fredag 13 januari 2017

Veckans rubrik: Börja om från början och Vintervila

Att börja om från början har varit och är första åtgärd när det kör ihop sig i den digitala världen. Förr var det mest i sällskapsspel man fick börja om, som i Fia eller Monopol när man hamnade på fel plutt eller ruta. Nu är det när datorn, skrivaren, iPaden eller smartfånen hänger sig. Räcker det inte med vanlig omstart så finns det TVÅNGSAVSTÄNGNING och TVÅNGOMSSTART också. Man får vara glad att de moderna bilarna med sina "svarta lådor" inte kräver att man ska återgå till startorten när man fått motorstopp 50 mil hemifrån.
I sanningens namn ska sägas att det blir alltmer sällsynt att manickerna hänger sig men häromdan ringde en kompis som försökt skriva ut en bilaga från eposten utan att lyckas trots många upprepade försök att övertala skrivaren. "Har du startat om skrivaren?" Nej, det hade hon inte tänkt på. Efter omstart fick hon sin utskrift meddetsamma. I väldigt många exemplar...... 
En annan kompis meddelade dystert att hennes iPad hade döden dött. Men, si, knepet med tvångsomstart fick även den på rätt köl. Det gäller bara att veta hur och komma ihåg att pröva.
Jag tänker också på alla de gånger jag gjort fel när jag sytt eller stickat och måste sprätta eller riva upp och börja om från början. I de fallen lider jag av en tvångsidé; innan jag sen slutar måste jag ha hunnit dit jag skulle varit om jag inte gjort fel! Det har genom åren blivit ett antal sena nätter innan jag kunnat gå och lägga mig.Vintervila gäller väl mest växtligheten - annars är ju vintern den mest intensiva säsongen för både arbete och kulturliv. Men just därför är jag glad att trädgården ligger i dvala vid den här tiden så att man har tid att ägna sig åt just kultur. Som t ex att ta med gudbarnen på opera i Malmö och se Snödrottningen. Fika var förstås också obligatoriskt i den vackra foajén.

Att dvalan inte är total visar sig förstås, bl a blommar den vita julrosen för fullt i rabatten. Sen gissar jag att det pågår aktivitet inne i vissa knoppar som ända sen i höstas förbereder sig för att explodera när  vårsolen värmer tillräckligt. Nog händer det saker nere i jorden med alla lökar, inte minst undrar jag vad min vitlök har för sig. 
Sånt man INTE vill ska pågå är ju mördarsniglarnas väntan på att få attackera. Maken uttryckte häromveckan en stilla förhoppning om att mördarsniglarna skulle frysa ihjäl i den plötsliga stränga kylan. Ha, säger jag cyniskt, de bara kryper längre ner! Sommaren lär visa vem som får rätt.


Att växterna har en klocka är ju uppenbart. Julkaktusen vet att det är dags att blomma så då gör den det.


Men klockan kan gå fel som t ex hos en av mina agapanthus som aldrig blommade i somras utan kom igång  först efter att den via växthuset kom in i uterummet i november. Och det kommer fler knoppar nerifrån! 


Så, tja, vintervila för vissa, inte för andra!18 kommentarer:

 1. Just det där med Ipadden, som bara totalslocknat, råkade jag också ut för häromdagen. Gick in på nätet och skrev Ipad slocknat och minsann kom jag inte in på Appels hemsida, där jag fick instruktioner. Läste i DN i dag att just Appel anses mycket framstående då det gäller kundservice.
  Så gulliga gudbarn du har.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar gå in alla Apple Stores jag hittar och bara en enda gång har jag blivit illa bemött, nämligen i Torino i Italien. Annars har de den trevligaste attityd mot kunder man kan tänka sig.

   Radera
 2. Just det, man kan söka på nätet: Tips och trix iPhone, eller vad det nu är som krånglar. Omstart är alltid första åtgärden och hjälper oftast. Men det gäller ju att komma ihåg inloggningen.
  Inte trodde jag att jag skulle ha smartfone-kurs med väninnorna, men det har jag. Otroligt, men det kan jag nog tacka barnen för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ett dugg otroligt att du kan vara smartfånsinstruktör.

