Man kan odla olika saker, ett intresse, en hobby av vilket slag som helst. Jag odlar både intressen och i jorden.
Jag upphör aldrig att fascineras av det faktum att ett pyttelitet frö som jag stoppar i jorden kan växa upp till precis den planta jag vill ha. Att detta frö tar ur jorden och luften det det som behövs för att bråkdelen av ett gram kan bli kilovis med bladmassa, bär eller frukt eller grönsaker för att inte tala om de allra vackraste blommor är ju ren magi! Somligt frodas en sommar, sätter frukt med nya frön och vissnar sedan bort. Andra växter gömmer sig i jorden och återkommer år efter år utan att jag anstränger mig det minsta, tänk bara på sparris! Allra tapprast tycker jag de är som är gröna året om, inte bara stora barrträd utan även växter med tunna blad som vincan, pachysandran eller vinteriberisen.
Jag växte upp i ett villaområde i stan där det i stort sett bara fanns prydnadsväxter. Mor skötte rabatterna, far klippte gräsmattan, stor som ett frimärke. När vi var nyinflyttade i det nybyggda huset skickades vi barn ut att dra upp ogräs samt att plocka nässlor till vårens primörsoppa. Det var INTE roligt. Särskilt inte som mor hävdade att så små nässlor inte brändes. Det gjorde dom. Jag svor en helig ed att när jag själv kunde bestämma skulle jag ALDRIG vare sig plocka nässlor eller äta den förhatliga soppan. Det första löftet har jag hållit. Nässelsoppa har jag ätit om jag blivit bjuden. Den smakar inte illa men inte heller gott. Ganska ospecifik smak, tycker jag. Definitivt ingen delikatess för mig.
Litet ironiskt blev det också när mor, sedan jag blivit vuxen nog att kunna protestera, for omkring och plockade nässlor till soppa försedd med handskar eller en plastpåse om handen. När jag syrligt frågade varför hon skyddade händerna eftersom så små nässlor inte bränns blev jag ombedd att hålla snattran.
När jag måste luka bort nässlor har jag rejäla skyddshandskar på. Så klart.
|
Bevattning är A och O i en trädgård. Bra med många vattenkannor! |
När jag flyttat hemifrån fick det i ett antal år bli krukväxter. Länge var St Paulia en älsklingsväxt och jag hade många olika varianter. I tio år hade vi en balkong i rakt söderläge i den blåsigaste delen av Lund. Det som inte brändes till döds blåste sönder. Längtan efter en egen trädgård började vakna och så småningom blev det så. Maken, som växt upp med verkligt flitiga odlarföräldrar, tyckte vi skulle hålla oss till gräsmatta. Icke, sa Nicke! Vårt hus byggdes på en tom yta, en trädgårdsmästares nerlagda jordgubbsland, skulle vi så småningom få veta. Jag ville ha häck, träd, köksland och rabatter med marktäckande växter. Så har det också blivit. Trädgården är mitt skötebarn men maken stöttar och när han tror att jag inte hör skryter han med den för andra.
Svärföräldrarna bidrog ursprungligen med massor av plantor, mor med en del blommor. Vi bor dock i bistrare klimat än de gjorde så allt trivdes inte. Men det är ryslig trevligt att känna att man alltjämt har hälsningar från den nu bortgågna generationen före oss bland växterna, t ex mors små vita krysantemer som självsår sig litet här och där och svärfars svarta vinbär.
|
Efter flera år satte äntligen pimpernöten frukt! Min planta är ett rotskott från ett träd från Hovdala Slott, som troligen stått där sedan 1700-talet. |
Det finns inget godare än nyupptagen egen potatis (möjligen egen sparris...) och numera håller jag två hushåll med hemmaodlad vitlök. I växthuset odlar jag tomater och chili och årets skörd blir mycket god! För första året har jag torkat tomater. Det lär dock inte bli några att lägga i soppa eller gryta - de är så vansinnigt goda att äta som de är! Smaken blir så enormt förstärkt så det blir plockgodis av dem!
|
Fem olika tomatsorter blev det i år. Favoriten är nog Lille Svarte Petter. |
Vår trädgård är snart 40 år och förändras och utvecklas förstås hela tiden. På frågan om vad jag gör som pensionär svarar jag alltid att jag odlar min själ och min trädgård. Och den som planterat ett träd har ju inte levat förgäves!
