onsdag 16 februari 2011

Onsdagsrecept

Tydligen har det varit ett blogg-initiativ att publicera ett recpt på onsdagar. Eftersom Saltis gjort det idag så följer jag exemplet och bidrar med ett av recepten från kinamatskursen i helgen. Jag väljer ett Sichuanrecept, Hui guo rou. Översatt blir det Fläsk lagat två gånger men Jia har döpt om det till Nu blir det kokta fläsket stekt.
Och det blir det faktiskt!
Under kursen var denna rätt mitt ansvar.

600 g sidfläsk med svål
200-300 g purjolök
1 msk saltade svarta bönor (dousi), finns på burk i asiatiska butiker
1 1/2 msk chili bean sauce                            -"-
1 msk socker
1/2 tsk mörk soja
1 msk olja
mortlad färsk ingefära, stor bit som en valnöt
2-3 spansk peppar

1) Kok upp vatten, lägg i fläsk och ingefära, koka i 20 minuter, tag upp, låt svalna och skär sen i 2 mm tjocka skivor.

2) Stek fläskskivorna  i oljan. När det börjar brynas, sätt till sockret ( jag tog bara en nypa!) och stek litet till. Häll bort överflödigt fett. Tillsätt sedan chilibönsås, soja, salta svarta bönor, och stek i 1 minut, därefter  strimlad spansk peppar (tag bort fröna) och sist snedskuren pujolök (ca 5 cm långa bitar). Stek tills purjon är lagom färdig.

Konsten är att lägga i purjon i det rätta ögonblicket så att fläsket också är precis färdigt samtidigt som purjon. En wokpanna med höga kanter underlättar.

Servera med ris.

Funderingar:
Personligen vet jag inte om sockret gör nån skillnad i denna rätt med kraftig smak. Vanligen sockrar jag ju aldrig mat. Jag minns dock ett tips från Tinas TV program. Hon menade att om man av misstag saltat för mycket kan man mildra det med en nypa socker. Inte vet jag om det hjälper, jag är alltid försiktig med salt. I den här rätten får man salt från soja och de salta bönorna och garanterat också i chilibönsåsen så det behövs inget extra.

Det var i alla fall väldigt gott!

4 kommentarer:

 1. Det verkar vara en riktigt god rätt! Måste testa förstås!

  SvaraRadera
 2. Det ser riktigt smarrigt ut. Får se om jag vågar laga rätten själv...

  SvaraRadera
 3. Åh, tack! Vad gott! Det ska jag spara och laga. Sockret används för att ge balans, särskilt när man använder chili och andra starkare kryddor är det bra att söta lite också.

  Det var Petra som började med onsdagsrecept, jag måste hänga på det igen och göra varje onsdag. Det är så bra att byta recept så här!

  SvaraRadera
 4. Det både ser och låter gott, det där måste provas.
  Tack för receptet!

  SvaraRadera