torsdag 30 november 2017

Veckans rubrik: Kultur

Vi har säkert skrivit om kultur förut och vad man kan lägga in i detta jättebegrepp som kan sägas innefatta all mänsklig aktivitet. Idag väljer jag den här diskussionen.

Kulturprofil, hederskultur, kulturlandskap, kulturskola, kulturutbud, kulturjournalistik, populärkultur, mångkultur, snobbkultur, kulturelit, tystnadskultur, ja, listan har förstås inget slut. Somliga begrepp ses som positiva, andra negativa beroende på vem som uttalar dem. Tystnadskulturen om sexuella trakasserier får i dessa dagar med alla #me too-upprop en kraftig törn i vår del av världen, tack för det! Skammen läggs förhoppningsvis där den hör hemma, inte på dem som utsatts. Dock tror jag att det dröjer innan skamkänslan när man utsatts för t ex tafsning försvinner. När jag påminner mig om sådana tillfällen kommer den känslan tillbaka hur arg jag än är. Låt oss också komma ihåg hur kvinnor i andra delar av världen ännu länge kommer att ha det. Och det är nog ingen slump att kvinnor även i Sverige som lever i sk hederskulturer inte har något #me too-upprop! I det sammanhanget lär det dröja innan skammen läggs där den hör hemma, dvs på dem som plågar och mördar sina döttrar för att skydda sin missriktade ”heder”. 

Här är en lista på uppropen fram till idag.

Massor av kulturella företeelser skylls på religion utan att det går att visa att det är så, och skulle det eventuellt stå något i religösa skrifter som tas till intäkt så är det ju vanliga människor som skrivit dem utifrån sina egna åsikter. Och människor som tolkar skrifterna och, inte minst, översätter efter sitt sätt att tolka vad man skrivit för flera tusen år sedan. För mig är det absurt att en viss gud skulle ha åsikter om vem som ska ha vad på huvudet i eller utanför templet där denna gud dyrkas eller vad som får ätas eller inte elller hur maten ska tillagas medan en annan gud har motsatta instruktioner. Allt är naturligtvis mänskligt påhitt och ingår då i ”kulturen”. Det är t ex inte särskilt länge sedan en gift, anständig svensk kvinna skulle dölja håret med klut. 

Läs här vad en professor i exegetik (bibelvetenskap) kommer fram till vad beträffar klädregler i olika religioner utifrån de religösa texterna. Allt är kultur!


Alla bilder är från nätet.




3 kommentarer:

  1. Undrar om det finns någon enda vuxen kvinna som aldrig blivit kränkt med tafsande, ord och annat kränkande - tror inte det! Bra att det kommer upp till ytan.

    Jag har lagt in decembers rubriker.
    Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Säkert inte även om många inte ens varit medvetna om att det varit kränkande. Jag minns en kollega som bestämt hävdade att hon aldrig blivit diskriminerad eller kränkt på jobbet. Jag berättade det för en annan kvinnlig kollega som hon jobbade ihop med. Denna tappade hakan och sa att den förnekande åtskilliga gånger hade gråtande beklagat sig. Förträngning kan vara en försvarsmekanism.
      Tack för decemberrubriker, de blir något att bita i!

      Radera
  2. Ja kulturyttringarna är många och skiftande och med ökad internationalisering så ser vi också många fler uttryck. Kultur är något man ska må bra av, rentav må bättre av, oavsett vilken typ det gäller

    SvaraRadera