lördag 23 januari 2016

Lördagstema:Snö

Hur kunde HeLena veta att hela landet skulle vara snötäckt just denna lördag?
För det är det faktiskt. Dock varslas om plusgrader inom kort så det gäller att ta vara på tiden med det vita.
Jag tycker om de kala trädens grafiska mönster och ännu vackrare blir det med snö på grenarna.
Jag gläds åt att ungar kan leka i snön och att de som så önskar kan kasa på nederbörden men är mindre glad åt halkan på vägar och gångbanor. Nog är det märkligt att räkningen för dödsfall i trafiken och brutna ben och armar på trottoarer inte jämförs med kostnaden för röjning och sandning.

I min del av landet är det inte alla år det kommer så mycket snö att det ens lägger sig men det har också varit vintrar när det snöat rikligt i början av december och varit skidföre till slutet av februari. Med tanke på mitt trädgårdsintresse så vill jag gärna ha ett litet lagom snötäcke innan det blir riktigt kallt. Barfrosten har tagit död på en hel del växter genom åren.

Denna vinter kom det rejält med snö redan i november; vi var faktiskt insnöade i 24 timmar eftersom det inte gick att köra upp för den backe vi måste forcera för att komma hemifrån. Endast fyrhjulsdrivna SUV-ar klarade att komma ut från vårt område. Snöplogen kom till oss kl 23.25 på söndagskvällen efter att det varit kraftigt snöfall sedan lördagskvällen. Under alla mina år med jour hände det aldrig att jag inte lyckades ta mig till jobbet trots många tillfällen med snö. En gång hade plogen lagt en jättevall som jag måste skotta mig igenom men upp för backen har jag alltid tagit mig. 

Det händer att folk bosatta norrut i vårt avlånga land skrattar åt oss skåningar och vårt förhållande till snö. Men jag försäkrar att skrattet fastnar dem i halsen efter att de upplevt ett snöoväder på Österlen. Snön kommer horisontellt, lämnar fälten nästan helt bara men lägger meterhöga drivor på vägen. Man vet inte ens var vägen är ibland. En gång överraskades jag av väderomslag på väg till bekanta och fastnade i en driva i en liten by. Strax kom en väl påpälsad man ut från ett hus i närheten med snöskyffel i handen. Han satt i sitt fönster och tittade på vägen och hann inte klä av sig ytterkläderna mellan bilisterna som fastnade. Jag var bara en i raden den dagen han skottade loss.
En bekant som har en lång ängaväg ned till sin gård firade femtioårskalas när det blev snöoväder. När gästerna efter hand bröt upp fick värden ta fram traktorn och ploga ängavägen fram till stora vägen där kolonnen sen fick invänta stora plogen för att komma ut. Det blev flera vändor med traktorn för snön yrde tillbaka lika fort som han plogade. Så illa blir det aldrig i göingeskogarna där jag bor, tack och lov. Maken bilpendlade några år till Österlen och det hände att han, som körde på stora plogade vägar dit, kom till en tom arbetsplats eftersom de som bodde i närheten inte kom fram på sina småvägar. Det är inte heller okänt att ambulans och hemtjänst varit tvungna att anlita försvarets bandvagnar för att ta sig fram även om det nu är några år sen senast.

2010 fastnade pågatåget på väg till Simrishamn.
 Just nu kan jag genom fönstret glädja mig åt ett vackert vinterlandskap i trädgården medan jag har det varmt och skönt inomhus med en nöjd katt i knät.
Hoppas alla läsare har det lika skönt!
Nästa vecka är det HeLenas sista tema, Ingenmansland.

8 kommentarer:

 1. vackra snöbilder, allihop, den med björkstammarna (?) skulle du kunna förstora upp och sätta på väggen, ett grafiskt konstverk!

  Och vilken snödramatik! Jag förstår att det kan bli riktigt svårframkomligt på sina håll i Skåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Det var i grevens tid att fotografera snö igår; idag har vi plusgrader.

   Radera
 2. Oj, så fina bilder. Ja, jag kan tänka mig att det kan bli besvärligt i Skåne eftersom det är så öppet för snö och vindar. Snart kommer våren...
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det blir snart vår! Men först ska vi ha årets statistiskt kallaste månad, februari!

   Radera
 3. Nej, jag kunde inte veta att det skulle vara snö, förstås! Men jag tänkte att antingen kan vi skriva om snön eller frånvaron av densamme... Fint inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Idag kunde jag skrivit om den smältande snön eftersom vi nu har plus 5 grader - kontrast mot minus 10 eller kallare för några dagar sedan! Men marken är ännu kall och det kommer att ta tid innan allt smält undan.

   Radera
 4. Så du med gillar de kala grenarna och att de får snö på sig; ja det är vackert och så får naturen vackert verka. Vet inte hur många kala eller snöklädda grenar jag fotat i de olika väderlekarna.
  Nog har ni kämpigt med snö där nere, det är ju "öppet landskap".
  Härliga bilder att njuta tack för det!

  SvaraRadera
 5. Underbara bilder! Jag vet att ni har det besvärligt där nere i Skåne. Jag har ju en bror och svägerska som bor i Lund. Det kan bli jobbigt här också när snön drivar över vägen. För många år sen kunde Kent inte komma hem med bussen från Söderköping på grund av snöstormen så han fick sova över på golvet tillsammans med tre andra kusiner som var på besök hos min mamma och som inte heller kunde åka hem till sig. Jag vågade inte köra och hämta honom heller. Men förhoppningsvis är snön snart ett minne blott :-).
  Ingrid

  SvaraRadera