lördag 17 oktober 2015

Lördagstema: Vingslag

Pettaskarin på Åland har oktobers styråra. Idag vill hon höra vingslag.
Jag gör det enkelt för mig och visar er den här lilla videon jag tog på fredagsförmiddagen då en flock bergfinkar besökte vår fågelrestaurang där de gjorde ett gott jobb med att städa på marken där andra fåglar envisas med att spilla frön.
Bergfinken är fjällvärldens motsvarighet till bofinken som håller till här söderut. Även i våras hade vi besök av av norrländska vänner när de var på sin resa norrut för att häcka. Snart fortsätter de ännu längre söderut för att övervintra och de är självfallet välkomna åter till våren.
Tanken svindlar när man tänker på hur många vingslag de presterar på sina mångmilafärder.
14 kommentarer:

 1. Ja, det var en hel massa vingslag! Vi brukar också få tillfälligt besök av bergfinkar höst och vår då de har vägarna förbi :)

  SvaraRadera
 2. Bergfinkar är fantastiska på att kamouflera sig blad gräs och löv.
  Igår köpte jag fågelmat för flera hundra och när jag skulle gå ut ur butiken med så satt det en annan flyttfågel utanför med sig mugg.
  Ibland får man tänka några varv till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Man får sig tankeställare då och då.

   Radera
 3. Härligt med alla bergfinkarna! Vi brukar ha sidansvansflockar i stället. De kom i hundratal, kanske tusen, till min mammas begravning. Kändes rätt, hon brukade alltid se till att fåglarna fick mat. Till och med de bortskämda blåmesarna som bara nöjde sig med hennes sockerkaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är några år sedan vi såg sidensvansflockar. De brukade äta upp alla rönnbär på en kvart. Rönnbären försvann plötsligt i år också, kanske missade vi bara besöket.

   Radera
 4. Så många fåglar!!! Tror inte jag är bekant med nån bergfink. Englundskans kommentar är klart tänkvärd, även om jag inte köper fågelmat ...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Aha, det är hos dig de är! Vi har väntat och väntat på dem, men bara ett par tre stycken har hittat hit på flytten söderut. Månne du har godare godis än vi att erbjuda? Eller kanske vinden var ostlig och hård så de liksom bara räckte ur kurs? Avundsjuk är jag inte alls ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske minns hur bra vår restaurang var i våras.....;)

   Radera
 7. Bergfink...ingen aning om hur de ser ut, bäst att titta på videon så får jag lära mig en sort till :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är videon rätt suddig; inte sitter de stilla heller så att man kan detaljstudera dem. Men de liknar bofinkar, bara lite annan färgton.

   Radera
 8. Kul att du lyckades fånga fåglarna på film!
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera