fredag 10 augusti 2012

Sommarfredagstema:Röda

Röd färg symboliserar så mycket att det är svårt att välja ut något speciellt. Blod, kärlek, stoppsignal, vänsterpolitik, ja, listan kan bli lång.
Eftersom jag inte kan bestämma mig för något särskilt rött bläddrade jag hastigt bland mina bilder och valde ut en rad röda av olika slag.

Lingon är inte bara röda och vackra utan goda och nyttiga också. Hoppas det blir tillfälle att plocka några i år också.

Så är det med tomater också, de flesta är i alla fall röda. Min egen sort i år heter Bloody Butcher och jag har just skördat de första men inte förevigat dem på bild.

Anette heter glaskonstnären i Sölvesborg som gjort denna underbara skål. Trist nog har hon lagt ner verksamheten sedan förra året.

I vintras beskådade jag och Pettasfolket många röda blommor på Madeira.

För att ha koncentrerat mig på vita blommor i trädgården har jag ovanligt röda pioner, ser jag.

Röd chili är oumbärligt i sydkinesisk matlagning. Liksom numera i min.

Vodoo är en av mina favoritpelargoner och den blommar fint nu.
 Sen kan jag berätta att min nya ridjacka är knallröd - liksom den gamla utslitna. Det är inte lätt att hitta! Det mesta är grått, svart, brunt eller på annat sätt kamouflagefärgat. Jag vill synas tydligt och utrustar mig mig med knallig färg och massor med reflexer.
Fodralet till iPaden är blankrött - då hittar jag den lättare när jag som vanligt vimsar runt och letar. Däremot är mitt nya, vattentäta fodral till iPhonen grisskärt..... kan det godkännas som en röd färg, tro?
Ett rött minne är ett par röda läderstövlar jag hade i 13-14-årsåldern. Jag älskade dem och mina kamrater var väldigt avundsjuka. Att de var inhandlade på en billighetsmarknad spelade ingen roll. Tänk att man kan fästa sig så vid ett par stövlar att man minns dem hela livet!
Karin Englund har gett oss ämnena i augusti; de och de andra deltagarna i temat står listade till höger.
En trevlig fredag och en skön helg tillönskas alla!

10 kommentarer:

 1. Rött är en underbar färg tycker jag!!!! Men jag gillar nog de flesta färger faktiskt. :-)
  Och lingon lingon lingon! Skogens röda guld! :-) Nu är det inte långt kvar tills vi ses! :-) Jehoooo!!!!!!
  Kram kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jehoooo!
   Läängtar!
   Jo, färg ska man ha, det piggar upp!

   Radera
 2. Det blev många röda ting det, men rött är ju också så fint. Och praktiskt om man vill synas. Några egenodlade tomater blev det inte för oss i år, men kanske nästa år. Istället blir det att plocka äpplen, körsbär och diverse andra bär på kommunens mark - det är fritt fram enligt deras hemsida. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rött om man vill synas, beige om man vill gömma sig! Jag undrar om inte rött är en av naturens vanligaste "här är jag"-färger, både bland växter och djur, fr a fåglar.

   Radera
 3. Woodo-pelargonen ska jag gå på jakt efter. Vi har ett "pelargonmuseum" i trakten, dvs en butik med två- trehundra pelargonsorter. Fin färg och vackert grågröna blad!

  Och en röd ridjacka, vad läckert. Håller med om att det är alldeles för stramt och svart eller dämpat annats i ridjackevärlden. Och så lingonen ja. Snar är det bara att gå ut i skogen och hämta hem! Härligt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev ju alldeles betagen i vodoo-pelargonen när jag såg den på en pelargonutställning. Sen tog det ett par år innan jag fick tag i den.

   Röd ridjacka är för mig en säkerhetssak; jag vill synas i trafiken när jag rider vid eller på vägar. Men visst är det även dekorativt!

   Jag hoppas verkligen på lingon även i år.

   Radera
 4. Woodo-pelargonen fick jag livet av, tyvärr. Den tyckte nog att jag inte skötte om den lika bra som du gjorde.
  Stackarn.
  Ja, nog såg vi röda blommor alltid när vi var tillsammans på Madeira i vintras. Så längesedan det känns

  Mera rött i kläderna önskas här också. Det är svårt att hitta röda kläder idagsläget. Vet hur jag sökte en blus för ett år sedan. Allt var grått eller svart, möjligtvis storblommigt som jag inte tycker om.
  I alla affärer var det likadant. Jag gav upp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tagit livet av otaliga pelargoner utan att begripa varför de dog. Somliga vill bara inte med en. Kanske det går bra en annan gång med en vodoo hos Pettas!

   Men inte var det längesedan vi var på Madeira! När jag tittat på mina spanskrörspinnar som står i en korg i mitt rum så tycker jag det var härom veckan...

   Radera
 5. Jag ser mest ridjackor i Midsomer Murders och där är de väl alltid röda vill jag minnas. Det är mycket elegant så jag förstår inte varför det har blivit modernt med svart t.ex.
  Hade jag botaniserat bland mina bilder hade det nog blivit många konstsådana...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Midsomer är det nog mest ridkavajer för rävjakt som syns och de är ju av tradition röda. Min är en praktisk friluftsjacka med en massa fickor och viss tålighet mot regn. Problemet har varit att hitta en som inte är murrig och osynlig!

   Radera