fredag 4 februari 2011

Fredagstema: Is!

Annika i Reston  är februaris temadirigent. Många av oss kan nog skriva om is denna vinter, inte alla med entusiasm, kanske. Isen på underlaget skördar massor med brutna armar och ben.
Själv nyttjar jag broddar på skorna, har inte lust att bryta mig. Hörde om en dam, kanske 10 år yngre än jag som klagade på halkan och fick rådet att skaffa broddar. "Broddar! Aldrig i livet! Skulle jag ta på mig broddar som en gammal kärring?" Det är inte utan att man unnar henne åtminstone en liiiten spricka i någon kroppsdel...
Det är inte heller bra att istappar trillar i huvudet på folk och stora issjok ner på parkerade bilar med tråkiga konsekvenser.

Från USA får vi nog livliga beskrivningar av isstormar, eller? Den första sådan därifrån som jag fick mig till livs var av min ena syster som bodde ett antal år i Williamsburg på 1970-80-talet

Roligare är det då att utnyttja isen till att åka skridskor på eller att borra hål i och dra upp fisk - som Karin och Uffe gör på Åland (fast inte denna veckan, nu vandrar dom på Madeira istället).

Denna vinter har jag inte varit så flitig att fotografera istappar fastän vi hade praktfulla sådana för några veckor sedan från uterumstaket. De nådde ända ner till marken.

Förra vintern tog jag den här bilden hos en god vän.


För någon vecka sedan fick jag ett bildspel per mejl från en god vän på verklig IS! Bilderna är från en ort i Schweiz, Versoix, men jag har inte kunnat hitta vem som tagit bilderna eller datum.Efter att ha sett dessa bilder från Versoix känner jag att vi inte har så mycket att beklaga oss över vad beträffar is! Vi borde kunna tackla farligheterna lätt som en plätt (bl a med broddar - det är vetenskapligt bevisat effektivt enligt ett TV-inslag häromdagen!) och njuta av skönheten och rekreationsmöjligheterna.

14 kommentarer:

 1. Så korkat att hellre bryta en kroppsdel än att skaffa broddar. Skadar man sig illa kan man verkligen komma att se ut som en gammal kärring - i många år. Anta'r att hon inte klädde sig varmt i tonåren för att inte se tjock ut.
  Is är makalöst vackert, men jag beundrar den helst på bild.

  Margaretha
  som säkert ser ut som Ura-Kaipas
  mormor när hon hasar fram stödd på
  ett par gamla skidstavar

  SvaraRadera
 2. Har varit på jakt på broddar de senaste veckorna. Slut, slut, slut. Det där med att se ut som en gammal kärring har jag inte så svårt för ändå - utan broddar :-).

  Samma med stavar - en del vägrar att gå ut med sådana för att man då associeras med riktigt gamla tanter. Stavar ger ju kroppen en mer allsidig motion än om man bara promenerar. Tyvärr är det svårt att gå med dem nu när det är så halt!

  SvaraRadera
 3. Jo här i Tyresö behövs dom.
  Det gäller bara att komma på vilken typ som man går bäst med. De är heller inte så värst lätta att få på sig --om man är en gammal tant.
  De som sitter fast på skorna i alla lägen kan man ju slå ihjäl sig på inne på konsum.
  I år har jag också slitit ut flera stycken. Broddarna märks knappt. Akta trätrappan skriker min man efter mig!!!!jo det är inte helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Margaretha:
  Antagligen är hon en sån person - dom brukar inte ha nån självkännedom alls. Jag har en rökande bekant som ser ut som en murkla och är ett år äldre än jag. En dag utbrister hon: Du ser ju äldre ut än jag!
  Jag berättade det för maken som stirrar på mig och undrar: Är hon blind?

  Ingrid:
  Jo, det har jag förstått att det är svårt att hitta broddar denna vinter. Glädjande ur den synpunkten att allt fler skaffar sig men synd om alla som blir utan.

  Eva:
  Mina är rätt enkla att få på och av med kardborre. Köpta på apoteket för ett par år sen. Bättre med hål i trätrappan än brutna ben på dig!

  SvaraRadera
 5. Så dumt att hellre riskera trilla och bryta någon kroppsdel än använda broddar. Men det är som min 91-åriga farfar, han sitter hellre inne än synas med rullator - han är en väldigt stolt man!
  Versoix-bilderna är häftiga, jag har sett liknande från Genève för några år sedan. Undra om det var samma isstorm? Versoix ligger ju också vid Genève-sjön.
  Trevlig helg!
  PS Jag är fascinerad över din (och andras) Live Traffic Feed där jag IDAG ser ut att komma från Leuven - för det mesta är det dock Bryssel. Hur kan det ändra sig, jag surfar ju alltid på vårt eget nätverk?

