fredag 9 april 2010

Fredagstema: Naglar

Denna vecka har Taina gett oss temat "Naglar" att fundera över.
På mig får det funderandet effekten att jag ryser ideligen. Ryser på riktigt, alltså! Var 10:e skund, så där, när jag nu ska skriva om naglar dessutom!


Det där med rysningarna känner säkert många igen men man är olika känslig. Jag står inte ut med att höra någon sitta och knäppa med naglarna, ens. Om jag inte kan be vederbörande sluta får jag gå min väg. Minsta lilla upphak i en nagel gör att jag blir handikappad. Jag bär oftast med mig en nagelfil i väskan för akuta åtgärder. För en tid sedan frågade jag i en affär om jag fick låna en sax eftersom jag spräckt en nagel rätt ordentligt och råkade vara utan fil.
Naglar har vi utvecklat som ett skydd för fingertoppen liksom våra vänner bland djuren har sina klor, hovar eller klövar, ja elefanter har faktiskt naglar. Djur i sina naturliga habitat sliter sina horndelar och behöver ingen eller obetydlig manikyr eller pedikyr. Gissningsvis var så också fallet tidigare för oss. Katter och hundar tuggar på sina klor om de besvärar, kattdjur klöser på lämpligt underlag för att hålla sina vapen, klorna i trim. Andra tamdjur behöver hjälp med klövar och hovar eftersom de inte slits normalt. Somliga behöver skos för att kunna arbeta, andra bara verkas. Min egen häst har träff med hovslagaren var 9-10 vecka numera, i sin ungdom skoddes hon om var 7-8 vecka. Nu växer inte hornet lika snabbt längre. Så här ser en oskodd hov ut undertill.Men hur den här damen lyckas utföra någon som helst syssla med sina händer begriper jag inte. Hur knäpper hon byxorna, för inte tala om utförandet av vanlig hygien? Det står att hon inte klippt naglarna på 27 år. (Båda bilderna från nätet)

I mitt jobb har det varit obligatoriskt med korta och omålade naglar av hygieniska skäl. Jag har dock noterat att vissa befattningshavare - som inte behövde arbeta med sterila handskar - ibland faktiskt hade lösnaglar om än omålade. Den moderna "uppbyggda" varianten kan se väldigt naturlig ut, men har ändå skrymslen där diverse fulingar kan sitta och vara ganska onåbara av rengöring. Somliga kom på måndagar med flagnande lack och skyllde på att dom inte haft tid att ta bort det efter helgens excesser.

Men den som någon gång målat naglarna med lack som inte är helt genomskinligt VET att det alltid dyker upp nån liten sorgkant när man tar bort lacket som inte syntes innan. Så nagellack är för mig alltid ett tecken att det nog inte är riktigt rent. Jag vågar därmed knappt berätta att jag vid Saltis och nevöns bröllop bar turkosgrönt nagellack som precis matchade min klänning. Maken tyckte det var förfärligt - det var nog därför jag på trots framhärdade, haha.  Men jag tog bort det redan på natten när vi kom från festen.
Nu känner jag att det får vara nog med rysningar!

13 kommentarer:

 1. Oj inte visste jag att du ryser av nagelar! :-)
  Själv biter jag ju på mina vilket är en väldigt dålig ovana som M blir galen på.... Hm....
  Kul med din kommande utflykt till Arken också!!! Där var jag med M på en Daliutställninge för länge sedan. Det var nog en av mina första gånger i Skåne om jag inte minns fel. Så tog vi en tur över sundet. Jag minns att jag gillade Arken mycket!
  Kramar!!

  SvaraRadera
 2. Hahahaha! Rysningar?

  Jag är ingen stor användare av nagellack jag heller. Ibland, bara ibland kan jag få för mig att kladda på lite färg. Men jag måste erkänna att jag tycker det är snyggt med välmanikyrerade naglar. De är ju trots allt så synliga. Naglarna alltså. Jag tittar mycket på människors händer. Vet inte varför, men det är väl en vana bara. Men skulle jag mäta kvinnan med de långa naglarna så räcker det nog inte med rysningar. Jag skulle få panik!

