för 700 kr för några år sedan efter ett utrop på 1000 kr.

Mera känd och oftare återgiven är Anna Wengbergs porträtt av J.A.G. Acke som också finns på Önningebymuseet.


6 kommentarer:

 1. Härliga Acke! Jag har bilder därifrån, jag också, någonstans i gömmorna.
  Tänk, att det är mindre än en månad sedan du var här...det känns mycket längre sedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg att det tydligen i våras varit en speciell Acke- utställning av Claes Mosers samling. Skulle varit roligt att ha sett.

   Radera
 2. Det låter som ett besökstips att anteckna inför stundande Ålandsresa! Konstvisningshelg är det dessutom den helgen då vi är där. Mycket vältajmat, alldeles utan vår medverkan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas ni hinner med det. Kolla öppettiderna noga, det är feltryck i turistbroshyren! Från 6 sept är det enl websidan bara öppet tors-lörd 12-15.

   Radera
 3. Det är så bra med tips på besöksmål, tack tack.

  SvaraRadera
 4. Vinterfiske är ett mästerverk. Ljuset är magiskt. Måste åka och titta på den i verkligheten. Nu finns den på en stor reklamaffisch för Önningebymuseet som jag såg på en Vi
  king-Line-färja. MVH

  SvaraRadera