lördag 9 maj 2015

Lördagstema: Museer.


Karin Englunds rubrik för idag är museer, ett kärt begrepp för många av oss kulturbärande äldre kvinnor, minsann. Jag tackar, Karin!

ICOM:s definition av ett museum: "Ett museum är en permanent institution utan vinstintresse som tjänar samhället och dess utveckling, som är öppen för allmänheten, som förvärvar, bevarar, undersöker, förmedlar och ställer ut – i studiesyfte, för utbildning och förnöjelse materiella och immateriella vittnesbörd om människan och hennes omvärld." [1]
(ICOM - the International Council of Museums)


Således kan ett museum vara nästan vad som helst!

När jag rannsakar mitt minne efter vilka museer som står högst på min lista så är det - vilket inte lär förvåna någon av mina vänner - konstmuseerna. Och jag kan inte räkna dem alla....

Men mitt första museum i livet är ändå Malmö Museum, inhyst i Malmöhus Slott. Det besökte jag redan innan jag börjat skolan och hur roligt det än var (jag säger bara AKVARIET och de UPPSTOPPADE VAGNSHÄSTARNA!) så var  det även förbundet med panikångest. På den tiden körde man nämligen med bil över bron över vallgraven in på borggården. Bron hade då inga räcken och jag var paniskt förskräckt för att sitta kvar i bilen och åka med över. Det var fö samma skräck att åka på vägen längs kalkbrottet. Föräldrarna hade ingen som helst förståelse för min panik utan jag blev istället grälad på för dumt och löjligt beteende. En gång lyckades jag i alla fall få stiga ur bilen och gå över bron vilket lugnade mig. Då hade jag ju själv kontroll.





Så småningom måste man parkera utanför vallgraven och då blev det ju inga problem med bron!
(Men nog undrar man hur dumma vuxna kan vara som tror att utskällning hjälper mot en unges panik! Än idag vill jag helst köra själv på t ex norska fjordvägar, inte åka med nån annan även om jag numera kan bemästra skräcken någorlunda.)

Malmöhus Slott stod klart vid mitten av 1500-talet och är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Det byggdes på grunden av Erik av Pommerns kastell från 1400-talet. Sedan Skåne blev svenskt tjänstgjorde slottet som försvarsborg men från 1800-talet fram till 1909 var det fängelse. Efter omfattande restaurering blev det så museum 1937.

Det innehåller ett flertal avdelningar, konstmuseum, historiska avdelningar, textil, arkeologi, biologi och så det som fascinerade mig som barn, akvarium. Inte minst de biologiska samlingarna hade jag stor glädje av när jag pluggade artkunskap inför studentexamen på reallinjens biologiska gren. Då tillbringade jag många söndagseftermiddagar med skissblock och penna bland uppstoppade fåglar och herbarier -  och i akvariet framför de nordiska fiskarterna.


De här krabaterna är inte speciellt nordiska, förstås. Just denna helgen nyöppnar akvariet efter en stor renovering.
Malmö Museum är i dagarna aktuellt i nyheterna i samband med 70-årsminnet av krigsslutet i maj 1945. När den stora strömmen flyktingar kom till Malmö beslöt nämligen museichefen Ernst Fischer över en natt helt sonika att stuva undan samlingarna och göra flyktingförläggning av slottet!

Den 8 maj, dvs i går, fredag,  invigdes på museet en utställning om denna tid under rubriken Välkommen till Sverige!    

Parallellerna till dagens flyktingströmmar är ofrånkomliga.

23 kommentarer:

  1. Jag förknippar dig oerhört mycket med konstmuseer, kan du förstå? :) men förstås också med museer överlag. Du har tagit mig och alla andra med på otaliga rundor i museernas värld vilket jag är mycket tacksam för.
    Malmöhus slott tycks innehålla allt mera eller mindre. Ett ställe att vara på ett veckoslut kanhända?
    En klok man denne Ernst Fischer...säkert skulle många slott som står för sig själva och ekar nästan tomma kunna användas på samma sätt i dagens läge också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många av Malmös museer finns i eller i närheten av Malmöhus, rätt praktiskt. Dock har jag märkt att folk har svårt att hålla isär Malmö Konstmuseum, Malmö Konsthall och Malmö Moderna. De ligger i helt skilda delar av staden och har olika utbud. Men lätt att blanda ihop om man inte är en återkommande besökare.
      Visst skulle man önska sig andra - och oegennyttiga - sätt att inkvartera flyktingar på än de otäcka och giriga former vi har idag!

      Radera
  2. Du är en kulturbärare, stolt kunnig tant förmedlar! Lite igenkänning i att vilja kliva ur bilden och ha kontrollen. Kul att läsa definitionen på museum! Vilken man att upplåta lokalerna till mottagning av flyktingarna. De vita bussarna har jag läst om, genom en kvinna vars bok jag inte kan hitta igen och inte minns jag hennes namn ... men jag minns när hon beskriver reaktionen på skylten Rökning förbjuden i bussen och läser då endast - juden och får fullkomlig panik.
    Konstutställningen I Skuggan av kriget skulle jag gärna se! Och ja, en tanke till dagens flyktningsströmmar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är ju vi äldre tanter som är kulturstöttorna!
      Jag läste också om kvinnan som läste rökföbudsskylten; lätt att skratta åt efteråt men lätt att förstå paniken då.
      Och redan första dagen utsattes minnesmanifestationen av de vita bussarna i Göteborg av antisemitisk vandalisering! Malmö har stora problem idag med antisemitism från fr a muslimska ungdomar som inte kan skilja på landet Israel och människor som är judar. Synnerligen obehagligt och spär ytterligare på islamofobin.

