tisdag 6 september 2011

Skogsarbete

När vi för 33 år sedan började anlägga vår trädgård hade ett ekollon grott i jorden, ditflyttat av någon okänd. Vi kunde inte se några ekar i närheten, nämligen. Jag satte den 10 cm stora plantan i en kruka och lät den stå ute i krukan ett par tre år. Då kom vi överens om en plats och satte den lilla eken i ett hörn av trädgården.
Nu är den en STOR ek.
Vi har varit tvungna att ta ner några grenar vid något tillfälle tidigare och nu var det dags igen för att släppa in litet mera ljus i denna del av trädgården.

Det var inte högre än att maken kunde sträcka sig upp och såga.

Och nog ser trädet OK ut efter operationen, eller hur?

Grenarna såg väldigt stora ut när de kom ner på marken. Man kan förstå att de tog en hel del ljus. Nu blir veden till värme så småningom. Snickarbekanten ville inte ha "snabbväxt" skånsk ek, den är för porös!!

Man hittar små tecken här och där på att växter tittar fel på klockan.

Kerrian blommar ju annars tidigt på våren men visst blir man glad för en liten gul boll även så här års!
I helgen var det som jag tidigare nämnt den årliga rundan bland ekologiska gårdar i Skåne. Vi hann besöka 4 stycken och imponeras som alltid av dessa ambitiösa och trevliga människor. Kanske allra mest av Lisbeth Andersson på Sunnantorps Gård.

Vi handlade något på alla ställen. Vi plockade ekologiska äpplen, köpte nötkorv, potatis och tre sorters vitlök som jag ska sätta i november.
Vi avslutade med god fika med våfflor på Vidablick - som verkligen ger anledning till sitt namn med en vidunderlig utsikt över Ringsjön med Orupssanatoriet högst upp mot horisonten, tyvärr litet svårt att se i soldiset i fjärran.

4 kommentarer:

 1. Å, kerria skulle jag vilja kunna ha! Här blir de i bästa fall små taniga buskar och inte de överdådiga buskar som är så underbara i till exempel Storbritanien.
  Vår flyttade ek är något äldre än er - men är inte fullt så stor. Synd att den skånska eken växer så fort, annars skulle ni kunna bygga ett regalskepp!
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Vi planterade två små ekar, förflyttade från grannön Isaksö för några år sedan, men de ville inte leva här hos oss...

  Ekollonet blev verkligen ett ståtligt träd hos er:) En riktig solskenshistoria.

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig helg!! Vädret verkar ni haft på er sida också! :-)
  Här ska det bli regn hela veckan. Hoppas det blir bättre när du kommer hit.
  KRAM!!!

  SvaraRadera
 4. Kul att ni har en ek som du har drivit upp själv! Häftigt att den har blivit så stor även om det innebär att den är porös!
  Den utsikten känner jag igen, vi kör till sommarstugan den vägen från Eslöv via Hörby till Tollarp och vidare till Yngsjö. Och på Orup har jag varit på utflykt med farmor och farfar, har för mig att de hade något slags café där!? (för det var inget sjukbesök iaf).
  Mums med våfflor! Det har inte blivit våra vanliga helgpannkakor sedan jag fick börja med diabetesdieten :-(

  SvaraRadera