fredag 17 augusti 2012

Visserligen fredag, men...

.. idag har jag har haft det så trevligt på Malmöfestivalen att jag inte vill tänka på STÖLD som är temat för den här veckan. Det väcker så dåliga vibbar att jag återkommer till ämnet om någon dag.
Istället vill jag visa en rad bilder från min födelsestad Malmö som idag inledde festivalen i strålande sol och med massor av glada och vänliga människor vimlande i centrum. Frampå kvällskvisten har det avätits det traditionella kräftbordet på Stortorget men då var jag jag sedan länge hemma igen och gnagde på lammrevben istället.
Så här tedde sig staden idag:
Ett genomgående tema är hemslöjd och alla möjliga och omöjliga ställen är prydda med stickade attiraljer.

Södergatan vimlade av folk.

Jag satte mig bredvid denna skönhet, en bronskatt av Ulla Kraitz, vid Södertull och avnjöt en glass. Nog syns det att modellen faktiskt varit en Russian Blue, salig i åminnelse.Det gassade ordentligt och hunden ville absolut...

.. svalka sig i vattnet.

Tyvärr var inte ALLA lika glada och välklädda. Flera tiggare med sina pappmuggar satt mitt i vimlet.

På Stortorget stod redan borden klara inför kräftkalaset.

Både Karl X Gustav och hans häst var väl påpälsade i värmen. Dom kanske ändå hade litet kyla kvar i benen efter tåget över Stora Bälts is.

Såna här vägvisare tror jag inte jag sett förut.

Kakelhuset är inspirerat av stickmönster och inuti skulle det vara en spegelvandring men det var inte klart när jag gick förbi.

Vad månde döljas härunder?

Det här är i alla fall i vanliga fall ett trafikmärke..

liksom detta.

Lägg till bildtext

Litet goda råd på vägen till tåget.
Glädjande är att festivalen satsar på miljöklokhet och ekologi. Man får inte sälja "stilla vatten", det ska vara gratis och det finns en massa kranar att själv ta vatten ur. Alla matställen måste ha minst ett vegetariskt alternativ och alla sopor ska sorteras på plats. Jag såg nästan inget skräp alls utom en faslig massa fimpar.
(Vad är det med rökare som gör att de dräller sin skit omkring sig, både i luften och på marken? Syrebrist i hjärnan?)
Nej, jag vill avsluta på en positiv ton! Jag har haft en trevlig dag i Malmö!

12 kommentarer:

 1. En härlig uppfinningsrikedom! Livet skulle vara bra mycket gladare om det virkades blomkronblad runt alla trafikmärken

  Det har jag undrat på många gånger. Varför rökare som sitter med en askkopp på bordet framför sig ändå askar på marken. Händer ofta i caféet..
  Det måste vara syrebristen

  Tack för Malmödagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog skulle en virkad kant på trafikmärkena pigga upp, alltid!

   Radera
 2. Tack för ett roligt och annorlunda inlägg! Förundras över den fantasirikedom som spirar överallt och vilken hantverksskicklighet som visas upp! Det är ju heller ingenting som fördärvar skulpturer eller annat - bara att ta bort när det hela är över. Förstår att du hade roligt med kameran i högsta hugg.

  Här i Norrköping är det Augustidagar med massor av artister som uppträder men som redan har resulterat i att någora skjutit på varandra mitt i marknadsvimlet. Har efter detta ingen lust att åka in och trängas.Ruskigt att sådant sker mitt på dagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade det!
   Jag har bara hört en enda invändning mot stickdekorationerna - kunde man inte använt allt det garnet till nåt mer användbart? Det tycker jag är en klen synpunkt - konstmateriel som konstmateriel!

   Radera
 3. Vad roligt! Vi vet aldrig vad som händer och när det händer. Måste börja läsa HD och Sydsvenskan på nätet så att man får reda på någonting. Men jag har fortfarande inte luskat ut hur man ska få reda på vad som händer i Älmhult, ens en gång! Jag har frågat, och det vet inte hur de vet!

  Fina trafikmärken. Synd att de inte alltid kan vara lika fina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan prenumerera på Sydsvenskan till din padda! De dagar tidningen inte levereras till min brevlåda köper jag ett lösnummer till paddan för 7 pix. Det finns också en gratisapp till iPhone för den vanliga nätupplagan.

   Radera
  2. Fast den finns som gratisupplaga på nätet också : )

   Du ska väl inte behöva köpa den när den inte kommer fram i tid? Du ska väl få hela pdf-upplagan gratis i de fallen? Det får man med svenskan! Kolla upp det, för det där låter inte rätt!

   Radera
  3. Sydsvenskan krediterar mig för utebliven tidning genom att förlänga min prenumeration med de dagar den inte kommer. Det tycker jag är OK. men de får gärna ändra system om de vill och ge mig pdf-en istället om de upptäcker att det är nimmare för dem.

   Radera
 4. Fina bilder. Kul med alla textilier på stan. Hoppas Karl X Gustav och hans häst får behålla sina kläder till vintern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone borde de få sitta tills de blir smutsiga och fula!

   Radera
 5. Den katten vill jag ha!
  Hela festivalen var en färgsprakande vitamininjektion kan jag tänka mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "b"!
   Uppiggande var det verkligen!

   Det finns fler varianter på katten i trapporna på Södertull och Ulla Kraitz hade i alla fall flera varianter i stengods till salu för ett par år sedan i sin ateljé i Förslöv. Än så länge nöjer jag mig med en levande upplaga från samma uppfödare som Ullas katt kom ifrån!

   Radera