      Radera
  3. Ett sådant fantastiskt museum! Det måste jag besöka någon gång. Mitt favoritmuseum som barn var Naturhistoriska riksmuseet i Frescati.
    Hälsningar
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Barndomsupplevelser följer oss med positiva eller negativa vibbar, ibland hopkopplat!

      Radera
  4. Tack för ett intressant inlägg, nu vet jag vad jag ska göra när jag besöker sonen som flyttar till Malmö i höst. Äntligen ska jag få tillfälle att bege mig söderut och det rejält! Göteborg har hitintills varit det södraste senaste åren. Ska bli roligt, det verkar ju innehålla en massa spännande saker :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haur du sitt Malmö haur du sitt varden, vet du väl;) Skämt åsido, välkommen söderut!
      Nytt konserthus är på gång också....

      Radera
  5. Undrar var min kommentar tog vägen? Och jag undrar vad jag skrev...
    Jo, att jag hörde på radio om Malmö museums insatser med att ta emot flyktingar vid krigsslutet och då tänkte jag att det borde ju uppmärksammas på något sätt. Det har man tydligen gjort på ett bra sätt.

    Det verkar som om mina kommentarer försvinner lite här och där. På samma sätt som en del kommentarer av andra hos mig försvinner. Skyller på min senaste uppgradering av operativsystemet i min dator, för den har ställt till det på alla möjliga sätt.

    Och nu ska det bli spännande att se om den här kommentaren når fram...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gjorde den!
      Utställningen på museet blir kvar hela året så den borde man hinna med! Och som jag skrev ovan så borde vi ju kunna fixa flyktingförläggningar på mera ideell väg även idag istället för att berika girigbukar med skattepengar.

      Radera
  6. Jag har all förståelse för paniken i bilen och ingen förståelse för de grälande föräldrarna

    Det var en väldigt resolut museichef, undrar om någon vägar ta dit beslutet idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog önskar man att någon skulle vara lika handlingskraftig idag - och inte råka illa ut för sin kreativitet! Hörde Per Naroskins radioprogram Känsligt läge i veckan. Det handlade just om folk som fattade egna, kreativa beslut - och blev grymt bestraffade. Man rekryterar kreativa befattningshavare men snöper dem raskt!

      Radera
  7. Vilket intressant museum. Väl värd ett besök om man är i Malmö vid tillfälle.
    Tack för ditt trevliga inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att du måste komma till Malmö - vid tillfälle! Vi har litet annat i Skåne också som kan vara sevärt;)

      Radera
  8. Verkar vara ett oerhört spännande museum! Hoppas jag någon gång får möjlighet att besöka det.

    SvaraRadera
  9. Man ska gå på museum med barn. Favoriterna i Göteborg har varit Naturhistoriska, Konstmuseet och Sjöfartsmuseet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Konstmuseet i Gbg hör också till mina favoriter! Och att gå med ungar på museum vidgar ens egna vyer betydligt.

      Radera
  10. Ibland är nog föräldrar inte speciellt förstående. Jag minns att jag hatade, och gör det än i dag, att åka bil över vatten. Du vet när man har vatten på båda sidor om vägen. Hua!
    Broar är en annan läskig sak. Räcken eller ej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får och behåller vissa nojor tidigt. Vuxenvärldens tålamod har då en enorm betydelse för hur det blir i framtiden. Ofta saknas fantasi nog för att förstå varför barnet reagerar på ett visst sätt. Trist.

      Radera
  11. Kreativitet är något som alla verkar efterfråga, men som nästan ingen är intresserad av. "Den här verksamheten har sett likadan ut i 33 år och det är vi stolta över. Du kan väl kläcka dina nya idéer i garderoben där borta och sluta störa oss i vår inpinkade bubbla". Jag önskar att det fanns ett större utrymme för kreativt nytänk, inte minst i kulturvärlden.

    Jag gillar Nationalmuseum och butiken på Arkitekturmuseum. Och så är jag svårt förtjust i Kulturen och Fredriksdal. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Museibutiker är guldgruvor!

      Utrymmet för egna initiativ är betydligt mindre idag än bara för några decennier sedan, i varje fall inom t ex landstingsvärlden där jag vistats större delen av mitt liv. Dystert.

      Radera
    2. Det här är svårt att erkänna, men... Jag är oerhört, på gränsen till pinsamt, intresserad av museibutiker. Lika mycket av vad som säljs som hur allt presenteras, faktiskt. Det är intressant att se hur ordinära grejer lyfts av en spännande skyltning. Sånt går jag igång på. :)

      Radera