torsdag 7 april 2011

Hälsningar från Geta

Idag har Skåne en liten vårstorm. Man kommer att tänka på "Vårvindar friska" som sjungs på Valborg och av de flesta således uppfattas som en hälsning av våren. Det är det egentligen inte alls utan en sorgesam visa om kärestan som blev borta i kriget. Dessutom diktad av en kvinna, Julia Christina Nyberg, också känd under sin pseudonym Eofrosyne. Julia Christina levde1785 - 1854 och var mycket uppskattad under sin tid. Vad jag känner till är det bara "Vårvindar friska" som överlevt men med dikterskan väl dold.


Nå, det var en utvikning. Jag gick ut i blåsten för att se hur det artar sig i trädgården och det gör det med besked! Det spirar och gror överallt men jag vill idag bara visa de ljuvliga hälsningarna från Åland!


Mina förädlade blåsippor har kommit längre men denna är VILD från Geta. Det ni!

Och jag ska va´ skapt som en nors om inte detta är nunneört och inte min vanliga gula utan den VILDA lila från Åland. Det återstår att se om det kommer några blommor. Jag lovar rapportera. 

6 kommentarer:

 1. Så härligt! Här har inte blåsipporna börjat blomma ännu, inte ens nunneörten, men nors har vi fått av grannen, så det har vi. Men inte tycker jag att du liknar på norsen...
  Roligt att Getaväxterna har överlevt:D.

  SvaraRadera
 2. Nu får jag lov att inventera bokhyllorna - någonstans ska jag ha ett häfte med något av Euphrosyne. Hittade inte mycket om henne , annat än namn och när och var hon var född - men nu tycks det finnas mer information på nätet.

  Hur mycket jag än spanar och lyfter på gamla blad, hittar jag inga blomster.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Har faktiskt sett tre små tussilago/n när jag var ute och promenerade igår. Jag avundas er som bor i Skåne, åtminstone från mars räknat och till oktober. Sen har jag ett minne av vintrarna i Lund där det alltid regnade och blåste och jag ständigt frös.

  Blåsippan är förresten min älsklingsblomma - här i Östergötland tror jag den t.o.m. är fridlyst. Vackra foton du har tagit med livet som spirar mellan de döda löven...

  SvaraRadera
 4. Hahahaha, nu fick du mig totalförvirrad! Först gick jag in hit, till dig. Sedan läste jag om blommor från Geta och hälsningar från Åland, och då befann jag mig på Karins blogg. Sedan såg jag att hon också har gjort listan, men när jag började läsa så tyckte jag att hon hade svarat förfärligt likt dina svar, har hon missuppfattat att man liksom ska svara själv ... Någonstans där insåg jag att jag befann mig på DIN blogg och inte Karins!

  Är det kanske det som är effektiv bloggläsning? : D

  SvaraRadera
 5. Jag hade ingen aning om att Vårvindar friska hade den bakgrunden. Man lär sig alltid något nytt. :) Härliga vårtecken och blommor. Här snöar det just nu - igen.

  SvaraRadera
 6. Karin:
  Vid det här laget har flere slagit ut! Ska bli spännande att se om det kommer blommor på nunnorna också.

  Margaretha:
  NU har du nog blomster - om än liggande...

  Ingrid:
  I Lund blåser det ALLTID! Är så glad att jag flyttat därifrån redan för över 30 år sedan bl a därför.

  Marianne:
  Det gäller att vara orienterad, inte bara till tid, rum och person utan också blogg, tydligen!

  Anne-Marie:
  Du är i mycket gott sällskap, inte många vet ursprunget idag.

  SvaraRadera