torsdag 3 november 2016

Veckans rubrik: Ögon


                                        

Jag var nyligen på Regionmuseets i Kristianstad utställning med verk av den danske konstnären Bjørn Wiinblad. Han har varit en stor favorit alltsedan åtminstone 1960-talet och jag var en flitig besökare i hans butik i Köpenhamn så länge den fanns. Att han hade gjort denna affisch om att skydda ögat visste jag inte förut!
Den passar ju precis som illustration till Englundskans första ämne, Ögon, för veckorubrikerna under november månad! De övriga ser du i spalten till höger.

Det är förmodligen inte en slump att ämnet blev Ögon denna vecka. Mig passar det av det skälet att jag  håller på att genomgå "synbar" förbättring i betydelsen att se klarare än jag gjort det senaste året. Förra veckan skrev jag om väntans tider som i mitt fall innebar onödigt lång väntan på att få komma till en ögonläkare och det råkar sammanfalla också med Englundskans vedermödor av samma anledning även om hon slapp vänta lika länge. Så det var nära till Ögon!

En annan god vän som också opererats för katarakt, dvs grå starr, beskrev förbättringen som att ha blivit av med en skitig vindruta och ytterligare en fann att garderobens nyaste kläder hade en tidigare helt okänd färgskala. Till min glädje har inte katten Olga gulnat alls, hon är lika snövit som förr! Det återstår dock en väntans tid i ett par månader innan det för min del är dags att prova ut nya glasögon när den "nya synen" stabiliserats. Tills dess får jag ta av mig de gamla glasögonen när jag läser medan de duger utmärkt när jag kör bil.
Det blev så att jag anlitade en privat klinik med landstingsavtal, (obs inte ett riskkapitalbolagägt!), där min operatör visade sig ha gjort AT- tjänstgöring på "mitt" sjukhus på 1970-talet och kände igen mig! Att han hunnit göra fler än 22000 starroperation sen dess kändes betryggande.

För en tid sedan skrev vi om vårt förhållande till plast. Ibland låter det som om plast vore djävulens uppfinning för att förstöra natur och miljö. För oss med katarakt är den pyttelilla (ca 6 mm) plastlinsen som ögonkirurgen helt smärtfritt på 10 minuter ersätter den grumliga egna linsen med en välsignelse. 

Bilden från nätet visar hur en sådan plastlins kan se ut med ett par "ben" som håller den i rätt läge inne i linskapseln. i verkligheten är den förstås inte knallgul!
                                
 För inte så länge sedan var metoden att bara suga ut den grumliga linsen och ordinera starrglas tjocka som flaskbottnar. Ännu längre tillbaka kunde på marknader kringresande "starrstickare" ge litet suddig syn åter till en del av dem som blivit blinda av sin starr genom att (utan bedövning!) sticka in en vass nål  i ögat och peta linsen åt sidan. De brukade dock akta sig för att besöka samma marknad alltför ofta för att inte riskera att möta de många misslyckade fallen .....
Än idag är lär starr vara den globalt vanligaste orsaken till blindhet.

En enkel skiss hittade jag på nätet.


Som avslutning idag får ni litet mer ögongodis, här en gobeläng från Tusen och en Natt, av Bjørn Wiinblad!


                                   
                               
           Och kom ihåg att vara rädd om dina ögon!



15 kommentarer:

  1. Det är nog bland det räddaste jag är om!
    Just nu grunnar jag på var jag ska hänga min winbladlampett (bakom bokhyllan, var ju inte bra), där den både syns och passar in - några råd?
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får vandra runt och testa placeringar! Nånstans där du ser den varje dag föreslås.

      Radera
  2. Vacker gobeläng! Ögonen och öronen är verkligen kroppens sinnliga skatter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ena sinnet kan kompensera det andra, dessutom. Jag har en väninna som blivit nästan heldöv men som snabbt lärt sig läsa på läpparna.

      Radera
  3. Mycket passande och trevligt inlägg till veckans tema. Jag funderade lite på de olika ämnena den här månaden. Är det kommande temat verkligen "fiber" som för mig är lika med bredband. Tänkte först att det var "fibrer" och då hade det ju inte varit så svårt att skriva om. Något tekniskt kan jag aldrig skriva om förutom när det strular :-).
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo, ämnet är ju aktuellt både för englundskan och mig på just detta vis.
      Enl SAOL är fiber singularis, fibrer pluralis. Vad du lägger i begreppet är ju fritt fram! Jag vet redan precis vad jag ska skriva om och det är inte bredband;)

      Radera
  4. Tack för upplysningen. Att det blir fibrer i plural har jag inte tänkt på, men det är klart! Vad skulle det hetat annars?

    SvaraRadera
  5. Så fint ditt inlägg om ögon blev, kombinerat med Winblad dessutom. Jag är glad för din skull att du åter kan se hur det verkligen ser ut. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Karin! Nu längtar jag bara tills jag kan få nya progressiva glasögon så att jag inte behöver gå och leta efter var jag lagt de gamla som måste av och på hela tiden!

      Radera
  6. Tio minuter!? tog det så lång tid? jag måtte ha somnat under operationen ändå då.
    Och vilken tur att ögonoperationerna utvecklats så långt, nästa steg är väl att förhindra att katarakt utvecklas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från det jag satte mig i operationstolen tills jag reste mig igen tog det ca 10 minuter. Det var ju ett droppande och tvättande en stund innan själva snickeriet. Både sköterska och operatör pratade med mig och meddelade vad de höll på med. Jag kunde också fråga under tiden bara jag var stilla. Jag hade inger obehag alls.
      Jag var väldigt vinglig av diazepamet men klar i huvudet. Mattheten i musklerna satt i i tre dagar.

      Radera
  7. Åh vad skönt att det funkade så bra. Och trösterikt att ta del av berättelser om hur pass enkelt det är nuförtiden att fixa grå starr. Förr eller senare är det väl dags, kan jag tänka mig.

    Och vilken ovanligt välfunnen affisch i sammanhanget, med den trevlige och mångsidige konstnären Wiinblad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog känner jag mig lättad, alltid! Dessutom är det bra att veta att komplikationsfrekvensen är så pass låg som den är om än inte noll. Vilket Ankis kommentar nedan ju visar.

      Radera
  8. Maken har opererat bägge sina ögon för grå starr - den första tog nog max tio minuter, medan den andra tog fyra gånger så lång tid! Läkaren rubbade iris ur läge och det tog ett tag att få den på plats igen.
    Vackert ögongodis av Winblad!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt är ju inte komplikationerna vid kirurgiska ingrepp noll procent. Jag är djupt imponerad av ögonkirurgerna som opererar i mikroskop medan hens egna händer är precis som vanligt. Hoppas att din makes op-resultat ändå till slut blev som det skulle. Men, fy, det måste ha varit jobbigt att hålla till i lokalbedövning så länge och veta att nåt gick snett!

      Radera