fredag 18 maj 2012

Sommarfredagstema: 25

Gnuttan har gett oss 25 att filosofera över. 25 år, 25%, 25 kvadratmeter, 25 minuter eller 25 öre; vad skulle jag välja?
Jag tar 25 öre!

Jag har nog sett nån sån här gammal slant i min barndom men det var ju inte den vanliga precis.

Jag var tvungen att leta på nätet för att få veta när 25-öringen försvann, det var 1985. 10-öringen fick vi ha till 1991, fråga inte mig varför.
Man fick länge en hel del för 25 öre, 5 st 5-öreskolor, t ex. Portot för brevkort var 25 öre till i mitten av 1960-talet. Parkeringsavgift har funnits länge men när det kostade 25 öre i timmen förmäler inte historien här. Senast vi var i Malmö kostade det 20 kr/tim.
Jag har en gång lärt mig att det bästa sättet att jämföra priser över tid är att ta reda på hur länge en arbetare måste arbeta för att köpa en viss produkt. När jag sommarjobbade på slutet av 50-talet fick jag 1 kr/tim hos trädgårdsmästaren och nu är det lägsta någon kommun erbjuder skolungdomar 35kr/tim (vilket dock anses vara skamligt lågt).
Läste förresten idag att en chef på Peab tjänar lika mycket på två år som en byggjobbare under ett helt yrkesliv. Och då anses byggjobbare hyfsat betalda....

Lägg till bildtext
Numera har vi inga mynt mindre än enkronan men massor av priser som slutar på ören. Betalar man med kontanter avrundas summan men om man betalar med kort räknas fortfarande 25-öringarna!

En skön helg tillönskas alla i cyberrymden!
Sommarfredagsdeltagarlistan kan läsas hos Gnuttan!

10 kommentarer:

 1. 25 öre i timmen för att parkera! Vilken fantastisk bild. Och vilken vacker tjugofemöring, från unionstiden, med valspråket "Brödrafolkens väl."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde ha valt en "modernare" peng men den här var ju så vacker!

   Radera
 2. Jag minns när 25-öringen togs bort. Det var 1 juli 1985 och med den också 5-öringen. Det blev lite mer plats i kassalådan för gem och annat...:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om att "moneyboxen" blev allt mera oandvändbar för parkeringsväxeln!

   Radera
 3. Har för mig att det kostade 25 öre att dra i strängen, på de flesta offentliga toaletter - utom på Centralen i Stockholm, där det kostade en hel krona, och man riskerade hellre att blåsan sprack, än att betala en förmögenhet för att lätta på trycket. Dessutom var toaletmadammen en riktig skräcködla...
  I godisaffären i vårt kvarter, betalade jag 25 öre för ett stort äpple, vilket jag gärna kombinerade med en rund mintchokladkaka också den för 25 öre.
  Margaretha
  med en fot i
  förrförrgår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan det vara knepigt att gå på betaltoa när man allt mera sällan öht har nån växel alls! Kan man betala med kort på Stockholms centrals toa?

   Radera
 4. Parkeringsavgift som heter duga!
  Du fick till ett riktigt intressant tema om 25!
  Jag minns precis som Helena n'r 25;ringen f;rsvann. vissa bokst'ver har f;r'ndrats just nu p[ mitt tangentbord, som du s'kert m'rker. Uffe kliar sig i huvudet och jag med!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom ni på vad som hände med tangenterna?

   Radera
 5. Med risk för att skämma ut mig, men har svenska 50-öringen alltså också försvunnit?! Det visste jag inte. Det är kanske ett tecken på att jag alltför sällan kommer hem och besöker familjen, eller alternativt, att VISA-kortet har tagit över min vardag. Jag minns dock när 25-öringen försvann, och några andra mynt också för den delen. Danska 25-öringen försvann förresten så sent som i slutet av 2008, och 50-öringen finns i allra högsta grad ännu. Så olika kan det vara - trots att valutanivån ju inte är så olika.

  SvaraRadera
 6. Jodå, Gnuttan, även 50-öringen är väck! Den försvann 2010. Nu har vi tiokronan, femkronan och enkronan kvar, bara. Men vi ska få en 20-krona, precis som i Danmark när de nya pengarna kommer om ett par år. Vi har ju nyligen fått se de nya sedlarna med kulturpersonligheter på istället för kungar. En tonåring skrev i en insändare att hen inte kände igen en enda utan det borde istället varit idrottsidoler som avbildats!

  SvaraRadera