söndag 19 maj 2013

"Birgit"

heter skulpturen av henne, Birgit Nilsson, som avtäcktes i Båstad häromdagen. Ulla och Gustav Kraitz har gjort henne i blåglaserad keramik med en utstrålning som bara dessa konstnärer kan åstadkomma.


 I regnet blev den fantastiska glasyren  ännu mera skimrande.
Jag kommer aldrig att glömma första gången vi besökte konstnärsparet Kraitz för över 30 år sedan. Det regnade då också och i hela backen upp till deras hus låg konstverk och lyste i blötan. Små ljusgröna barnfigurer i celadonglasyr och klot i olika färger. Det var magiskt.
Vi förälskade oss i en urna i mörkröd glasyr men hade inte pengar så det räckte. Ta den, sa de, skicka pengarna. Så blev det och urnan står här. Liksom ett par ting till, alla i underbara glasyrer.

Skimrar gör det också om alla de inspelningar med Birgit som finns. YouTube har massor. Här är en från Turandot, en av de roller hon var legendarisk i och som jag uppskattar mer än Wagnerrollerna.Själv upplevde jag henne på scenen i Tosca en gång på slutet av 60-talet när det var strejk på Metropolitan så att hon åkte hem till Skåne och sjöng ett par föreställningar i Malmö mot Rolf Björling. Litet festligt var det att alla andra i föreställningen sjöng på svenska men Birgit på italienska.

13 kommentarer:

 1. Magnifik, suverän... jag saknar ord.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Margaretha.
  Oerhört vackert, så vackert att man blir mållös...vilka konstnärer

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för inte är de internationellt väl representerade. Hoppas de kan hålla på i många år till; Gustav är född 1926 men fortfarande fullt aktiv.

   Radera
 3. En sådan härlig pose - så mycket Birgit Nilsson.Jag hörde henne i Aida på Operan någon gång i mitten på 50-talet. Jag tror det var en av de sista föreställningarna där Brita Herzberg var med också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är verkligen fint fångad i dessa ändå enkla linjer.

   Radera
 4. Genial i sin enkla kraft – och den där minen, samlad, njutningsfull och lite finurlig. Det är modigt att våga gestalta denna sammansatta naturkraft, bestämd, humoristisk och så begåvad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och särskilt roligt att paret Kraitz som är verksamma i Birgits egna trakter fick göra verket!

   Radera
 5. Tack för fina bilder och utställningen med Kraitz bilder.

  SvaraRadera
 6. Den är fin, och väldigt "Birgisk" :-)
  Kul att du hört henne live.

  SvaraRadera
 7. Nog är hon fint fångad!
  Det känns som ett privilegium att ha hört henne i verkligheten, särskilt i en opera. Sen har jag även hört och sett henne på konserter, förstås.

  SvaraRadera
 8. Ja den var verkligen otroligt fin!

  SvaraRadera