söndag 18 september 2016

Fd lördagstema, numera Veckans rubrik: Ekologiskt

För några decennier sedan fanns knappast begreppet ekologiskt i dagligt tal i den betydelsen vi lägger i ordet idag.. Kanske man talade om obesprutade frukter och grönsaker men medvetenheten steg sakta om matens verkliga pris i form av djurplågeri och gifter. Jag minns att jag reagerade före Sveriges EU-inträde på propagandan att maten skulle bli så mycket billigare om vi gick med. Kvalitet talades det inte om. Så gick det som det gick och vi fick en massa importmat av ibland tvivelaktig kvalitet. Sånt som varit förbjudet här i decennier blev plötsligt tillåtet igen för att det hindrade frihandel, inte bara i mat utan i mycket annat också. Och billigt blev det.
Tidigt började jag leta efter kött från djur som hade haft det bra och ätit sånt som djur ska äta. Inte malda artfränder till gräsätare, t ex. Tänk på "galna ko-sjukan". Jag hittade bekanta med fåravel och hjorthägn och så småningom hittade jag allt flera ekobönder. Grönsaker husbehovsodlade jag länge tills Mossagården utanför Lund dök opp med sina ekologiska grönsakslådor som jag köper varje vecka sedan snart 10 år. Nu odlar jag i stort sett bara läckerheter, sparris, vitlök, tomater och sommarpotatis. Förutom bär och ett enda äppelträd, förstås.

Just idag har vi skördat 20,5 kg äpplen.
Vad det storskaliga jordbruket gör med de pollinerande insekterna vet vi liksom att gifter och övergödning hotar vattnet, både i havet och grundvattnet. Strömming från Östersjön är så full av dioxin att den inte får exporteras och man avråder från att ge den till barn och fertila kvinnor.
Blodprov visar att en tids ekologisk diet får rester av bekämpningsmedel i kroppen att minska även om det påstås att de halter man kunde mäta före kostomläggningen inte var skadliga. Hur vet man hur kombinationen av de olika ämnena påverkar en barnakropp? Det vet man nämligen inte.

Bild från nätet där det handlar om stadsbiodling.

Varje år i början av september öppnar ett tjugotal ekologiska skånska gårdar sina portar för besökare och varje år besöker vi några av dem. I år hann vi med nio stycken. Flera återkommer vi till men vi försöker hitta nån ny också. För första gången deltog Bosarps gård som har eko-kyckling och eko -nötdjur och vi hittade också till Skånsk chili i Asmundtorp.

Vi återkommer gärna till Källunda där vi regelbundet köper griskött. Där bor grisarna i hus på hjul, sk MOP, mobile piggery, med vidhängande hage. Inne i huset utfodras de med godsaker som odlas på gården. Hela ekipaget flyttas varje dygn med motor som drivs av solceller på taket. Grisarna bökar, äter allt ogräs och gödslar samtidigt. När hela åkern är avverkad är det bara att så!

Bilden från Källundas hemsida

Källunda producerar eget mjöl till sitt ekologiska bageri i Lund, potatis och honung dessutom. Allt fler av ekobönderna börjar också med bin, de vilda pollinerarna har det allt svårare att överleva. De stora fälten ger giftbesprutade monokulturer med en kort säsong, vägrenarna slås ideligen - bin och humlor svälter om de inte redan förgiftats.
Från Sunnantorps gård köper vi kalvkött och inälvor. De senaste åren har vi lärt oss en ny delikatess, slaktarbiff. Googla den styckningsdetaljen så får du veta mer om varför den kallas så och hur den tillagas! Sunnantorp tar emot praktikanter och en gång frågade jag Lisbeth Andersson om hon omvänt några vegetarianer. Jo, det händer då och då att vegetarianer ser sig storögt omkring och säger att om det går till SÅ HÄR så kan man ju faktiskt äta kött.

Den ekologiska småskaliga odlingen och djurhållningen är här för att stanna, det är min övertygelse. Vår stora basvara potatis är idag så giftbesprutad att jag inte skulle ge barn konventionellt odlad potatis över huvud taget. Det är svampsjukdomar som skadar de stora odlingarna, mindre odlingar har mindre svampproblem och kan avstå gifterna.

Maten är idag för billig, alldeles för billig! Vi har aldrig lagt så litet av inkomsten på mat som nu - och inte heller så mycket av den på rent skräp som läsk och godis. Vi kastar dessutom bort enorma mängder fullt ätbar mat! Hellre en liten välsignad bit än ett stort förbannat stycke - då har vi råd med kvalitet. Mindre köttbit, mera grönsaker och frukt efter säsong! Och helst allt fritt från giftiga eller tveksamma kemikalier. 

9 kommentarer:

  1. Gedigen vinkel på ekologisk du bjuder på, gott och nyttigt.

    SvaraRadera
  2. Så imponerad jag är av de mobila grisstiorna! Att först komma på tanken - och sedan utföra det. Genialt!
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir man verkligen! Och vi har nu kunnat följa utvecklingen under några år.

      Radera
  3. Vilka eldsjälar! Lyckliga grisar som får böka runt hos dessa ägare! Fascinerande läsning, och vilken bra idé att resa runt och besöka ekologiska gårdar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gör rundan varje år och är djupt imponerade av entusiasmen hos dessa odlare. Det är alltid lika trevligt att prata med dem och höra om arbetet och välja sina leverantörer.

      Radera
  4. Vilken lysande idé, den där mobila svinstian. Det fläsket kan man ju äta med gott samvete.

    Det talades mycket om "bondens kontrakt" för många år sedan. Det måste ha varit före EU-medlemskapet. Att djurhållningen bygger på att djuren har ett trevligt djurliv, att bonden lovar dem att de ska få det de behöver meden de lever och att hen (eller kunderna snarare) får äta upp dem när det är dags. Jag minns inte riktigt hur det uttrycktes, men det kändes rimligt. I tongivande länder inom EU tycker man det är sentimentalt (och framförallt olönsamt) struntprat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan tro att vi äter det fläsket med stor aptit! Det är alltid lika trevligt att träffa Magnus när vi hämtar en låda med välstyckat och vacuumpackat fläskkött.
      Det finns bönder -och så finns det bönder, det ska gudarna veta!

      Radera
  5. Det finns mycket tänkvärt att lära sig om både det ena och det andra vad gäller ekologi i Skåne, det lärde jag mig när vi var där för några år sedan.
    Ni ligger steget före känns det som.
    Jag minns också att EU-inträdet gav mig rysningar när man kunde köpa all möjlig färdigmat från andra länder. Man visste knappt någonting om införseln. Desto viktigare att köpa närproducerat ekologiskt istället. I långa loppet är det också många gånger om även mera ekonomiskt för oss alla. Här har vi tyvärr inte glada ekologiska grisar längre men så länge det fanns köpte vi alltid en halv gris varje år. Vilket fläsk, vilken smak. Grisarna fick äta mycket morötter så fläsket var nästan orangefärgat :)

    SvaraRadera