lördag 27 december 2014

Lördagstema: I handenÅter är jag en aning olydig mot Karin som dikterar årets sista lördagstema med rubriken I handen.
Jag går vidare till pluralis, I händerna.
Jag har inte sett det på länge, kanske pga att vi mejlar och sms:ar istället för att skriva meddelanden på papper och stoppa i kuvert, men det händer att jag själv skriver "Tillhanda" efter personens namn på ett kuvert. Då är det ett meddelande jag inte låter posten förmedla utan på annat sätt, ofrankerat, låter överlämna direkt i händerna på vederbörande. Vill jag vara elegantare och stila litet med min språkkunskap skriver jag rent av "Aux mains", dvs sak samma fast på franska.

I flera år har det kommit nyhetsinslag om att låta operera in ett chip i handen, samma typ som dem vi märker våra husdjur med. Med den tekniken kan man slippa nycklar, ID-kort, plånbok osv. Det finns filmer på youtube som visar hur det går till.
Själv tycker jag det känns synnerligen tveksamt. Nog räcker det mer än väl med mobiltelefonen som talar om för storebror precis var vi befinner oss? Telefonen kan vi i alla fall lägga bort, det blir värre med ett chip i kroppen.
En riktig praktanka som florerar i USA  är att Obamacare, det nya "affordable" sjukförsäkringssystemet, skulle kräva att man har ett sådant chip i kroppen!

Här är ett mikrochip i alla fall utanför kroppen!

I Handen kan förstås också syfta på orten Handen som jag allt sedan många år förknippar med mord. 1967 sköts tre personer, två poliser och en väktare kallblodigt ihjäl i ortens centrum av tjuvar.


 Det är dags att tacka alla temadeltagare för det gångna året och nu särskilt Karin på Åland för decembers teman! Vi går igång med ett nytt år, nya temautmaningar och i januari står jag för fiolerna!
Sug på de här:

3/1 Min musik

10/1 Romantik

17/1 Skräp

24/1 Nyckel

30/1 Tidskrifter

Deltagarlistan finns till höger och alla som känner sig hågade är välkomna att delta!
Ett Gott Nytt År på er allihop!

PS. Jag vill hellre att det är 10 fåglar i skogen .......

21 kommentarer:

 1. Olgakatt aux mains,
  "Framtiden i våra händer" var min första tanke, när jag såg temat - men så långt som till ett inopererat chip sträckte sig inte min fantasi (fast jag hört talas om det). Nej tack, säger jag - jag som inte ens har en telefon som skvallrar om var jag är.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska mycket till innan jag går med på nåt sånt.

   Radera
 2. Aldrig i livet att någon får operera in ett chips i mig! Jag missar ofta att ladda min telefon, eller glömmer den hemma (det finns de som inte är så nöjda med att jag gör det) – skönt att inte vara helt och hållet övervakningsbar. Någon berättade nyligen hur nöjd hon var att kunna spela CD-skivor i bilen – i stället för Spotify, då alla vet vad man lyssnar på: "Nu var det BARA JAG som visste vad jag valde för musik."

  Själv tvekade jag länge att ansluta mig till Facebook, för det kändes rätt bra att flyga under radarn. Men å andra sidan är det ett smidigt sätt att hålla kontakt. Well... I allafall har jag fått iväg ett par pappersbrev denna jul och några till ska det bli. Det känns bra.

  Trevliga januariteman!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag spelar CD-skivor i bilen! Ploppar i öronen i bilen eller offentligheten kan jag öht inte tänka mig - då stänger man ju ute omvärlden vilket könns farligt och obehagligt,
   Ett chip i kroppen skulle jag kunna tänka mig av medicinska skäl, t ex en svår diabtetes där blodsockret skulle kunna monitoreras och insulin doseras automatiskt men där är tekniken nog inte ännu.
   Hoppas januarirubrikerna inspirerar!

   Radera
 3. Läste igår att någon hade opererat in en nyckel under sin hud för att kunna öppna dörren?!?! Tekniken är bra men är den alltid så bra?!?! Måtta med allt ;.)
  Tack för dina teman till januari/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar ju hur många dörrar ett chip skulle kunna öppna. Antagligen slipper man ändå inte nyckelknippan i fickan. Även i fråga om teknikanvändning borde man använda skallen.
   Ser fram mot fantasin hos deltagarna i lördagstemat!

   Radera
 4. Jag har för mig att man i Lund har testat en metod att använda händerna istället för bankkort Kanske det är fingeravtryck som testas för användning istället för bankkoder.Jag har bara skummat någon rubrik om ämnet men det handlar i alla fall om händer. Snart har vi hela vårt liv i vår hand, i våra händer.
  Och i Handen hände både det ena och det andra, ja.
  Tack för dina teman i januari!
  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera låser jag upp min mobiltelefon med fingeravtryck, det känns bättre än chip!
   Gott nytt år till hela Åland!

   Radera
 5. Olgakatt tillhanda :) Så roligt jag skriver också det när det ...
  Chip i kroppen? Njae.... men din kommentar om chip för diabetiker tycker jag är ok .. den osm lever får se ... vad vi kan ha i händerna. Fina teman som jag ser fram emot att fundera kring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, den som har lever får se;)
   Kom just på att man kan gå någon till handa också!

   Radera
 6. Jag är med på det mesta, facebook, spotify och annat som alla kan kolla, men chip i handen känns avlägset. Mest för att jag tycker det verkar onödigt att sätta in främmande material i kroppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man en tandfyllning så har man redan där främmande material i kroppen! Sen säger jag inte nej till ledproteser, hjärtklaffsproteser, stentar i igensatta blodkärl, pacemaker eller nya ögonlinser heller! Men chip för legitimation eller nyckefunktion avstår jag gärna! Liksom silikontuttar av kosmetiska skäl, för rekonstruktion efter canceroperation är det OK.

   Radera
 7. Bra teman också! Jag hoppas att jag kan hänga med lite bättre i vår, det är i alla fall förhoppningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas förhoppningen slår in!

   Radera
 8. Det där med inopererade chip, det känns inte alls aktuellt för egen del, men kanske är det så det kommer att bli i framtiden.
  Dina teman för de kommande veckorna ser intressanta ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, just nu känns det inte alls aktuellt!
   Hoppas på mycken fantasi i januari!

   Radera
 9. Det första temat ser ut som om det vore ägnat åt mig, haha! Trevliga teman för övrigt också.
  Kram från Ingrid som önskar dig ett Gott Nytt År.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma!
   Musik är ju verkligen ditt gebit, Ingrid! Hoppas att alla har åsikter och favoriter!

   Radera
 10. Ett litet chip i kroppen, nej helst inte säger jag..
  Jag visste inte om dessa mord i Handen och ändå bodde jag inte alls långt därifrån under många år...
  Jag skulle bli jätteglad om du länkade upp min nya blogg istället för den gamla:).
  www.fritidochtankar.blogg.se
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det gjort!
   Önskar dig ett riktigt gott 2015!

   Radera