lördag 19 september 2015

Lördagstema: Äta bör man annars dör man!



Sällan eller aldrig har väl dieter rekommenderats, matvaror förklarats skadliga om inte livsfarliga och hundratals kokböcker publicerats i en takt som nu. Medan det på många platser på jorden handlar om att över huvud taget få något i magen varje dag så är västvärldens upptagenhet av vad vi stoppar i oss absurd. Tack och lov har visionen med ett piller istället för mat aldrig blivit verklighet eller ens prövad.

Nöjsam läsning men numera svår att laga mat efter!
 Människan är en otroligt anpassningsbar varelse när det kommer till vårt energiintag. Vi överlever på det som finns tillgängligt, helt enkelt, från vegetabilier av olika slag över larver och insekter till kött och fisk om det så är valspäck eller hjortstek. Våra tänder visar att vi är allätare.

Min egen filosofi om mat är att man kan äta allting men inte alltid! Sundast känns "matpyramiden" eller "tallriksmodellen" med mycket grönsaker och rotfrukter, mindre ägg, kött eller fisk och viktmässigt minst fett. Att räkna intagna kalorier är superenkelt:
1 gram kolhydrat eller protein tillför 4 kcal, 1gram fett tillför 9 kcal. Att räkna hur många man gör av med är betydligt svårare men låter sig göras, det finns tabeller för det.

Att vi gillar sött har nog förklaringar i evolutionen, söta frukter och bär visade sig vara ätliga och ge mycket energi per viktenhet. Problemet idag är att vi har mer eller mindre fri tillgång till söta produkter och överkonsumerar dem. Läsk är en för mig totalt onödig produkt. I min barndom var det en sällsynt festdryck; det kunde det gott ha förblivit. Sylt och saft som förr måste kokas med mycket socker för att inte mögla kan idag frysas med en bråkdel av sockerhalten. Torkning är också en bra och användbar metod!

Rubinolaäpplen låter sig torkas utan att bli fula i färgen, t o m.

De flesta dieter avsedda för viktminskning fungerar - om man följer dem. Det är dock oftast lättare sagt än gjort. Förr eller senare återfaller de flesta i sina gamla vanor. 
Vissa dieter kan vara farliga. Det har förekommit kommersiella bantningsprodukter bl a en som tillverkades av kohud som förorsakade ett antal dödsfall. 
Den just nu populära lågkolhydrat-högfettskosten kan också vara farlig i vissa fall. Nyligen rapporterades i Läkartidningen om en ammande mamma som både åt för litet och åt enligt den kosten och råkade i svår syra-basrubbning, ett livshotande tillstånd. 

Äter vegetariskt gör en stor del av världens befolkning antingen av nödtvång eller övertygelse och med bl a  baljväxter får man fullt tillräckligt med protein. I Asien skaffar man sig ofta proteintillskott med larver och insekter, något som diskuteras allt mera även i vår del av världen. Vissa menar att vi måste leta efter alternativa proteinkällor även i vår del av världen. På marknaderna i Kina och Laos där jag rest saluförs en hel del som får håret att resa sig och magen vända sig på en svensk. Vad sägs t ex om orm, skorpioner eller sjöstjärnor på grillspett? Eller larver?

De här påstods vara en delikatess och var jättedyra på en marknad i Laos.

Själv vill jag äta en blandad kost med en stor andel grönsaker. Helvegetariska dagar har vi ofta. Vi försöker köpa så ekologiskt det går och har fördelen att vi kan köpa direkt från gårdar i närheten. Eftersom vi äter kött menar vi att allt ska tas tillvara och vi äter med förtjusning inälvsmat. Allra godast är kalvbräss och lammnjure! Grislever blir till hemlagad leverpastej och stekt kalvlever är en ren delikatess, något finkrogskockarna också återupptäckt på senare år.

Det är också glädjande att våra vanliga butiker har allt mera ekologiska varor. Somliga hävdar att det blir mycket dyrare men prisskillnaden blir allt mindre. Ekologiska rotfrukter är billigt och om man dessutom tar tillvara och inte kastar stora delar av det man handlar - vilket statistiken säger att vi gör - så behöver inte matkontot bli dyrare alls. Fö gjorde jag en god pesto av fräsch morotsblast och solrosfrön härförleden.

I vårt nordliga hörn av världen har mejerivaror varit en viktig del av dieten i årtusenden, därför har vi behållit enzymet laktas i våra magar som krävs för att bryta ner mjölksockret, laktos. De flesta människor på jorden kan som vuxna inte det, de har för litet laktas. I yoghurt och ost finns inte så mycket laktos så det brukar gå bra att äta för de flesta. Många av våra invandrare kan behöva tillgång till laktosfria alternativ av andra produkter men enligt vissa medicinska rapporter har vi just nu en "modetrend" med mer eller mindre inbillad laktosintolerans. Vilket förstås utnyttjas i reklamen för
t ex havremjölk till mjölkböndernas ilska. F ö kan jag tänka mig att betala mer för svenska mjölkprodukter så att mjölkbönderna inte behöver lägga ner i allt snabbare takt!

Sk kosttillskott är helt onödiga för friska människor som äter varierat. Dess enda nytta är för penningpungen hos försäljarna. Somligt är rent av skadligt att använda invärtes!

