söndag 10 april 2011

Just kommen från BB....

...gjorde Juan Diego Florez en underbart rolig och väljljudande Greve Ory i Metropolitanoperans HD-utsändning igår. Marianne och jag hade bänkat oss i BioBorgen i Osby och kunde bara luta oss tillbaka och njuta. Juan Diego Florez däremot fick jobba! Hans förstfödde hade sett dagens ljus bara en halvtimme innan föreställningen skulle börja. Inte hade den nyblivne pappan sovit på natten heller av lätt insedda skäl men några spår av trötthet sågs inte trots det närgågna kameran. Nu är det förstås matinéföreställning kl 13 NY-tid som går ut i HD-sändningarna så jag hoppas JDF kunde få litet välbehövlig vila på eftermiddagen liksom mor och barn.
Ganska praktiskt att Manhattan är nerlusat med sjukhus ganska nära Met, det kan inte ha tagit många minuter med taxi att komma till jobbet.
Ett par smakprov kan man få  på Mariannes blog av denna komedi av Rossini, hans näst sista opera.
Litet lustigt är dessutom att det utbrutit ett operahistoriskt gräl om versionen av Greve Ory som Met valt att sätta upp. Man har nämligen ganska nyligen hittat dokument med andra versioner och en expert menar att det skulle man ha tagit hänsyn till när man nu satt upp operan för allra första gången på Met. Experten menar att han kunde ha gett dom underlag ett halvår i förväg. Inte tillräckligt med tid, antagligen, eftersom solisterna sannolikt är bokade flera år i förväg och förmodligen "instuderade på den gamla vanliga varianten" redan.
Jag förklarar mig härmed helt nöjd med vad jag såg och hörde igår och ber att få önska Juan Diego och hans fru Julia lycka till med den nyfödde!

Marianne och jag hade sedan länge avtalat att njuta av detta evenemang tillsammans och vi fick litet pladdertid också, i pausen över en räkmacka och innan Mariannes tåg avgick mot Älmhult. Det är några operor kvar denna säsong men Marianne lär vara upptagen med husrenovering och trädgård ett bra tag så vi tar nya tag med just denna kulturyttring först till hösten.

När jag satt och surfade på Mets hemsida gjorde jag ett feltryck och råkade komma in på biljettbokningen till nästa föreställning av samma opera, den 14 dennes och ser då att det finns EN, säger EN biljett kvar i hela operasalongen à 90 dollar. Behöver jag säga att det faktiskt var svårt att inte slå till? Men jag gissar att resan hade gjort besöket liitet för dyrt.

Till hösten sätter Met upp Donizetts Anna Bolena med Anna Netrebko, tänk om man kunde se den på plats...

4 kommentarer:

 1. Vad bra att du skriver lite mer fakta, jag kan så förfärligt lite om opera - än. Har också kommit överens med Klas att han ska följa med på en opera, han har aldrig sett någon. Men det får bli en lättsam sak, synd att han inte var med i går, det hade varit en perfekt opera att börja med.

  Han var med på en balett i Sofia, och det var en fartfylld sak som handlade om turkarnas herravälde över bulgarerna i 500 år, blodsskatt osv, så den passade bra : ) Minns tyvärr inte vad den hette.

  SvaraRadera
 2. Du och Marianne är verkligen i farten. Roligt att ha så nära att man inte behöver vara borta ett par dagar bara för att få del av litet kultur. Jag kan ingenting egentligen om opera men kan tänka mig att ni njöt.

  SvaraRadera
 3. så roligt med det djupa engagemanget. Det riktigt känns att ni var nöjda båda två. Fantastiskt kul att ni bor skapligt nära varandra nu. Tänk Kairo - Älmhult! Otroligt!

  SvaraRadera
 4. Marianne:
  Får man blodad tand är det numera inte så svårt att få njuta av opera förutom på skiva. Vi får hitta en lättsam opera att ta med Klas på till hösten!

  Anne-Marie:
  Här är det ganska enkelt att insupa olika former av kultur!

  Eva:
  Ja, det här var riktigt roligt. Väldigt trevligt att ha fått Marianne på så nära håll! och idag har jag fått hälsa på hennes kissemissar också, bara en sån sak!

  SvaraRadera