fredag 4 maj 2012

Sommarfredagstema: Danmark.

Gnuttan säger Danmark - vad säger jag?
Som uppväxt i Malmö har ju Danmark för mig varit som hemma. Associationslistan blir lång, jag kan bara ge ett pytteurval:

Färja
Absalon åkte jag med många gånger till Köpenhamn. Hon gick fram till 1981.Det här är ett vykort med Absalon på väg in i Malmö Hamn.

Flygbåt
Dragør
Lousiana
Flæskesvær
Danskt godis!

Den Permanente
Georg Jensen
Glyptoteket
Ett exempel på dansk konst (J.Th. Lundbye (1818-1848))  men det finns från hela världen, inte minst etruskisk som jag av någon anledning alltid kommer ihåg.

HC Andersen
Andra ord än hans är överflödiga.

Dyrelægens natmad
Leverpastejen är det viktigaste och så skyn, förstås. På rågbröd.

K29
Har har jag tillbringat en hel del timmar de senaste åren i Owe Johanssons silverateljé.

Bron
Nu går det fort att komma till Köpenhamn över bron - men jag åker väldigt gärna färja över Helsingborg också. Egentligen hellre...
Bilden från K29 är min egen; de andra har jag lånat på nätet.
i högerspalten hittar ni vilka som hittills anmält sig till Gnuttans sommarfredagar!

7 kommentarer:

 1. Sommarfredagar!? Jag vet att du är positiv men här är bara tre grader varmt/kyligt med blåst och regn:). Nästa fredag kanske? Nå hur som helst sommar eller inte, så känns allting igen som du visar på bloggen idag. Danmark är ett land som jag tycker mycket om fastän jag hade missat godiset ända tills du presenterade det för oss:)
  HC Andersen är säkert den allra första bekantskapen för de flesta sagoläsarna...jag återkommer senare under dagen med mitt bidrag till temat.
  Ha det gott hela sommmarfredagen!

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder och man blir ju både sugen på smørrebrød och nyfiken på vad man gör i en silverateljé "en hel del timmar".

  SvaraRadera
 3. Kul att läsa din lista över vad som är danskt för dig. Skrattade lite åt den dallriga skyn dessutom; det är verkligen något danskt, som jag dessutom har lite svårt för att förstå - och vad jag förstår många danskar med mig - men visst är den dansk, på et smørebrød. :-) Den permanente var också ny för mig, så nu har jag också lärt mig något nytt. :-)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Förstår att Danmark betytt mkt för dig genom alla år.
  Just närheten som ni alltid har.
  Smörrebröd skulle jag kunna trycka i mig NU.
  Kul att följa lilltemat nu. Ni som fortsatt.

  SvaraRadera
 5. Pettaskarin:
  Jomen, här har varit 17-18° idag och boket slår ut! Men blåst och regn kommer nog hit också, regnet har faktiskt börjat för en liten stund sedan även om det fortfarande är 15°. Bara bra med vatten på mina nysatta potäter.

  Karin:
  I Owes silverateljé är man elev i silversmide - ideligen.

  Gnuttan:
  Detta var ju bara väldigt litet av det som är danskt för mig. Men skyn är ju jättegod ovanpå leverpastejen!

  Annika:
  Lilltema, minitema eller sommartema - jag blev så inspirerad av explosionen i grönskan att jag döpte det till sommar, haha!
  Hade inte isen legat tillräckligt fast i Stora Bält i februari 1658 hade jag ju varit dansk! Och snapphanarna lever ju fortfarande i dessa trakter! Köpenhamn är dessutom mycket mer vår huvudstad än Stockholm där på baksidan.

  SvaraRadera
 6. Har glada minnen från färjan från Malmö över till Köpenhamn under min studenttid i Lund vilket sammanföll med mitt förra äktenskap under senare delen. För mig är Danmark mest förknippat med Köpenhamn och gamla Nyhavn, Ströget och Det kongelige Dansk. Var ofta inne i deras affär och beundrade det vackra danska porslinet.
  Härliga bilder du visar också! Kommer ihåg att vi var nere vid bron och tittade innan den var färdig och drömde om hur det skulle vara att bara svischa över utan att åka färja. Tyvärr har det inte blivit så många gånger sen dess efter det att min mamma gick bort 2005. Innan dess var vi ofta nere med henne och hälsade på min bror och svägerska i Lund och passade på att åka över till Danmark ibland.
  Ha en skön fortstättning på helgen önskar Ingrid

  SvaraRadera
 7. Att åka färja emellan är ju lite av ett äventyr i sig, och gillar man det så blir ju början av resan ofta ännu roligare:).

  SvaraRadera