   Radera
 3. Roliga och träffande inlägg du fått till på både Börja om från början och Vintervilan! Hur många gånger har man inte fått tillämpa omstart (börja om) både på dator och smarta fånen. Det fiffiga är att det brukar hjälpa.Kontenta - var inte rädd för nystart på olika sätt i livet - det ordnar sig! PS. Jag har i min blogg lagt upp en flik där jag samlar alla rubrikinlägg, mest för att lätt få fram dom själv. Jag är road av att se hur vi alla vinklar rubrikerna på olika sätt. Det finns inte bara en sida av saken märks ju tydligt,
  Hälsningar och kram
  Yvonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din inläggslista, det var ett smart drag! Visst är det kul med alla varianter på rubrikerna! Och välkommen i "klubben"!

   Radera
 4. Jag prövar också omstart så fort datorn hänger sig, men det är inte så ofta numera. Lustigt nog slocknar datorn så fort jag sätter i pluggen i den när jag ska föra över bilder. Men då är det bara att starta om.

  Kul för gudbarnen att se Snödrottningen tillsammans med dig. Mirren gav barnen i julklapp att se den i Malmö så de åkte tåg från Stockholm ena dagen (första gången de åkte tåg) och såg Snödrottningen på kvällen. Sen åkte de hem nästa dag! Barnen var mycket nöjda trots de långa tågresorna. Det ska böjas i tid, haha.

  I kväll är de och tittar på Nötknäpparsviten på Operan. Sjuåringen Caspar fick var med om en repetition av den (han spelar oboe och hade blivit inbjuden av stämledaren), fick eget notställ och fick vara med orkestern och spela i fyra timmar. Han har spelat några stycken ur sviten. Mamma fick däremot inte vara med. En underbar dirigent som erbjöd honom att sitta med trots att han inte visste om det i förväg!
  Ha det gott med din vintervila!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var just julklapp som gudbarnen fick av mig. Deras ömma moder har fått operaintresse av att vara med mig men i deras övriga umgänge ses det med skepsis på. 8-åringen har varit med flera gånger men tösen, 5 1/2, var debutant. Båda var mycket nöjda. Vi satt nära så att vi kunde se orkestern och slagverken imponerade särskilt på tösen som skulle berätta om det hela på dagis.

   Radera
 5. Då passar jag på att tacka för dina bidrag på mina rubriker i december!
  Omstaret ja, det gör susen för det mesta med dator, platta och mobil och en del annat också, livet och det hela.
  Din vintervila är fin!
  Kul att se dina gudbarn och att ni får uppleva tillsammans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte alltid måste tillbaka till GÅ så kan det löna sig att ta ett steg tillbaka och tänka efter ibland.

   Radera
 6. En julkaktus som blommar i julveckorna! Det kallar jag ett julmirakel! Mina blommar (om dom alls ids blomma) i april eller möjligen oktober.

  Kul med bilden på den lilla sprättgrejen! Göra om och göra rätt, var det ja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har dina kaktus fel etikett, de är april eller oktobervarianter! Jag har en som blommar litet när den tycker. Den har nog ingen klocka alls.

   Radera
 7. Ja, omstart kan funka - vår datorkille på jobbet frågade alltid "Har du startat om?" Hade man inte gjort det så var det över huvud taget ingen idé att fråga om något :)
  Jag har en kaktus som inte vet om den är en påsk, november, eller - julkaktus den brukar blomma flera gånger varje år... inte så prunkande som din, men ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån kaktus har även jag - en utan klocka!

   Radera
 8. Vilken bra julklapp till gudbarnen. Sagan om Snödrottningen är väldigt fin, jag minns den från det jag var liten. Jag tyckte nog den var lite otäck då, ansvarsfull syster som jag var. Men bra. Hon tog ju ett stort ansvar Gerda! Hoppas den var bra som opera! Den populära Frost sägs ju vara inspirerad från snödrottningen, men jag tycker inte att det finns särskilt många likheter. Tycker det är två helt olika berättelser. Och apropå mördarsniglar; hoppet är ju det sista som överger människan. Jag hoppas också att de dör!

  SvaraRadera
 9. Hej, jag har förstått att alla trädgårdspysslare är smått desperata för tillfället pga vintervilan som råder i jorden...Själv har jag inga gröna fingrar, snarare vita, för jag gillar vintern bäst. Och någon vintervila där jag bor är inte aktuellt, orten lever av turister i slalombackar och längdspår. Jag har hängt på rubriken Tillit
  Ha en skön söndag

  SvaraRadera
 10. Om ingen annan hunnit före, så tar jag gärna över rubrikerna i februari.

  SvaraRadera
 11. Nu när höstkvällarna börjar bli mörka kanske det är läge att ta upp temabloggandet igen? Saknar dina inlägg i gruppen (ja, ja, jag har inte heller skrivit på länge, men kanske kommer igång igen).

  SvaraRadera