lördag 9 januari 2016

Lördagsteman, hopslagna: Magi och stora ord

Det har blivit glest på den här bloggen ett tag så jag ber att få slå ihop HeLenas två första januarirubriker i samma inlägg, Magi och Små/stora ord.

Men först litet om en del som timat på sistone. Under helgdagar har vi idkat umgänge med nära kära och kära långt ifrån. Saltisfamiljen strapatserade den lååånga resan från San Diego fram och tillbaka, det är vi många som applåderar! Som tur var fick de några snödagar litet längre norrut, inte bara skånskt grådask. 
Litet mindre långt ifrån kom de tre  Borlängegossarna, det var också ett mycket kärt besök. Kvinnan i familjen fick inte följa med söderut. Svågern meddelade för många år sedan att hans son hade råkat lika illa ut som hans bror, min make. De hade nämligen båda kärat ner sig i var sin blivande läkare. Och sådana måste ofta arbeta när andra är lediga, så är det bara. Dessutom måste två arbetande föräldrar till skolbarn saxa sina ledigheter ibland under skolloven.

Ett bekymmer alltsedan Lucia är att katten Olga varit krasslig och legat på sjukhus med besvärlig  urinvägsinfektion. Efter hemkomsten verkade allt bra men efter några dagar kom ett återfall så nu har vi förlängd antibiotikabehandling. Piller tre gånger dagligen till katt är inget skämt även om det är en väldigt snäll sådan och dessutom begränsar det tillvaron tidsmässigt en del. Längre utflykter kan man inte göra innan det är dags för nästa dos. Olga är gammal men tuff och vi behåller henne gärna ett tag till. Så vi tar tacksamt emot litet tumhållning.

Min egen bild

Nu till magin!
Vad kan vara mera magiskt än sagorna i Tusen och en natt? Och ännu mera magiskt när man gör opera av dem!
Gudsonen, 7 år, börjar bli operahabitué, minsann. Förra julen var hans julklapp från mig operan Hans och Greta och nu senaste jul Tusen och en natt, likaså på Malmö Opera. En nyskriven, härligt färgrik och synnerligen magisk föreställning. Gossen sjöng när vi traskade mot stationen för att ta tåget hem, precis som han gjorde förra året. På tåget blev vi överens om att Anden i krukan var det allra häftigaste men även den flygande mattan var fantastisk. Och sultanen blev glad igen och kär i Sherhazade så slutet gott, allting gott. Magi så god som någon, alltså.

Malmö Operas bild

Om ord, stora eller små, har jag som skåning fått lära mig att i halsen kan mycket fastna men aldrig fett fläsk och stora ord. Dock misstänker jag att även de små orden kan slinka ut i obevakade ögonblick.

Bild från nätet

Slutligen kan jag konstatera att det är Tjugondag Knut i nästa vecka. Tror dock att stjärnor och ljusstakar får stå litet till - om än inte till påska - det blir så dystert mörkt när julbelysningen tas ner.

Nästa vecka ska vi enligt HeLena filosofera om kontraster.

17 kommentarer:

 1. Önskar katten god bättring! Och det där om vad som fastnar i halsen, det var ju riktigt roligt! Jag var tidig med lördagstemat idag. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olga hälsar och tackar och jag med!

   Radera
 2. Operan Hans och Greta står på det närmaste programmet för 6-åringen och 8-åringen. De har båda varit på en operaföreställning på tre timmar i höstas och suttit blickstilla - underbart! Men Mirren är noga med att få platser så de kan titta på musikerna i orkesterdiket samtidigt.
  Håller tummarna för vackra Olga.
  Kram
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här gången satt orkestern uppe på scenen men i bakgrunden så det var inte så lätt att se dem i detalj. Klart att Mirren vill att hennes musikaliska barn ska få inspiration. Gudsonens ömma moder har också lockats till opera av mig sedan åratal nu. Det är verkligen roligt!
   Olga verkar pigg igen, bara en dag kvar med piller nu. Vi håller andan så att det inte börjar igen när kuren är slut. Tack för tummarna!

   Radera
 3. Här hålls det tummar för fullt för fina Olgas tillfrisknande!

  Det verkar ha varit fullt upp hos er under julen så att det blivit lite glest på bloggen är ju fullt förståeligt!

  Vad härligt med malmö-operans barnsatsningar! Jag tror inte vi har något liknande här, men jag har ju inte riktigt kollat upp den verksamheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista tabletten i kuren är just nersvald så nu gäller det.....
   Nog måste det finnas satsningar på din breddgrad för alla åldrar!

   Radera
 4. Tummehåll och goda tankar till vackra olgakatt så även till dig!
  Din kombination av tema tycker jag var väl vald, det hängde som i hop och innehållet fann sin plats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove. Komplimanger från en ordkonstnär som du känns särskilt bra! Olga har idag varit på bänken och stulit mat så hon tycks vara på bättringsvägen.

   Radera
 5. Ja fina Olga, här hålls det tummar och tår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olga hälsar och tackar! Hon börjar bli less på pillerproppandet i halsen och nyss var det sista - förhoppningsvis,

   Radera
 6. Verkar som det har varit härlig samvaro och fina stunder hos er... att sitta vid datorn måste då komma långt ner på listan över göromål.
  Håller förstås tummarna för att Olga tillfrisknar snabbt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var många fina stunder att ta vara på men nog är det påtagligt vad ett sjukt husdjur kan få en att bli ur gängorna. Lusten till datorn var bara borta. Nu hoppas vi att Olga får vara frisk och med oss ett tag till och vi tackar för alla tummar!

   Radera
 7. Nu skriver jag med två tummar rakt upp för Olgas skull. Stackars liten, hoppas att hon kryar på sig och får vara frisk länge, länge än.
  Så bra du fick ihop både magi och små och stora ord.

  SvaraRadera
 8. Jaha, då försvann en låååång kommentar som jag inte orkar skriva om, men jag hoppas verkligen med alla tummar och tår att kissekatt mår bättre! Ha en fin lördagskväll Olga :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Attans, nu blir jag ju nyfiken på vad det stid i den lååånga kommentaren. Men jag vet ju hur frusterad men blir när blogger bär sig illa åt. Olga tackar även dig och lovar försöka hålla sig frisk ett tag till!

   Radera
 9. Hoppas att Olga har kurerat sig och mår bra nu. Det där om "fastna i halsen" har jag aldrig hört, den är rolig:)!
  Underbart att få följa med "Gudsonens" upptäckande av opera, härligt! Och fantastiskt att du ger honom det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov är Olga kry igen och har återtagit sina ovanor med att tugga på böcker och elsladdar när hon tycker hon får för litet uppmärksamhet eller inte hjortstek ofta nog.
   Det blir intressant att se om gudsonen fortsätter att vara intresserad, jag hoppas verkligen det! Tänk att få stappla fram stödd på hans arm till Metropolitan när jag närmar mig 100...... Måste få honom att lova det!

   Radera