lördag 1 juni 2013

Lördagstema: Sommarplaner

Nu tar Musikantas månad vid och hon börjar med Sommarplaner.
Den övergripande planen för oss är att STANNA HEMMA och njuta av vad trädgården och den närmaste omgivningen ger. Det finns tusen och ett utflyktsmål inom nära räckhåll och massor av vänner och familj att umgås med. Pelargonutställningar, sommaropera, hantverksmässor, goda matställen, Wanås med ny konst för året plus allt det som är permanent och sevärt. Den danska sidan av Öresund ska inte glömmas bort, nu kommer Yoko Ono till Louisiana, t ex.
Förra året missade vi Skärets Konsthall, Sveriges minsta med sina 25 kvadratmeter men naggande god. Besvikelsen är därför stor att i sommar blir det ingen utställning pga att frosten förstört golvvärmen. Kanske kan man kalla rörmokeriet som kommer att pågå för årets installation! Ska puffa för en promenad förbi den fd fiskaffären när vi inom kort besöker Skäret. Ni vet, där Gustav VI brukade äta vaniljhjärtan hos Flickorna Lundgren.
Själva har vi nog oftare - om än sällan - intagit lertallrikasill hos Rut På Skäret som ligger precis intill. Vaniljhjärtana kan fås lika goda till billigare pris på annat håll, enligt min mening. Att vi har en kär vän bosatt bara ett stenkast därifrån med synnerligen goda både baknings- och matlagningstalanger kan ha viss betydelse.
Faktiskt minns jag ett besök hos Rut På Skäret just när den gamle mannen på Sofiero låg på sitt yttersta på Helsingborgs lasarett. Flera av mina äldre kollegor kallades till sjuklägret med sina spetskunskaper inom intensivvård och en av dem var väldigt stolt över att ha fått ordinera en citronkaramell så att patienten inte skulle få stenbildning i spottkörtlarna när han låg i respirator.
På den tiden var Sofiero privat mark, nu tillhör det Helsingborgs stad och är en synnerligen välbesökt skånsk juvel med anor i kunglig engelsk trädgårdskonst. I år har vi missat rhododendronhöjdpunkten där men där finns något i rabatterna för varje tid hela sommaren för att inte nämna den välsorterade plantskolan där man lätt faller för frestelser.

Litet längre fram, mot sensommaren, drar jag norrut till Norges fjällvärld för en 5 -dagars tur på hästryggen och några nedslag på vägen i vårt avlånga land. Ska se till att bilen är nyservad i god tid.

Nu tänker jag itu med en av mina sommarplaner - att vårda potatislandet där det är dags att kupa!
Sonjas sommarplaner tycks vara att ta det lugnt när nu husse lagt ifrån sig sin trädgårdskeps.
Även idag har jag bloggat från min iPad, varför bilden ser en aning suddig ut. Klicka den större så blir den skarpare!

8 kommentarer:

 1. Här småler vi åt Sonja som har försett sig med uppvärmd sängplats.
  Hon kan hon.
  Du har berättat så mycket trevligt om allt som kan ses och upplevas i dina regioner så det känns nästan som att vi måste stänga caféet i sommar, helt ändra på sommarplanerna och bara ta oss till alla trevliga sommarställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då lär det bli revolution på Åland! Kom i höst i stället, det finns massor då med!

   Radera
 2. Sitter, eller rättare sagt, ligger som en smäck.
  Åskar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Åskar! Som du vet älskar jag mössor och hattar. Synd bara att vissa är litet små. Jag snodde och snodde för att komma ordentligt i den här men det gick så där.
   Din Sonja

   Radera
 3. Ja, bra tips där i krokarna! Vi åker gärna till Helsingborg och över till Lousiana, men nu var det ett tag sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kanske det är dags för en tur igen nu i sommar!

   Radera
 4. Härliga sommarplaner och en fin mix, inklusive en ridtur i de norska fjällen som ju låter som en flickdröm come true!

  SvaraRadera
 5. Låter som härliga sommarplaner, för varför åka land och rike runt när guldkornen ligger runt hörnet eller rent av där hemma. Trevlig sommar!

  SvaraRadera