torsdag 24 juni 2010

Fredagstema : Meningen med livet

Sista fredagstemat inför sommaren är också HeLenas sista för månaden: meningen med livet.

Legio är de förklaringar människor ger till livets mening, alltifrån det mest invecklat filosofiska eller religiösa till det mest biologiska - att föra släktets gener vidare.

Jag vet inte vad som är den ursprungliga "meningen", jag tror att det är en slump. Eftersom jag inte är religiös tror jag naturligtvis inte på en skapande gudom och att en sådan skulle ha med meningen att göra.

I det liv som är mitt är KASAM det som kommer mig att tänka på mening. KASAM står för Känsla Av SAMmanhang och är en sociologisk beskrivning av faktorer som gör att vi mår bra och håller oss friska. Begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet är tre delkomponenter i begreppet. Att känna sig sedd, bekräftad och, och inte minst, behövd och delaktig är för mig en viktig beskrivning. Redan väldigt små barn vill "hjälpa till" och vara behövda, så det är en grundläggande egenskap. Människan är ett flockdjur och utstötning ur flocken är det mest destruktiva vi kan råka ut för. Då förlorar man all känsla av sammanhang och därmed mening med att leva vidare.

Stark KASAM gör att vi orkar med livets svårigheter av olika slag och kan känna just mening och god livskvalitet trots  både sjukdomar och yttre elände av olika slag.

Stark ögonblicklig känsla av just den innersta meningen förknippar jag med lyckokänsla. När man lyckas med något man just lärt sig, att vistas bland nära och kära, läsa en god bok med katten på magen, när hästen kliar tillbaka, när någon kär vän man just tänkte på ringer, när solen skiner, ja, alla de tillfällen när det känns BRA!


Om jag har förstått rätt tar fredagstemat nu semester fram till september och HeLena lämnar stafetten vidare till någon. Tack, HeLena för utmaningarna i juni!

11 kommentarer:

 1. Att vara Olga, kan absolut inte vara fel! Hon om någon har en bra mening med sitt liv.
  Guuud så skönt det ser ut att vara, att vara katt i mattes stol...

  SvaraRadera
 2. Efter att ha läst ditt inlägg har man inte så mycket att tillägga om Meningen med livet. Få se om jag får ihop något till kvällen...
  Ha en skön midsommar!

  SvaraRadera
 3. Håller helt med! KASAM var dock nytt för mig! Men precis så tror jag det är. Man behöver känna sig behövd och älskad och man behöver känna samhörighet och även känna att man själv kan tillföra något till sin omgivning. DÅ tror jag man kan känna sig tillfreds med livet. Tillsammmans med förmågan att se det stora i det lilla. Försöka ta vara på ögonblicken. Då tror jag man får ett rikt liv.
  UNDERBAR bild på Olga förresten!!!!
  kram!

  SvaraRadera
 4. Karin:
  Olga tror att meningen med mitt liv är att förse henne med hjortstek varje dag. Det tror inte jag...

  Musikanta:
  Du, om någon, har väl mycket att tillägga!

  Saltis:
  När jag stötte på KASAM-begreppet för nu rätt många år sedan var det en AHA-upplevelse. Så enkelt - och så svårt. Men en oerhört bra grund i arbetet med cancerpatienterna och inte minst de kroniska icke-maligna smärtpatienterna. Man fick massor att sätta in i EFA-banken! (Erfarenhetsbanken, alltså.)

  SvaraRadera
 5. Nu har jag lärt mig ngt nytt--KASAM. Ja, så är det nog. SAå vettigt. Skriver under på det.
  Att ha ett härligt kattliv hos en snäll matte måste vara ett av de härligaste liv man kan få!

  SvaraRadera
 6. Annika:
  När min förra häst hade föl för många år sedan satt jag ibland i boxen med fölungens huvud i mitt knä. Då sa min ridlärare en gång:"Jag har alltid sagt att i mitt nästa liv ska jag vara katt hos min fru. Men fan vet om inte jag ska vara föl hos dig istället!" Huvudsaken är nog att man har snäll familj vilken sort man än är!

  SvaraRadera
 7. Kunde inte låta bli att le för mig själv när jag läste det, det stämmer så bra! Framför allt det där med att ha katt på magen när man läser, det blir man varm både på och i magen av!

  SvaraRadera
 8. Vilken underbart fin katt du har! Och vilket härligt inlägg! Jag har hört talas om KASAM men glömt bort det på vägen... tack för att du visade mig tillbaka!
  Tack också för att du har varit med och skrivit i "mina teman" under juni.
  Det ska bli jättekul att se vad du hittar på till september.... väntar med spänning!
  Ha en underbart härlig sommar!!

  SvaraRadera
 9. Mrs Clapper:
  Katter är huvud taget väldigt nyttiga för den själsliga jämvikten.

  HeLena:
  Tack, detsamma! Jag har ju litet tid att fundera, än har jag inte mycket till ideér. Det ska ju helst vara litet att bita i; det lyckade du bra med!

  SvaraRadera
 10. Jag tror jag har hört talas om KASAM förut men nu fick jag en ordentligt beskrivning. Ingår även beröring i det? De pratar ju mycket om att människor som sällan får en kram eller liknande mår sämre. Men det kanske snarare är för att bristen på kramar är ett symptom på avsaknaden av allt det andra som du beskrev.

  Legio var också nytt för mig. Tack för lektionen och dina tankar!

  SvaraRadera
 11. Anna F&T:
  Som du beskriver det är det nog. Den som har hög grad av KASAM både får och ger nog många kramar.

  "Legio" betyder närmast "oräkneliga".

  SvaraRadera