måndag 5 december 2016

Veckans rubrik: Absolut

Jag tänker absolut inte be om ursäkt för att jag inte i tid prioriterat förra veckans rubrik - igen. Tove har hittat på den!
Under min utbildningstid gjorde vi en del laborationer där "abs alk", dvs absolut alkohol användes, fråga mig inte till vad. Absolut alkohol är alkohol med högst 1% vattenhalt, således inte helt absolut. 
Till desinfektion är 40-50-procentig sprit bäst, inte abs alk.

En gång i tiden hette vanligt svenskt bonnabrännvin Absolut rent brännvin (som innehåller 40% alkohol men uppenbarligen ingen smuts(?) men döptes sedermera om till Renat. Sen fick man för sig att sälja detta brännvin utomlands och så var Absolut vodka uppfunnen och krängs sedan ett antal decennier i en designad flaska till förvillelse lik en gammaldags medicinflaska i formen. Snacka om att lura konsumenter som vill vara litet fina i kanten.

Själv är jag sk absolutist av födsel och ohejdad vana. Men inte heller i det fallet är det på riktigt absolut eftersom vissa födoämnen kan innehålla en låg procent alkohol alldeles av sig själv och jag dricker emellanåt drycker med alkoholhalt som lättöl har.

Så det som betecknas som absolut måste alltid misstänkas vara relativt absolut - om uttrycket tillåtes.


Somliga kanske tar en sked brännvin som medicin - är det därför vodkaflaskan ser ut som den gör?


13 kommentarer:

 1. Ingen anledning att be om ursäkt :-) Jag gottar mig över absolut relativ och din vinkel på rubriken! Vill minnas att det fanns Ryggsprit som vi svalkade av ryggarna med på de som låg till sängs så gott som jämt inom äldevården, slutet på 70 talet, känner du igen det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst minns jag ryggspriten. Rubbing alcohol på engelska. Sånt kallar jag omvårdnad; det som man nu kan bli professor i. Men jag betvivlar att omvårdnadsprofessorerna skulle veta vad de skulle göra med en flaska ryggsprit.

   Radera
 2. Håhåjaja, tycker att jag, vid det här laget, borde ha vant mig vid att namnbyten och kanske en guldstjärna eller rött snöre, bara är utanverk. Knepen för att få fart på försäljning äro legio, och urgamla.

  Eftersom jag inte är så förfaren i den här sortens dryckjom, vet jag inte vad man blandade med, men jag vet att man, inne på expeditionerna, tullade på medicinskåpets förråd, och blandade med något medhavt - i synnerhet så här års.
  Margaretha
  som önskar att absolut även i fortsättningen ska betyda enbart absolut - och att det lilla praktiska ordet ja, skulle användas oftare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Legio är nog också medicinarfester med sjukhussprit i drinkarna, så förtäljer i alla fall kollegor. De medger också med stigande ålder att det smakade förfärligt illa.
   Och, ja, absolut ja!

   Radera
 3. Det är förfärligt synd att jag inte minns varför logotypeanalytikern tyckte att Absoluts logotyp var så bra, siluetten av flaskan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst en hel bok om denna flaskdesign men jag minns bara att det var en massa intriger och att jag tyckte det var mycket väsen för ingenting. Men uppenbarligen tjänar någon en hel massa pengar på den. Och bonnabrännvin som numera smaksatts med gud vet vad. Fast spriten i sig är ju själv så pass giftig att litet arsenik inte kan göra varken till eller från.

   Radera
 4. Aha, det är därför det heter absolut vodka etc. Jag vet att min mamma gjorde punsch av 96-procentig sprit som pappa hade till sin mottagning. Han visste inte om att hon nallade lite då och då eftersom den privata mottagningen var hemma i villan. Själv var han i det närmaste absolutist.

  Ingrid som kommer att fira en helt vit jul eftersom hon jobbar och Kent kör till julottorna (med början halv 6 på morgonen) långt borta på Vikbolandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många fler än vi borde fira vit jul och då menar inte heller jag snö. Jag tänker på alla barn som ska umgås med berusade föräldrar, de lär tyvärr vara många. BRIS jourtelefon får många samtal under helger.

   Radera
 5. Hahaha, all starksprit borde omförslutas av medicinflaskor och med samma typ av innehållsdeklaration som medicin, en lång lista av eventuella biverkningar. De få ggr jag dricker whisky är just när jag känner att jag börjar bli sjuk. Då tar jag en rejäl hutt, går och lägger mig och när jag vaknar är jag frisk igen! (Okey, funkar inte alltid. Flunsan har hutten inte rått på!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var medicine kandidat och en dag gick sk överläkarrond på thoraxkliniken kom en patient fram till docenten och ville veta om docenten höll med doktorn därhemma som rekommenderade en sup till frukost vatje dag. Enligt patienten, alltså. "Det finns många sätt att göra sig populär på", sa docenten. Jag blev aldrig klok på om patienten fattade eller inte. Visst har du rätt, alla spritflaskor skulle ha bipacksedel med alla biverkningar listade!

   Radera
 6. Väldigt snygga medicin?-flaskor!

  Tänkvärt inlägg om hur absolut relativt allting är, inte minst begreppet absolut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, bilden visar alldeles, förlåt, absolut, äkta medicinflaskor.

   Radera