fredag 12 december 2014

Lördagstema: Surrogat


Pettaskarins finger fastnade på surrogat den här veckan. Hade det varit för en månad sedan hade min tanke genast landat på ransoneringstidens kaffesurr. Om de olika varianterna kan man läsa på wikipediaKaffe och en mängd andra varor var ransonerade under och efter andra världskriget och när de flesta åter var fria något år in på 50-talet fick jag överblivna kuponger att leka med. Ett dryckesalternativ som min far brukade berätta om - och ibland tillaga sig en kopp av - var silverte, dvs hett vatten med en skvätt mjölk och en sked socker. Inget te och förstås inget silver.I det sammanhanget har jag i minne ett brev jag sett som min far skrev till sin mor, min farmor, några månader efter min födelse. Förutom att berätta hur "snäll" jag var så relaterar far ett besök i Danmark där ockupationen då hade upphört. De svenska besökarna hade bl a med sig ett paket riktigt kaffe vilket hade blivit oerhört uppskattat.

Under kriget var det stopp för den mesta importen och inte bara mat och dryck fick ersättas med kristidsmaterial eller surrogat av olika slag. Man tillverkade tyg av cellulosafibrer; vistra var ett sådant material som fick rykte om sig att vara sladdrigt och av dålig kvalitet. Det var dock föregångare till vår tids viskos som finns i olika former och ofta av mycket hög kvalitet.

Men nu är det surrogatmödraskap som kommer för mig. Under mitt besök i USA nyligen träffade jag vid en tillställning ett antal samkönade föräldrar varav flera män. Det framgick av den öppna diskussionen att de flesta av de manliga paren hade skaffat barn via surrogatmoderskap, några i Indien men de flesta i USA där detta är lagligt.  Två av paren hade dessutom tvillingar.

Babybrunch

Själv känner jag en stor tveksamhet inför möjligheten att utnyttja en främmande kvinna på detta sätt, oberoende om det är samkönade par eller inte.  Är pengar inblandade känns det ännu mera tveksamt. Ett antal svenskar har redan skaffat barn i bl a Indien och USA och fra i USA är det synnerligen dyrt, mellan 1,5 och 2 miljoner kronor, i Indien förstås billigare. Förmedlingsbyrån ska ha betalt, kliniken, diverse advokater, myndigheter och det krävs ett antal resor. Man behöver inte ha mycket fantasi för att inse att den lilla skärven hamnar hos surrogatmodern.  Det finns ett otal "agencies" som flitigt marknadsför sina tjänster. Kritikerna framför att det bara är fattiga kvinnor som blir surrogatmödrar.
 Nota bene, jag har inget som helst mot samkönade föräldrar, inte heller mot vare sig ägg - eller spermiedonation. Det betraktar jag som likvärdigt med organdonation till förmån för någon som saknar den normala funktionen i fråga, liksom en hornhinna eller en njure. Det är lånet eller köpet av en annan människas hela kropp för en graviditet som bekymrar mig, framför allt hälsorisken som ju alls icke är försumbar. Detta sagt utan att lägga några moraliska synpunkter på de föräldrar jag träffade. De har alla handlat utifrån sina egna val och förutsättningar.
RFSL anser att Sverige bör tillåta surrogatmödraskap och införa lagstiftning till skydd för de inblandade, fra barnen. 

Andra organisationer är kraftfullt emot och jag lutar nog mest åt den syn som redogörs här från Kvinnolobbyn

Hur känner ni andra inför detta?

Hoppas alla får en fridfull Luciahelg trots att jag kanske satt igång allvarliga tankar. Och ute härjar stormen Alexander....

18 kommentarer:

 1. Det är så oerhört komplicerat, med fler aspekter än man först tror, det där med surrogatmödrar.
  Bland mina vänners vänner, finns några avskräckande exempel - det ena där en syster ställt upp, men vägrade att lämna ifrån sig barnet, vilket slutade med två mord och ett självmord. Det andra inte lika våldsamt, men med många starka känslor, separation och nu när barnet är några år, visade det sig att barnet förmodligen är autistiskt och oönskat - och allt skylls på den stackars surrogatmamman.

  Nej då är det enklare med kaffesurr, vilket jag bara läst och hört talas om - men silverte har jag druckit, fast vi kallade det för cambric tea.
  Margaretha
  som tänkte
  skriva om
  regenerater
  häromdagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det är komplicerat är ju ganska självklart, det handlar ju om själva existensen. Hoppas ändå att mord är sällsynt i sammanhanget!