Äta bör man, annars dör man - äter gör man, ändå dör man. Förr eller senare.
Dessutom påstås en hel del självmord begås med kniv och gaffel.

En trevlig helg med go' mad, möen mad (nej, lagom!) o mad i rättan ti' tillönskas er alla!



16 kommentarer:

  1. Tack, men inga larver på min tallrik. Hur nyttigt och miljösmart det än är. Och gudarna ska veta att det är svårt att hålla sig till en stramare diet - det finns ju så mycket gott att stoppa i sig! Jag har gjort en "dubbel" på lördagstemat denna vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt smakat kokt silkesmask. Den ena var torkad och smakade som en nöt, helt OK. Den andra var blöt, varm och nykokt och inget vidare men gick ner. Men visst ryser jag av åsynen av hela fat med ormar och larver!! Liksom av lukt och åsyn av havregrynsgröt för den delen. Urk.

      Radera
  2. Tack, men inga larver på min tallrik. Hur nyttigt och miljösmart det än är. Och gudarna ska veta att det är svårt att hålla sig till en stramare diet - det finns ju så mycket gott att stoppa i sig! Jag har gjort en "dubbel" på lördagstemat denna vecka!

    SvaraRadera
  3. Lagom var ordet sa Bull! Det verkar vara väldigt nyttigt för kroppen att sluta äta innan man fått i sig vad man tror att man ska ha. Bortsett från att det tar ett tag innan magen upptäcker att den är mätt, ska det vara nyttigt att "underrätta" lite.

    Visste du förresten att du bor i en "Blå zon"? Alltså ett av områdena i världen där man blir lite extra gammal!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äter man för fort hinner man inte känna när det är lagom! Och att äta för fort vande man sig vid att göra i mitt jobb, tyvärr. Det gällde att sno sig innan personsökaren pep igen. Numera har jag bättrat mig något men klår ändå alltid maken i ätfart.
      Kan den lantliga friden göra att vår zon är blå?

      Radera
  4. Inga larver, sniglar eller annat otäckt i min mun heller. Jag föredrar annat käk. En smula mer aptitligt med andra ord. :)

    SvaraRadera
  5. Alldeles nyss stod jag också och skar äpplen på mandolinen, här ska torkas. Nu sitter jag med ett stort bandage på fingret – att jag aldrig lär mig, det är ju inte första gången jag skivar fingrarna på den.

    SvaraRadera
  6. Intressant läsning. Jag anlitade Viktväktarna en gång i tiden. Lyckades verkligen lägga om mina matvanor och gick också ner i vikt.
    Trevlig helg!
    Hälsningar
    Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktväktarna hör väl till det mest förståndiga i bantningsväg vad jag kan förstå. Jag begriper bara inte vad det töntiga pointsystemet ska vara bra för när det finns exakta mått i kcal. Särskilt som poängen är olika i olika länder!
      Sen är de bra på att ta betalt! Jag kollade innehållsförteckningen i småkakor från Viktväktarna och jämförde med vanliga. EXAKT samma innehåll - men kakorna i VV-paketet var bara hälften så stora. Och fyra gånger så dyra för samma vikt. Snacka om psykologi och näsa för business!

      Radera
  7. Kent är ju laktovegetarian så köttkonsumtionen hemma hos oss är försumbar. Köper nästan bara om barnbarnen kommer ner eller om vi ska ha gäster. Men för det mesta gör jag även då köttfria alternativ.
    Förstår egentligen inte vad köttätare har emot larver och insekter. Vi äter ju kräftor och räkor och ostron. Skillnaden är inte så stor.
    Enda gången jag verkligen har gått ner i vikt var när jag höll mig till viktväktarprogrammet. Var bara med några gånger på deras möten och fick information och pointstabeller. Det är lite lättare med points än att räkna kalorier, som jag har gjort sedan jag var tonåring. Sen behövdes det bara några utlandsresor för att jag skulle återta min gamla vikt igen. Det gick fortare att gå upp än att gå ner.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger nog i vår fostran vad man tycker är ätbart. En fransk flicka jag kände vämjdes av majs - det var grismat!
      Det är nog inte ovanligt att raskt gå upp det man jobbat för att gå ner i vikt, snarare det normala.

      Radera
  8. Vilken intressant inlägg! Och så fick jag lära mig hur man räknar kalorier, det hade jag ingen aning om. Ja vad man äter och inte är verkligen olika världen över, det kommer säkert att ändras över tiden eftersom vi blir alltmer globala och maten med som far kors och tvärs över hela jorden - inte bara vi! Roligt tema!

    SvaraRadera
  9. Som alltid ett intressant inlägg om våra mat och - kostvanor. Här äts mest husmanskost , men med betydligt mer grönsaker än vad som fanns på middagsbordet när jag var barn hos farmor och farfar.
    Kul med gamla kokböcker, men som sagt, inte helt lätt att laga mat efter numer.

    SvaraRadera
  10. Instämmer med Anna, verkligen ett intressant inlägg!
    Kulturtanten har ock så matkulturella strängar på sin kult!
    Insekterna triggar inte matlusten - men vem vad vi kommer få vara med om - och hungern kvider o svider?
    Inälvsmat såsom lever äter jag gärna.

    SvaraRadera