fredag 11 maj 2012

Sommarfredagstema: Halv åtta hos mig

För några år sedan var jag inte hemma klockan halv åtta; då var jag på jobbet. Numera börjar jag just morna mig vid den tiden, om jag ens vaknat!

OK, OK, jag inser att de flesta uppfattar det som halv åtta på kvällen och jag vet att det finns ett TV-program som har den rubriken som somliga tycker är kul. Jag tittade på ett avsnitt men tyckte det var urtråkigt.

Men Gnuttan som gett oss månadens teman har lovat att vi får associera fritt så jag håller mig till morgonen.

Jag kan ju oftast njuta av att dra mig en stund i sängen på morgonen - särskilt som min kropps inneboende rytm vill att jag lägger mig mellan 01 och 02 och sen sover mellan 6 och 8 timmar. På vintern skulle jag helst inte stiga upp alls - det är lika tråkigt vad klockan än är då -  men den ljusa tiden vill jag inte missa morgnarna ute i trädgården så då pallrar jag mig upp tidigare. En eftermiddagslur kan kompensera då.

För det mesta vacklar jag ut i duschen och fixar morgonritualen och hoppar i kläderna men vissa morgnar känns det skönt att lulla runt i morgonrocken ett tag. Frukost med fil och kaffe, i uterummet eller på terassen, och tidningen ska helst njutas i lugn och ro innan några plikter kallar. Så länge jag jobbade steg jag upp i väldigt god tid för att just kunna ha en frukost i lugn och ro. Har aldrig förstått folk som rusat upp och hastat iväg utan frukost och knappt hunnit kamma sig. De få gånger jag försovit mig och kommit iväg i en farlig fart har dagen blivit helt förstörd från början.

Favoritfrukostkoppen från...

... just det, Java Girl.

Nu ska jag sätta mig med en god bok innan det är dags för taptot. En skön helg tillönskas er alla!

11 kommentarer:

 1. Att få vakna i sin egen takt och låta kropp och själ synka ihop sig innan man startar dagen, det är viktigt! Och så kaffet förstås...

  God helg!

  SvaraRadera
 2. Känner så väl igen mig. Tillhör dem som älskar att vara vaken på natten gärna i ensamhet. Och sova en bit in på förmiddagen. Ha det gott../Ebba Christina

  SvaraRadera
 3. Låter himlaskönt det där!
  Det händer att jag också kan ta till mig dagen i samma sköna tempo, men sällan,tyvärr.

  Ha det fortsatt himlaskönt!:)

  SvaraRadera
 4. Karin:
  Är man kvällsmänniska så är man ju trög på morgonen, så är det bara.

  Ebba Christina:
  Just det, det har betydelse att man är ensam en stund också.

  Pettaskarin:
  Panschisens privilegium, du vet. Din tid kommer, kanske går det fortare dit än du tror.

  SvaraRadera
 5. Jag hade länge en teckning av Uffe Frödin på kylskåpsdörren. Den föreställde en man i en säng som vaknar av att väckarklockan ringer och då yttrar:
  - Ännu en dag förstörd.

  SvaraRadera
 6. Fast ännu värre när man vaknar med ett ryck och inser att man stängt väckarklockan i sömnen...
  Vi har sedan ca 40 år bredvid ytterdörren ett inramat klipp från Tidningen Vi med ett ägg där kycklingen tittar ut men bestämmer sig för att krypa in i skalet igen efter att misstänksamt betraktat världen utanför.

  SvaraRadera
 7. Morgnarna är det bästa med att vara pensionär. Att stiga upp när man själv har lust, dricka te och läsa tidningen i lugn och ro - det är himmelskt! Efter att ha jobbat heltid sen 1964 endast med avbrott av ett års mammaledighet och de senaste arbetsåren med dubbla jobb är det nog det som jag sätter mest värde på.

  Fortfarande känns det väldigt segt att stiga upp vid samma tid som man alltid gjorde förr om man råkar bli tvungen av något skäl. För att inte tala om när barnbarnen kommer in vid halvsjutiden på morgonen och är extra pigga och vill ha sällskap...

  SvaraRadera
 8. Visst ska det vara lugna morgnar! Själv är jag förhållandevis morgonpigg och står gärna extra tidigt upp för att våra morgnar ska bli lugna och sköna även om vi ska iväg på jobb och skola. Och sedan gillar jag verkligen att det associeras fritt; att inläggen både får handla om morgnar och/eller kvällar generellt eller en specifik, om ett TV-program/matlagning eller vad det nu kan vara. Det är ju kul att se hur olika folk tänker! :-)

  SvaraRadera
 9. Ja, visst halv 8 på morgonen funkar ju utmärkt i detta tema.
  Låter som om du har sköööna, långa morgnar och det är ju underbart.
  Själv måste jag ur bingen före 6 varje morgon för att i tid köra min flicka till skolan.
  Njut av dina morgnar med kaffe och en tur i trädgården.

  SvaraRadera
 10. Ingrid:
  Efter alla år med jour är det stora lyxen att få sova länge i lugn och ro!

  Gnuttan:
  Lugn morgon borgar för en bra dag!

  Annika:
  När jag jobbade var det revelj 05.20. Förutom alla jourer när man blev väckt vid alla tider. Allra surast vid 3-4 tiden på morgonen när man från början visste att man inte skulle hinna få mer sömn alls den natten. Och dagens jobb kom man inte undan...

  SvaraRadera
 11. Jag gillar halv åtta på morgonen. Särskilt på sommaren. Det är en speciell känsla att sitta på verandan med en kopp kaffe och lyssna till fåglarna som varit vakna länge och "byn" runt i kring som börjar vakna... härlig tid!

  SvaraRadera