söndag 20 februari 2011

Konstlördag

I januari skrev Musikanta om sitt besök på Norrköpings Konstmuseum där hon sett utställningen med verk av Randi Fischer, kvinnan i den grupp konstnärer som fått beteckningen 1947 års män. 40-talist betydde då inte detsamma som nu!

Nu är utställningen i Lund på Skissernas Museum dit jag styrde kosan i går.
Jag fick bekanta mig med en konstnär med stor bredd och djupt engagement. Randi Fischer betecknades som en av de mest begåvade i gruppen som deltog i utställningen Ung konst 1947 men osynliggjordes sedan genom beteckningen 1947 års män! Hon hade en gedigen utbildning och behärskade många tekniker. Hon kom att göra en mängd glasmålningar och andra stora offentliga konstverk i bostadsbyggnader och kyrkor.

Nyligen återfanns en muralmålning i Seminarieskolan i Landskrona bakom en vävtapet! Det uppdraget vann Randi Fischer 1951. Från hennes skisser har en annan konstnär, YlvaWesterlund, återskapat verket så att vi kan se det på utställningen. Förhoppningsvis kan originalet framöver restaureras! Jag blir väldigt upprörd över tilltaget att måla över ett konstverk på det sätt man gjort i Landskrona och betecknar det som ren vandalism!

Det finns ett flertal bilder på Musikantas inlägg. Jag visar bara några få här.

Negerbruden

Teateraffisch som fått extra liv pga spegling i glaset!
1968 gjorde Randi Fischer en lekskulptur som väckte mycket ont blod i insändarspalterna. Man saknade den förut så vackra gräsmattan!  Jag gissar att barnen gillade skulpturen mer!


Jag hann med ett besök på Lunds Konsthall också. Den får utstå mycket kritik för "obegripliga" utställningar och för få besökare. Jag kan inte ge ett övergripande omdöme, därtill ser jag inte många utställningar nog, men jag blir sällan besviken och aldrig irriterad, i alla fall. Just nu heter utställningen Escape, (det finns 43 bilder på länken) alltså Flykt. Den är resultatet av ett tvåårigt samarbete mellan 4 konsthögskolor i Malmö, Braunschweig, Lissabon och Ramallah. Det är väldigt inspirerande att se alster av så många kreativa ungdomar från olika håll i världen. Objekt, installationer och videor som man kan ägna timmar åt att betrakta och meditera över! Den här installationen, Edens hål, av Thale Vangen från Malmö Konsthögskola tyckte jag bl a om.Om mindre än en vecka far jag och Marianne i Älmhult till Louisiana för att se bla Picassoutställningen där. Ett stort antal recensioner har redan avhandlat den. Den häftigaste jag läst är den i Helsingborgs Dagblad av Linda Fagerström, som fö skrev sin doktorsavhandling om Randi Fischer! Den resan berättar vi om sen.

5 kommentarer:

 1. Innovativt Edens hål!
  Härligt att gå på konstmuseum via bloggen. Tack!

  SvaraRadera
 2. Jag som hade avhandlingen hemma häromdagen - inte tänkte jag på att recensenten var Linda Fagerström...

  Jag brukar inte vara ett fan av installationer, men den här gillade jag. Dessutom kom jag in på Tabaimo på Moderna Museet. Åker upp till Sthlm nästa vecka så då ska jag passa på att ta en titt! Hade gärna följt med till Louisiana om jag bott lite närmare...
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Karin:
  Tacka Musikanta för Randi Fischer, det var hos henne jag fick tipset!

  Ingrid:
  Jag såg en av Tabaimos toalettvideor nånstans för några år sedan, minns inte var, bara att jag blev helt hypnotiserad! Jag längtar till en utställningsrunda i Stockholm!
  Kul att du också gillar bläckfisken! Installationer kan vara så mycket olika ting; jag uppskattar inte elefantbajskluttar på betonggolv, precis.

  SvaraRadera
 4. Ja nu är det snart fredag! Det ska bli roligt!

  Jag kände inte till Randi Fischer, jag håller med att det är så tråkigt när kvinnor osynliggörs på det sättet. 1947 års MÄN? Och vilket tilltag, att måla över ett konstverk? Världen är upp och ner!

  SvaraRadera
 5. Marianne:
  Om det inte vore för Musikanta kunde hon gått mig förbi även om jag då och då besöker Skissernas Museum, eller Arkivmuseet som det kallades på min tid i Lund. En verklig juvel till museum!

  SvaraRadera