tisdag 20 december 2016

Veckans rubrik: Bedja

Tove ber oss att filosofera över begreppet Bedja denna veckan.
Människan har i alla tider bett allehanda gudar om sånt hon vill ha: gott liv, skördelycka, mat för dagen, rikedom och framgång, ja, allt. Likaså ber hon om att få slippa krig och örlig. 
Huruvida någon av alla dessa gudar genom tiderna verkligen bönhört någon ska jag inte här diskutera.
Men att någon välvillig gud i dagarna bönhör t ex folket i Syrien kan väl ingen tro.

Litet kul tycker jag det är med alla typer av påhitt att rationalisera bedjandet med bönemaskiner, radband, vimplar, rökelse och andra sätt att skicka meddelanden till gudarna utan att egentligen anstränga sig själv. Det underhåller i alla fall konsten med alla dessa vackra föremål.


En annan mera jordnära företeelse är att be andra människor om hjälp. Uråldrigt är tiggeriet som vi i vårt land i stort varit förskonade ifrån under snart 100 år fram tills nu. Jag träffade nog först på öppet tiggeri i Ryssland strax efter Sovjetunionens fall och upplevde det mycket obehagligt när små smutsiga barn klängde på mig och högljutt krävde pengar. I Kina har jag sett dessa krymplingar exponera sina vanskapta lemmar för att beveka givare och numera likaså här hemma. I min barndom såg jag ofta skylten "Bettleri förbjudet" på lägenhetsdörrar i trappuppgångar där mina kamrater bodde. Då visste jag inte ens vad det betydde. Den framväxande välfärden med solidaritetsperspektiv gjorde tiggeri allt mera sällsynt och obehövligt. Men utvecklingen går inte bara framåt.
Att vi nu har migranter från huvudsakligen Rumänien som stillsamt tigger utanför butikerna vittnar om hur diskrimineringen mot minoriteter som romer fortfarande är ett  stort problem som inte löses med förbud. Huruvida man lägger en slant i koppen de håller fram eller inte är den resandes ensak men jag upplever att de som anser att man inte ska ge något är de som är mest  ivriga att tala om för oss som lägger en slant att vi gör fel.


Idag har jag ringt två samtal för att be om något. Jag vill INTE ha reklam-sms till min mobiltelefon och nu kommer det sådana ideligen. Det står sist i meddelandena hur man ska kunna avbeställa dessa men det har jag aldrig fått att fungera så nu ringde jag direkt till två av företagen och bad snällt om att få slippa. Det återstår att se hur mina böner blir uppfyllda!


Att be om att alla ska få en god jul kan inte vara fel. Alldeles särskilt skulle jag vilja be alla föräldrar att inte dricka sprit i jul så att deras barn i framtiden ska kunna se tillbaka på glada barndomsjular!
PS. Alla bilder är från nätet.

10 kommentarer:

 1. Så har jag läst ditt inlägg och hur allvarligt det än är allt detta om bedjande och tiggeri så har jag småskrattat åt mig själv. Jag får nog bedja om nåd, för jag har inte alls uppfattat rubriken så. Jag har skrivit om Beda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Jag läste Bedja och du Beda! Jag ser hos Tove att hon skrivit Beda så du har ju rätt. Nå, det gör ju detsamma, filosofi blev det av det hos båda!
   Av din berättelse om din farfar blev jag alldeles tagen!

   Radera
 2. Inget är bättre för en rubriksättare än att få uppleva att det blir "egna tolkningar", inte bara i innhåll utan också i rubriken och att beda kan ju bliatt bedja också.
  För detta inläggs innehåll får du en applåd olgakatt med ett mjau mjau!
  Vi brukar inte kramas i vårt bloggumgänge - men på bloggvis vill jag ge dig en idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kram tebaks, Tove! Ja, så kan man läsa fel men det blev en betraktelse i alla fall!

   Radera
 3. Japp, Beda läste jag också och eftersom Anna/notonmusic snodde mitt upplägg (utan att hon visste, och hon gjorde det så bra att hon är förlåten!) funderar jag fortfarande på vad jag ska skriva...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs fel, vetja, och skriv om vad du vill!

   Radera
 4. Hade rubriken varit "bedja" och inte "beda" som var den riktiga rubriken hade nog jag också kunnat skriva ett inlägg, haha. Men, som Tove skriver, man kan ju tolka det som man vill eller lägga till en bokstav här och där.
  Ingrid som önskar God Fortsättning och inte har smakat en droppe alkohol under hela julhelgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi lever ju, tack och lov, i ett fritt land och får skriva och säga vad vi vill.
   Tänk att kampanjen från nykterhetsrörelsen om en spritfri jul för alla barns skull retade upp så många! Det är tydligen en enorm och otänkbar uppoffring för somliga föräldrar att avstå alkohol ett par dagar för barnens skull.

   Radera
 5. Mycket tänkvärt! God fortsättning på det nya året.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Hej. Jag hittade hit via Anki och tänker att jag gärna ansluter till lördagsbloggarna. Kul med teman att följa tycker jag för ibland är det svårt att hitta vad man ska blogga om. Jag har tagit upp mitt bloggande nyligen efter flera års träda.Ser att du har en intressant sida som jag kommer att följa. God fortsättning på 2017 önskar/ Yvonne
  www.vonnevardag.blogspot.se

  SvaraRadera