fredag 25 maj 2012

Sommarfredagstema: Mitt bästa sommartips

Gnuttan i Danmark efterlyser våra sommartips i sin sista rubrik den här månaden.Något jag inte missar under sommaren är sommaropera. I mitt fall är det Skånska Operans föreställning som varje år sedan 1998 turnerar runt i Sydsverige under juli månad. I Skåne finns flera sommaroperor, bl a i Höör och i många år hade Ystad en egen som nu dock inte längre finns vad jag kan förstå.
I övriga landet finns en uppsjö,varav kanske Opera på Skäret i Bergslagen, Läckö och Dalhalla är de mest riksbekanta men det finns många flera. Kolla i din närhet!

I år ger Skånska Operan Rigoletto och jag har redan inhandlat min biljett till en av de två föreställningarna på Hovdala.

Pressbild från Skånska Operans hemsida
Skånska Operans aktörer är oftast unga sångare och musiker med talang, drömmar och ambitioner och ett antal gånger numera har jag upptäckt namn från gångna sommarföreställningar bland proffsen på
t ex Malmö Opera. Orkestern brukar vara ca 6 personer stark och gör alltid en heroisk insats.
Publiken är inte den vanliga kräsna operapubliken utan allra mest "vanligt folk" som tycker det är kul med en sommarupplevelse och jag gissar att en och annan borstar bort det sista skräpet av fördomar om opera och faktiskt går på en proffsföreställning någon gång senare. Även vi mera vana operalyssnare tycker att detta är en stor upplevelse i sommarkvällen och jag gläds alltid åt entusiasmen hos de medverkande. De får ju göra allting själva; bära och kånka, fixa kostymer och dekor, kolla biljetter, sälja program, lotter och förfriskningar, mm, mm. Förutom den stora ansträngningen att sjunga och agera, dessutom.

Hur nördig jag är kan illustreras av att jag ett år såg föreställningen av Figaros Bröllop 3 gånger på olika orter i Skåne. Sista gången var deras avslutningsföreställning som gavs på Bäckaskogs Slott. Då hade jag med en väninna och vi började kvällen med att äta på Slottsrestaurangen. Det gjorde också "Greven" i föreställningen vid bordet bredvid. Vi började prata och när han fick veta att jag kommit för att se och höra honom och hans medsångare för tredje gången spärrade han upp ögonen. Efter föreställningen sprang han ifatt mig för att höra om jag var lika nöjd fortfarande och berättade att han hade sjungit speciellt för mig, den rara karlen!

Sommarfredagstemat har fått en ny deltagare, välkommen Byfånen! Det är dessutom han som håller i rubrikerna för juni! Deltagarlistan finns i högerspalten och vi väntar med spänning på rubrikerna.

Njut nu av de underbara dagarna  och inte minst de ljusa kvällarna!

5 kommentarer:

 1. Sverige är fantastiskt. Musik-Sverige också och man kan hitta musik överallt. Själv hade jag turen att höra Malena Ernman i Dalhalla när hon sjöng Carmen och avslutade med att simma ut från scenen! Dalhalla har ju en vattensamling i botten av det gamla kalkbrottet och hon lyckades simma och sjunga samtidigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dalhalla har jag också besökt några gånger och det är en alldeles speciell känsla med den fantastiska akustiken.
   Malena Ernman i verkligheten har jag kvar att få uppleva! Missade att få biljett hennes skånska turné med Idomeneo som har premiär i helsingborg idag.

   Radera
 2. Jag håller med Karin, Sverige är fantastiskt vad gäller musik, sång och språk. Det är någonting som vi som bor utanför märker alldeles särskilt mycket av.

  Njuter. Gån och gör detsamma!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här njutes må du tro!
   Har inte Åland en hel massa sommarmusik som ni missar eftersom ni själva är så upptagna under säsongen?
   Men jag tänker på den danske konstnären Bjørn Winblad som gjorde bilder med devisen: Musik skal der til - spil selv!

   Radera
 3. Vilket härligt tips! Jag gillar också detta, med att kulturen liksom på något sätt kommer ut till folket under sommarmånaderna. Den finns alltid där, men på sommaren arrangeras det mycket mer saker lokalt och mer lättillgängligt. Sedan är kanske människor mer öppna för att pröva, höra och/eller se något nytt under den ljusa sommaren, än under vintern då det lockar mer att krypa in under en filt i soffan efter jobbet?!

  SvaraRadera