   Radera
 2. Jag snuddade vid surrogatmödratanken, men landade på kaffesurret i stället. Det är ju så svårt, detta ämne och jag har helt enkelt inte tänkt igenom det. Men jag värjer mig lite mot något som känns som en ytterligare kommersialisering av kroppen. Organdonation är bra, men att fattiga människor ser sig tvingade att sälja en njure är inte bra. Och att föda någon annans barn har ju så många ytterligare dimensioner. Svårt! Men viktigt att diskutera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett svårt ämne och skulle det bli tillåtet i Sverige är en noggrannt genomtänkt lagstiftning viktig. Organdonation är för mig betydligt enklare att ta ställning till, fr a i sbd med hjärndöd och jag har kampanjat för att man ska registrera sig i donationsregistret. Handel med organ från levande donator är förfärligt.

   Radera
 3. Silverte trodde jag var något mycket fint som liten. Mormor sa jag nu när du har fått lön kan jag väl få silverte *sött*
  Du och jag har olika tankar om surrogatmödrar i dag ... läs mitt inlägg.
  Ha en bra dag/ kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste ditt inlägg och var och en har ju rätt till sin inställning. Men jag tror inte det är så enkelt. Bl a Margarethas kommentar ovan understryker det.

   Radera
 4. RFSL och Kvinnolobbyn, var jag förbi då jag började mitt skriv i ämnet. Jag är också tveksam till detta med surrogatmödrar. Väl medveten om en djup och innerlig längtan efter ett barn, KANSKE en önskan (undermedevetet?) om att " försöka normalisera" de relationer mellan samma kön, som jag tycker är som det ska för de som behöver det. Jag tänker att det är ett på snudden till egoistisk att till vilket pris som helst skaffa ett barn. Adoption är också kärleksnära. Nå, så är vi olika i värderingar och meningen med/i livet. Vad evolutionen ger oss är svårt att veta. Om 100 år kanske vi har ett svar på rätt eller fel? Bra eller mindre bra?
  Tredje advent tänder jag lyset med mitt barnbarn, stora jäntan på snart 13 nu. Att det finns ett djupt allvar som ger oro är bättre att ta sig an och beröra det ... än att skjuta det åt sidan tänker jag. Glädjen finns för styrka nog att inse. Jordnära åtminstone på ett ben:)
  Uppskattar inlägget! Glad advent till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove!
   Nog finns det att fundera på i de här avseendena.

   Radera
 5. Jag läste om surrogatmödrar på nätet och efter det blev jag väldigt tveksam till detta. Vad blir det av barnet om de framtida föräldrarna ångrar sig innan det blir fött och surrogatmamman inte kan ta hand om det av ekonomiska skäl.

  Fast förr i världen adopterades ju många barn bort direkt efter födseln Sverige. I synnerhet om det var "fina" flickor som råkat i olycka. Känner till ett sådant fall på nära håll, som den riktiga modern sörjde över hela sitt liv.

  Silverte blev jag bjuden på som 7-8-åring hemma hos en gammal tant när jag var där på besök med min mamma. Jag minns att jag blev kolossalt besviken, van som jag var att dricka café au lait hemma.
  Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen utan oväder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Helgen artar sig bra hittills med Mästersångarna från Metopera och ovädret drog snabbt förbi.
   Det finns många tveksamma komponenter i surrogatmödraskap. Vissa går så långt som att jämföra det med prostitution när pengar är med.

   Radera
 6. Surrogatmödraskapet, det är mycket komplicerat, nej jag gillar det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att till varje pris bli förälder kan kanske bli till alltför högt pris för någon annan. Nyligen läste jag om en obehaglig sida av adoptionsverksamhet där man i vissa länder både köper barn av fattiga familjer och kidnappar barn för adoption. "Med pengar täpper man truten på vem som helst" sa min kloke gamle ridlärare. Fast jag hoppas det inte gäller ALLA.....

   Radera
 7. När jag googlade på surrogat så handlade det nästan uteslutande just om surrogatmödraskap... och det kändes inte som att det var det jag tänkte skriva om... var inne på kaffesurr redan i förväg.
  Jag förstår att längtan efter ett barn kan vara oerhört stor, men när det finns så många föräldralösa barn som behöver ett kärleksfullt hem, så finns det ju möjligheter att på så vis skaffa ett och jag tror inte det blir mindre älskat än ett som är ens eget...
  Tack för ett spännande inlägg om det jag inte orkade skriva själv.
  Önskar dig en fin söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adoption känns som ett bättre alternativ!

   Radera
 8. Silverte drack alltid min mor när hon drack "te". Det händer även att det kommer folk till vårt café som vill dricka silverte.
  Vad gäller surrogatmoderskap så är det bra om det fungerar, men på ett sätt förstår jag inte att man måste ha barn som garanterat är av eget ägg och egen säd, när hela världen kryllar av barn som behöver föräldrar. Och Margaretha tar upp det jag har förstått att kan bli ett elände. När surrogatmodern vill behålla barnet själv, vilket jag kan förstå. När man bär på barnet så får man starka känslor för det. Svåra saker. Adoptera istället, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är världen full av barn som behöver föräldrar!y

   Radera
 9. Adoptera istället. Tycker jag.

  SvaraRadera