fredag 15 februari 2013

Galleri Fredag: Vatten

Annika i Umeå har satt rubriken vatten för dagens galleri. Ett enormt ämne! Livsviktigt för oss alla, djur som växter, och en resurs som cirkulerar. För ett antal år sedan sågs en affischkampanj för omsorg om vatten med bl a frågan om man drack Kleopatras tårar till frukost eller något i den stilen. Det hela gick ut på att att allt vatten ingår i ett cirkulerande system. Jag diskuterade kampanjen med en bekant som torrt (ursäkta vitsen) konstaterade att det lika gärna kunde vara Kleopatras kiss man haft i sitt morgonkaffe.
Efter ett antal resor och vistelser i olika delar av världen är det alltid samma lättnad att komma hem till drickbart vatten i kranen, och inte bara drickbart utan synnerligen välsmakande. Man blir också ödmjuk och tacksam. På många håll måste fattigt folk köpa sitt dricksvatten eller koka tillgängligt vatten innan det går att dricka, det senare till priset av energin att värma med.
I vår nordliga fjällvärld kan man ännu dricka vattnet direkt ur jokken men det lär bara vara en tidsfråga innan det inte längre går. Föroreningar respekterar inga gränser.

Vi slösar med rent vatten  i våra toaletter och till mycket annat, kommande generationer kommer inte att kunna det. Liksom kring många andra miljöproblem måste vi tänka om! Vatten är en förutsättning för vår existens!Galleristlista finns till höger i spalten!

11 kommentarer:

 1. När man reser, tittar folk ofta konstigt på en, när man vill ha vatten att dricka - och jag förstår dem ofta, sedan jag smakat vattnet (eller fått en amöbainfektion).
  Vi är bortskämda med gott vatten här.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att jag klarat mig från från amöborna i Ryssland trots att jag druckit från kranen alla gånger jag vistats där. Är nog förståndigare numera....
   Bortskämda är vad vi är! Hur bortskämda kan man kanske förstå när hela städer blivit sjuka för att kontrollen i vattenverket sviktat och en fuling funnits i vattnet en tid. Ramaskri, vattentankar och kompensation.

   Radera
 2. Tänkvärt inlägg om vatten - tänker ofta på det när det regnar och är tacksam över att vi inte behöver spara på det som i så många andra länder.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi sparade på regnvatten för bevattning i en stor tunna - tills en stackars ekorre dränkte sig i tunnan. Sen vill jag inte ha nåt vatten stående på det viset.

   Radera
 3. Blev lite fundersam på Fuerteventura nyligen, där det inte finns något grundvatten alls. Men avsaltar havsvatten till matlagning, pooler, duschar och toaletter till turismen. Och till golfbanorna! Är det alls meningsfullt att ha en turism på de villkoren, undrar man ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att avsalta havsvatten till golfbanor låter väl magstarkt men till odling av livsmedelsgrödor är det kanske motiverat. I poolen och toan behöver man väl inte avsalta, eller?
   Men öht är vi väldigt slarviga med vården av jordens vatten.

   Radera
 4. Vattnet här hemma är så oerhört gott och varje gång man kommer hem slås man som sagt över hur bortskämda vi är att vi har så rent vatten men samtidigt hur vi mycket vi slösar med det (även om jag stänger av vid tandborstning och sånt såklart). Å andra sidan har vi ju ett bra, relativt miljövänligt system här och det är ju inte så att vi tar vattnet från någon fattig del av världen. Dessutom är det ju t ex bättre att vi dricker det renade kranvattnet än flaskvatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forslandet av flaskvatten från andra länder till Sverige är ju hål i huvudet. Jag gillar bubblor i vatten till maten så vi bubblar vårt kranvatten själva.
   Brist på vatten lär inte föreligga hos oss men renheten är ju i allmän fara överallt, föroreningarna försvinner inte och respekterar inga gränser.

   Radera