  SvaraRadera
 3. HAHA, jag ryser inte av naglar, därmot av fötter...OCH det kommer man ju in på under nageltemat...
  Japp, det är sant, då man tar bort nagellacket sitter alltid lite lack kvar, och har man haft väldigt rött lack så blir naglarna missfärgade, lite gula.
  Men nagellack är väldigt snyggt om det är välgjort och välskött.
  Jag tycker dock att det låter jättefint med ditt nagellack som perfekt matchade klänningen på Saltis bröllop!
  Ja, den där damen med naglarna som du har på bild, hur sjutton kan hon ens leva??? SÅ fult, så obekvämt och så opraktiskt.
  Ha en fin helg!!!

  SvaraRadera
 4. Damen med de långa naglarna!!! Mitt förstånd räcker inte till för att fatta men intressant är det ändå. Genast går tankarna igång och jag funderar varför låter man naglarna växa på ett sådant sätt, hur kan man hantera vardagen, sova, äta, köra bil osv. Obegripligt.
  En enda lång rysansvärd mardröm för min del.

  SvaraRadera
 5. Hon (nageldamen) måste väl resonera som man gjorde förr, att det är ett sätt att visa sin rikedom - man måste ha tjänare som utför allt arbete om man har så långa naglar.
  Men hu, så långtråkigt - att inte kunna göra något, inte ens vända blad i en bok, eller gå på toa utan hjälp.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Saltis:
  (Nu rös jag ingen av bara tanken...) Ja, vi har alla våra idiosynkrasier! Arken är spännade och har en del kanonfina utställningar men Louisiana är ändå favoriten. Miro var verkligen bra med massor av skulpturer.

  Taina:
  Jag tittar också på händer! Välmanikyrerade naglar är fint men jag vill helst se dem naturell, gärna blankpolerade och inte lackerade.

  Annika:
  Som jag säger till Saltis, vi har alla våra speciella konstigheter! Nageldamen på bilden är för äcklig - fast jag undrar om det inte är falskt, ändå. Det borde helt enkelt inte vara möjligt!

  Karin:
  Gräsligt, övermåttan gräsligt...

  Margaretha:
  Enda möjligheten, om det är riktiga naglar, som jag ser det, är att du har rätt.

  SvaraRadera
 7. Jag hittade också den bilden på nätet som avskräckande exempel. Jag hör också till dem som aldrig någonsin har långa naglar, eftersom det inte går ihop med varken orgel eller piano. Eller datorer heller, för den delen.

  Man behöver ju inte ha SÅ långa naglar som damen på bilden för att vara handikappad i många situationer t.ex. när man ska ta hand om spädbarn...

  Och - för att återgå till min gamla käpphäst - varför ska just kvinnan ha långa, målade naglar (och skyhöga klackar) när inte männen har det?

  SvaraRadera
 8. Musikanta:
  PRECIS! Varför ska män ha alla dessa bekvämlighetsprivilegier? Både i kläder, skor, naglar och frisyrer! Jag gör jämnt uppror och har bekväma skor, kortklippt hår och töjbara kläder! Och, korta omålade naglar - en enda dag var dom turkosa, haha!

  SvaraRadera
 9. Nagelkvinnans naglar är otäcka!! Rent av ÄCKLIGA!
  På fester såsom bröllop kan det vara riktigt kul att få måla naglarna och känna sig extra fin.

  SvaraRadera
 10. HeLena:
  Äckliga är bara förnamnet! Örk, säger jag.

  Ja, senaste gången jag hade nagellack var på bröllop!

  SvaraRadera
 11. Vet du vad som får mig att RYSA? Nagelfilar!!! Jag kan inte fila mina naglar, det är minst lika rys-framkallande som att ta i sammet! Nagellack har jag ytterst, ytterst sällan och då alltid genomskinligt.

  SvaraRadera
 12. Petra:
  Vi människor är rätt roliga! Jag vet nån som inte kan ta på tapeter. Jag har svårt för sandpappersfilar, men det går bra med diamantvarianten.

  SvaraRadera
 13. Usch, jag kan tycka de som har ett par cm långa naglar också är äckliga och jag undrar hur det tar på sig kläderna. Men hon på bilden är ju 1000 gånger värre!

  SvaraRadera