  SvaraRadera
 6. Jag har sett att det börjar komma andra slags broddar men jag vet inte var man får tag i dem. De verkade också vara ganska lätta att sätta på och jag tror de var i gummi.
  Jättefina isbilder :-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Broddar borde fler ha när det är isiga vägar, ortopederna har nog haft att göra i vinter i Sverige!
  Vilka häftiga isbilder från Schweiz!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Fnys, så fånigt att inte använda broddar. DET skulle jag göra om det behövdes utan att ens tänka tanken på att man skulle vara en OLD LADY eller inte, eller OL :-)
  Broddar rule på vintern!
  FÖ kan jag nog fatta att du är lite less på vinter och halka, men bilderna på din kompis istappar från i fjol gillar jag.
  OCH vilka bilder från Schewiz!!! WOAH!! Riktigt läckert, men också så hemskt.
  Isstormar ja, var det i Williamsburg VA du upplevde en sån? De är inte roliga, om än vackra.
  Trevlig helg!!

  SvaraRadera
 9. Men ojojoj vilka isbilder, nej nu ska jag sluta att beklaga mig över den is som ligger här på vägarna. Jag tror aldrig att jag har sett något liknande. Mmm broddar införskaffade jag en vinter med väldigt lite is men jag stöp handlöst i marken av den allra minsta lilla isfläcken. Jag gjorde mig inte illa men blev rejält rädd för jag hann inte reagera och ta stöd eller så.
  Trevlig helg önskar jag dig!

  SvaraRadera
 10. Jag tycker broddar verkar super!!! Hade aldrig några i Sverige men tänkte ett par gånger att man borde skaffa. Mamma har dock och det är bra för hon HAR ju faktiskt halkat en gång för ett par år sedan och bröt då armen rätt illa. Hon hade broddar redan då men som det ju ofta är så tänkte hon att "nu ska jag ju bara slänga soporna och det är bara ett par steg till tunnan så jag orkar inte ta på mig broddarna för det..." och givetvis är det DÅ hon halkar illa. Numer tar hon alltid på sig broddarna. :-)

  Häftiga isbilder de från Versoix. Jag tycker is är fantastiskt vackert men visst det är farligt också.

  Sist men inte minst TACK för presenten!!!!! Den kom fram igår! :-)
  Jättefina och BRA saker! perfekt för mig tycker jag!!!!!! :-)
  Hörde du om Gudruns lilla symboliska paket som varit här men vänt tillbaks till Sverige. Typiskt! Hon har ingen tur vad gäller paketskickning hit till oss. Nu tar Ann och Andreas med sig det när de kommer i april. Inge nöd eller så, men lite trist att hon betalade högt porto för något som aldrig kom fram....

  Kram!!!

  SvaraRadera
 11. Visst är det otroligt vackert med istappar! Bara man slipper gå under dom. Här i Grekland blir det sällan några istappar, kanske det inte hinner bildas några för snön smälter rätt fort bort, i alla fall i stan.

  SvaraRadera
 12. Men självklart ska man använda "pensionistspik". Jag fick mitt första par med gummigrejer med broddar på ett par innan jag blev 30, så inte behöver man vara gamla för dem inte. ;-) Det är inte så ofta de kommer på (med tanker på att vi har vinter i 8 månader), men de är ack så nödvändiga de dagarna jag använder dem. :-)

  SvaraRadera
 13. Idag är jag från Waterloo - alltid lika intressant att se var jag befinner mig enligt din blogg :D

  SvaraRadera
 14. Saltis:
  Hoppas teet smakar, det är en bergamottvariant i alla fall. Mamma G tycks ha otur med posten:(
  Ibland tycks det behövas broddar även i NYC! Nu har det töat ett tag här men i natt blåser det rejält, det är en grad 2-varning, 25 m/s eller mer i byarna och just nu bågnar rutorna.

  Ingabritt:
  Visst är is vackert men farligt både nedaom och uppifrån!

  Bejla:
  Pensionistspik var nytt, haha! Ju yngre man är när man skaffar desto smartare!

  Petra:
  Kan det bero på vilken server du råkar komma in via? Annars får du väl bara åka med på sightseeing!

  SvaraRadera