Ja, jag säger då det! Vilken trädgård ni torde ha med tanke på vad du skriver och vad du visar i bild. Vilken energi du ger den men jag gissar att den ger igen på sitt sätt.
SvaraRaderaHär minskar vi på både krukväxter och odlingsytor vartefter, förändrar och har oss men trädgården kommer fortfarande att vara väldigt viktig på många sätt, även om jag försöker förändra den till mera lättskött. Pantersnigeln är vacker och jag var jätteglad här om dagen när jag träffade en i trädgården...spanjorerna finns runt omkring oss och försöker ta sig in från alla håll och kanter, men det finns förstås pantertanter som är svåra att tas med.
Tack för din första temarubrik Olgakatt!
Heja alla pantertanter och - gubbar med, för den delen. Min pantergubbe rapporterade just 28 dekapiteringar i kväll. Det har varit uppåt 200 som mest. Jo, även här måste det rationaliseras efter hand. T ex tror jag att jag snart får leja bort mera av häckklippningen. Även om det känns som ett nederlag.....
RaderaFast det är ju inte alltid fröna blir precis det man vill - eller tror att de ska bli.
SvaraRaderaEn predikant delade ut frön tillsammans med en lapp med texten från Matt 17:20 (det där om senapskornet). Några tvivlare sådde sina frön - och si, det kom upp tomatplantor!
Margaretha
som varken odlar,
har mördarsniglar
eller militärsniglar
Förvisso kan frön luras. En väninna hemförde från en resa edelweissfrön, planterade i en kruka och blev glad när det kom upp en planta som hon stolt förevisade en bekant. Som konstatera att det var en liten björk.
RaderaFörsök inte! Du odlar ju massor! Både litterära, kreatitiva och gröna intressen.
RaderaMen att du törs! du är nog den enda person (utöver femåringar och yngre personer) som vågat säga att nässelsoppa är lite överskattat som smaksensation. Jag tycker det hänger väldigt mycket på att man har en bra fond, gärna hemmagjord och goda tillbehör. Och då kan man lika gärna ta spenat...
SvaraRaderaHärliga bilder från din fina trädgård! Egenodlade tomater är (till skillnad från egenodlade nässlor) en smaksensation!
Litet överskattat, ha! Gissar att "charmen" som så många tycker nässelsoppa har hänger ihop med att det är ett tidigt grönt som är ett elände att plocka. Tacka vet jag första rabarbern, plockad på tre röda minuter utan sveda. Och tusen miljoner gånger godare.
RaderaKlart att en god fond gör rätten mera smaklig, det är ju den som smakar öht. Men ge mig en redig rödbetssoppa! Då snackar vi soppa som gör livet värt att leva som ukrainare säger. "Bjez supa, bjez zhiznj".
Tack för trevliga lördagsrubriker Olga! Och för den inspirerande vandringen genom en fantastisk trädgård! Måste vara ljuvligt att gå mellan rabatterna en ljummen sommarkväll! Jag gillade vattenkanne-parkeringen skarpt!
SvaraRaderaVattenkannsparkeringen brukar vara ett favoritmotiv för fotograferande gäster, haha.
RaderaFörst läser jag pettas och så nu ditt underbara inlägg om odla - härliga rubriker satta -och ni väcker båda upp min temalust, så ja, jag ger mig in igen från och med lördag i denna veckan.
SvaraRaderaPå gjensyn
Så roligt att vi kunde locka dig tillbaka, Tove!
RaderaOj vad det prunkar! Men i den klimatzonen kanske det är lite mera möjligheter än i zon 6. Suck.
SvaraRaderaHärlig trädgård, odlingar och blommor. En fröjd för alla gissar jag.
SvaraRaderaVi har mördarsniglar här och grannarna vittnar om jakt på dem men jag har inte sett många i år. Kanske för att igelkottarna hjälper till? Vi har inte gett dem så mycket mat i år, dem har bara visat sig ett par tre gånger. Men det har ju varit torrt här också...