tisdag 7 maj 2013

24° i skuggan.....

...hade vi i Göinge idag. Det sprutar ur jorden och ur grenar och kvistar nu. Visserligen lär det komma bakslag i vädret med nattfrostrisk under kanske 5-6 veckor till men fiberduk har vi gott om, tvättklämmor också att fästa den med. De agapanthusar som inte redan kommit ut för nån vecka sedan formligen ropade att de ville ut idag.

Det är knopp i de flesta krukorna, några redan långa.


Vitlöken ser ut att arta sig bra. Tre stycken klyftor av en gigantisk amerikansk sort har alla skjutit upp skott. Det återstår ju att se om det blir nåt underjordiskt att tala om...
Jag diskade fat och tomkrukor...
..medan maken städade efter alla växter.

Stjärnmagnolian har slagit ut.

Bokhäcken börjar också slå ut.
De mjuka,  nya bladen är goda att äta!

Ormögat lyser i klarblått.


Snart slår rönnens blommor ut.
På Åland tycks sparrisen redan titta upp, om man ska tro Karin på Pettas, men här syns ännu ingen. Jag var tvungen att ringa en sparriskompis i närheten och blev lugnad av att hennes inte heller syns.
Kvällarna är långa och ljusa och solen kommer upp tidigt i denna årets ljuvligaste tid! man borde inte sova bort en enda ljus timme men istället sover man ovaggad efter jobbet i trädgården!

9 kommentarer:

 1. Härligt med all ny växtlighet. Ni har ju haft vinter väldigt länge i Sverige i år så kan tänka mig att både växter och människor är otåliga. :) Vi fick äntligen regn igår. Det var härligt att höra regnet smattra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I morse njöt jag också av regnsmattret men det varade inte så länge. Du har rätt i att vi är otåliga efter den långa vintern! Men nu njuter vi av de långa ljusa kvällarna och all fågelsång.

   Radera
 2. Jag tror nog att du kan tro på min bild Olgakatt. Det ser ut så nu, men sparrisen är sen. det tar nog någon vecka ännu innan vi kan äta den första sparrismåltiden. Nu har vi torrt och behöver regn, sedan sätter nog det mesta fart igen.
  Agapanthusarna ska lyftas ut i dag. Kräver de sol eller halvskugga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Agapanthus vill ha sol men i början av säsongen kan de ändå få solskador på bladen. Jag brukar inte bry mig om det utan bara ta bort fula blad längre fram.
   Håller tummarna att du får blommor redan i år.....

   Radera
 3. Oj, vad långt ni har kommit! Äta bokblad? Går det? Vi gör te på björkbladen när de är riktigt små, men jag har inte försökt att äta dem. Granskott däremot är godis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar smaka på några blad bara, det är gott. Har ingen aning om hur hälsosamt det är men jag tycks ha överlevt hittills.

   Radera
 4. Igår hade ni varmare än vi.
  Härlig värme för er.
  Ja, nu exploderar er natur.
  Det är bara att njuta med fingrarna i jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska du tro att jag gör!

   Radera
 5. Vilket hräligt väder ni har nu. Perfekt skulle man kunna säga!
  Här har vi det ganska svalt. För årstiden. MEN det njuter jag av hahaha!
  Ikväll reste de hem. SÅÅÅÅÅÅ sorgligt och tomt känns det. Men man får glädjas över att vi haft det så bra.
  Kram!!

  SvaraRadera