fredag 28 juni 2013

Halvårskoll!

Fredagsgalleristen Annika i Umeå och Lördagsdirigenten Musikanta har båda ordinerat en traditionsenlig halvårskoll denna vecka, den sista före sommaruppehållet. Det är inte alls dumt att gå igenom litet av årets bilder men det uppstår en viss beslutsångest att välja ut en bild per månad. Så här blev det i alla fall:
Januari
I januari såg jag den fantastiska Jan Lööf-utställningen på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

 Februari
I ett vintrigt Karlstad i februari besökte jag Sandgrund och njöt av Lars Lerins märkvärdiga akvareller. Jag hämtade också hem min matta som vävts efter en bild av en åker i Kina.
 Mars
I mars övade jag för första gången på gjuttekniker i silver, här i sepiaskal.
 April
1 april skojade vi inte bort utan gjorde en konstrunda med besök hos bl a Claes Thell, keramiker.
 Maj
Vi har flera favoriter bland keramiker och en regnig majdag hälsade vi på en blå Birgit i Båstad skulpterad och glaserad av paret Kraitz.
 Juni
Nu i juni har jag redan hunnit med två besök på Wanås som bl a har flera stationer i konsthallen där man själv kan få skapa. Man kan få göra stänkmålningar med buddistiska skålar man sätter i svängning med att gnida en klubba mot kanten, man kan sätta ihop ord av små kvistar och lim eller göra en målning - allt initierat av Jeppe Hein som vill veta vad lycka betyder. Den här luttrade kotten är ett besökaralster av för mig okänd skapare. Jag blir kanske inte lycklig men i alla fall glad av att titta på den!
Nu är det sommarlov tills i september. Dock har Erica i Piteå hittat på ett sommarhålligång till oss - titta hos henne!

11 kommentarer:

 1. Kul konstrunda! Jag kom fram tills nästan samma halvårskollslösning när jag gick igenom mina bilder – de intressantaste var bilderna av sådant som andra skapat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med dagens digitalkameror har man alldeles för många bilder att välja mellan så det blev naturligt med ett tema i temat, eller hur?

   Radera
 2. Åhh, Viggo hade älskat Jan Lööf-utställningen - eller nja, han kanske är lite liten för att uppskatta en utställning till fullo men han fullkomligt älskar sina Jan Lööf-böcker!! Han vill helst läsa dem själv och kan sitta och bläddra i Pelle-böckerna varje dag. Han kallar Pelle för "Pepe" vilket låter lite spanskt ;-) Oscar gillar också böckerna.
  Trevlig sommar från soffan i Bryssel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viggo hade säkert uppskattat delar av utställningen.
   Håller tummarna för det som kommer och ser fram emot att ses nån gång när du är i Skåne!

   Radera
 3. Håller med, det var inte lätt att välja ut bilder till detta tema :-). Man hinner ju trots allt med en hel del på ett halvår.
  Tack för sammanfattningen av ditt halvår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, det underlättade att göra ett tema i temat!

   Tack för rubrikerna i juni, Annika!

   Radera
 4. Jan Lööf är så underbar och jag gillar keramik nästan ohälsosamt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ohälsosamt för plånboken, kanske, men inte för nåt annat väl? Ett annat problem är att göra plats för allt man vill ha!

   Radera
 5. Han är fantastisk - Lars Lerin! Fina bilder f.ö. Jag valde just halvårskoll trots att jag visste att fredagsgalleriet också hade det som tema, så att de som är med på båda kunde lägga ut lite fler bilder...
  Och Jan Lööf - vilken oerhört skicklig konstnär, precis som Lars Lerin. De har inga problem med perspektiv och skuggor :-)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina teman i juni, Ingrid! Smart att samordna halvårskollen, tycker jag.
   När man själv har försökt skapa något och vet hur svårt det kan vara blir man ännu mera ödmjuk inför mästarna, eller hur?

   Radera
 6. Jan Lööf är genial. Vi älskade utställningen också.
  Lars Lerin är ett annat tycka om- ämne för mig och du förmedlar så fint.
  Tänk Birgit Nilsson statyn talade de om i TV men så br foto som du tagit var det sannerligen inte!!!!Kraitz ska jag gå och se på Sven-Harrys här i Sthlm. Din förtjänst. Tack!

  SvaraRadera