fredag 3 augusti 2012

Sommarfredagstema: LoppisEnligt Wikipedia, således taget med en nypa salt, kommer uttrycket loppmarknad från en tid då begagnade kläder och annat kunde innehålla diverse ohyra. Förhoppningsvis ska den risken vara mindre numera - fast man vet aldrig, vägglössen är på frammarsch!
Numera tycks det bli allt mera populärt med begagnatmarknader, loppisar dyker upp överallt. Själv har jag väldigt sällan besökt någon och ännu mera sällan köpt på mig något. Kommer jag till en loppis är mest av en slump. Jag har hamnat på stora sådana på torg i olika städer jag passerat ibland och baxnat över utbudet men, som sagt, sällan eller aldrig frestats att köpa något. Det enda jag kan komma ihåg är ett litet antikt silver- M som brosch som jag köpte på torget i Köge för minst 15 år sedan.

I vintras gjorde vi en mindre köksrenovering som vi är mycket nöjda med. Allra mest nöjd är jag dock med den genomgripande skåpstädningen jag gjorde i samband därmed. Jag hittade en massa grejor, det mesta utmärkta pinaler, som jag inte använt på flera decennier. Då kan jag ju inte behöva dem och eftersom jag glömt att jag hade dem kommer jag knappast att sakna dem. Så det blev ett antal försvarliga kartonger med "onödor" som jag placerade på ett strategiskt ställe.
Alla besökare hälsades välkomna att botanisera (inspiration från Pettaskarin!)  i väntan på tillfälle att skänka kartongerna till en bra loppis med ett välgörande ändamål för den eventuella vinsten. Enstaka grejor försvann i långsam takt. Tills en dag goda vänner kom på besök och kom på idén att deras grannes dotter just satt bo och klagat att det saknades en massa grejor. Så de tog kartongerna, lastade bilen full och skänkte lådorna till det unga paret. Som blev jätteglada och omedelbart packade upp och satte igång den urgamla men knappt använda espressomaskinen, en veritabel retromodell, mycket enkel men i alla fall elektrisk.

Det känns bra, någon uppskattar sakerna och använder dem. Jag blev dessutom glad att det finns ungdomar som inte måste ha allt helt nytt utan kan tänka sig att det funnits saker förr som kan användas.
Återbruk är toppen!
Augusti månads ämnen står Karin Englund för. Ämnen och övriga fredagsbloggare finns i spalten till höger.
Fortsätt njuta, det finns massor av sommar kvar!

Bilden har jag hittat på nätet, tack och lov. Nu är det många år sedan jag såg en levande loppa men det har faktiskt hänt att jag sett en kattloppa. Hu!

7 kommentarer:

 1. Vilken lyckad idé att göra "Varsågod-och-ta"-lådor! Jag har gjort så med böcker ett par gånger och det fungerade bra. Nästan för bra. Jag ställde upp böckerna på ett som jag tyckte tydligt angivet ställe, men det fanns de som missförstod och fortsatte till övervåningen och plockade från biblioteket där. Å andra sidan har jag inte saknat någon bok där heller, så det gjorde inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att jag ska upprepa idén igen. Faktiskt gjorde jag likadant för ett antal år sedan när skåpet med matlagningsböcker höll på att spricka. De försvann snabbt! Tyvärr tycks folk tro att jag vill ha kokböcker i present för det fylls på hela tiden. Dags att upprepa utbudet snart...

   Radera
 2. Eftersom MM är allergisk mot loppisar, kommer jag sällan i närheten av ett sådant. Trots att vårt hus svämmar över av prylar så har jag svårt att låta bli att "fynda" när jag någon gång kommer på ett sådant.
  Roligt att det unga paret uppskattade lådorna med kökssaker.

  Ingen av mina barn har någonsin haft användning för något som jag sparat på och inte använder själv. Varken möbler eller babykläder. Det enda är de gamla leksakerna som jag sparat sen Mirren var liten och som kommer till användning varje gång de minsta barnbarnen kommer hit.

  Loppor har jag inte haft besök av sedan jag bodde i Lund och gjorde utflykter till Köpenhamn då och då i slutet av 1950-talet. En loppa följde alltid med hem då från de små kaminuppvärmda krogarna i Nyhavn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, här kommer loppor i rad från Danmark(se Karins kommentar nedan). Faktum är att en av de kattloppor jag sett kom med mig hem också från Köpenhamn! Men jag har sett några till hos en kattägare på en gård i Skåne också.

   Skulle inte drömma om att ta med min man på loppis. Han skulle smälla av efter 5 minuter.

   Radera
 3. Jag är litet likadan som du vad gäller loppisar. Söker jag någonting speciellt så tittar jag extra noga efter just det, men varför skaffa sig mera, när jag försöker loppa ut allt som redan är överlopps.
  Återbruk är toppen och så roligt att dina saker kom väl till pass.
  Ett par år till och så borde vi ha det mycket trevligare i våra knutar också när vi har städat färdigt..hoppas jag

  Jag har blivit biten av loppor när vi en gång för ett antal år sedan övernattade ett par nätter i Danmark. En gammal säng hade fyndats av värdparet och i den fick vi ligga. Hujedamej så de bits och så otäckt det är. Jag kunde knappt sova alls de nätterna. Väntade hela tiden på att bli överfallen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överlopps, där fick du till det;)
   Jag har uppmanat maken att börja dödstäda sina förråd och han har börjat. Flera lådor har gått till ungdomarnas uppfinnarförening med grejer de kan skruva sönder och titta inuti. Bl a 10 telefoner...
   Folk har i åratal kommit med trasiga eller gamla tekniska saker till honom för att de tror att han vill ha dem. Jag skriker högre och högre för varje gammal radio eller annan pryl han tar emot. Men nu hoppas jag de går åt motsatt håll i fortsättningen.

   Radera
 4. Visst är det kul när ens egna, avlagda saker kommer till användning. själv fyndar jag ju en del på loppis, men måste samtidigt erkänna att jag varit på otroligt många loppisar där det inte varit något att hämta (alternativt så har det varit alltför dyrt - en av nackdelarna med att det blivit så populärt med loppisar och rustika saker). Nu har jag dock hittat ett par, speciellt en, favoritställen där jag ofta får napp, samtidigt som pengarna går till välgörenhet. Två flugor i en smäll med andra ord.

  SvaraRadera