onsdag 18 november 2015

Höstsådd

Messidrome, Thermidore och Germidour - vad kan man tro detta är?
Thermidore var namn på en av månaderna i franska revolutionens tideräkning och finns som ett begrepp i frasen thermidorkupp efter dagen den nionde thermidore när Robespierre störtades. De övriga två namnen får inga klockor att ringa och googling ger bara vad de är för mig idag, nämligen vitlökssorter.
Thermidore har jag odlat i många år, de andra är nya för mig. Årets skörd var inte så lysande i det att lökarna av flera sorter blev ganska små så jag har köpt litet ekologiska utsädeslökar för att fräscha upp sortimentet. Ca 80 klyftor petade jag igår ner i trädgårdslandet, förutom de ovan nämnda sorterna också Rysk Röd och en jag kallar X-Mässa eftersom jag en gång för länge sen  köpte utsädeslök på en trädgårdsmässa men har  glömt sortnamnet.
Jag har missat att spara av elefantvitlöken från Kalifornien som jag odlat ett par år men den var inte av det läckrare slaget så det gör inget. Visserligen blev det stora fina lökar men smaken var ganska svag och egentligen ska man inte sätta sån lök; det ska vara garanterat frisk sättlök man börjar med och kommersiell vara för konsumtion kan medföra sjukdom i jorden.
Under en nyligen gjord resa just till Kalifornien igen besökte jag Gilroy, vitlökens huvudstad, och köpte förstås vitlök också, men den ska hamna i grytan.
Gilroy har varje sommar en gigantisk vitlöksfestival där allt som tänkas kan, inklusive glass, serveras med vitlök som smaksättare. Festivalen hålls i juli när det är hett som i Gehenna så man livligt föreställa sig ångorna från både folk och det ätbara(?). Missförstå mig inte, jag älskar vitlök och har i maten praktiskt taget varje dag, men det finns gränser. Men titta gärna på recepten från 2015 års festival, de finns på sidan jag länkat till ovan.
Nu var det lågsäsong och staden framstod som en sömnig, lantlig liten söt håla. Mitt ressällskap och jag tog en promenad i centrum, tittade in på det folktomma festivalkontoret som reade ut  souvenirerna och resten av löken och hittade sedan en populär lunchrestaurang  och åt en vitlöksfri måltid.

Jag hoppas gårdagens sådd ska ge mig en fin skörd nästa sommar. Håll tummarna!


2 kommentarer:

  1. Jag håller tummarna, och tänk att vitlök är så mycket mer än bara vit lök..Bilden är jättevacker och jag kan känna doften ... vill jag tro ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tackar! Och visst är vitlök mer än vit lök och väldigt gott dessutom. Men i glass vill jag inte ha den.....

      Radera