lördag 18 november 2017

Veckans rubrik: Plasten i mitt liv

Om plast har vi skrivit förut, jag vet. Men sen dess har ”plastbantning” blivit en spridd uppmaning och jag tycker man fokuserar fel. Det är gräsligt att haven är fulla av plast och helt horribelt att fylla smink och hygienprodukter med microplast. Men det är ju inte fel på plasten, det är fel på folk! Varför i fridens namn kan man inte lägga var sak på sin rätta plats? Sopor i havet eller i annan natur är ju bara helvidrigt.

Om man istället för att slänga återvinner plasten så kan den  cirkuleras 9 gånger och sedan destrueras på ett miljövänligt sätt!

Plast är en fantastisk uppfinning och behöver inte alls tillverkas av olja. Plast är ett samlingsbegrepp för en lång rad olika produkter. Den kan tillverkas av restprodukter i olika biologiska material, t ex sockerrör eller majs eller trä. Den kan göras komposterbar och lättnedbruten - förutsatt att den hamnar i rätt kompostmiljö. Slängs även den sorten i havet fungerar förmodligen inte nedbrytningen.

Jag tänker verkligen inte byta ut all plast i mitt kök mot t ex trä. Jodå, jag har för länge sedan slutat med teflonpannor men inte för att jag blev orolig att de var ohälsosamma utan för att de var så dåliga och fick bytas ut stup i ett. En gjutjärnspanna är för tung för mig men kolstål fungerar fint. Och är outslitligt.

Och, nej, jag värmer inte mat i glassförpackningar men däremot i sådana som märkts med att det är lämpliga för micron. Det är helt olika sorts plast. Det finns otaliga typer plast för olika ändamål och vad som behövs är eftertanke om vilken användning en viss typ är bra för. Plastpåsar i kyl och frys är oöverträffade och kan återvinnas om de sorteras rätt. Vår återvinningsverksamhet har försett alla med en praktisk anordning där man knyr ner påsarna och knyter ihop och lägger i plastbacken i soptunnan.Plastmaterial har revolutionerat medicinen. Konstgjorda blodkärl, hjärtklaffar, ledproteser, ögonlinser, suturmaterial och stödbandage, blod- och vätskepåsar och allehanda sonder och katetrar för att bara nämna några.

Men all plast är förstås inte bra. Är alla medvetna om att det mesta av våra kläder i dag består helt eller delvis av plastmaterial som nylon, polyester och elastan? Är vi villiga att återgå till ribbstickade ullstrumpor och oelastiska plagg med tillräcklig rörelsevidd för att slopa plast? Jag är mycket förtjust i naturmaterial men vet att bomull inte heller är så miljövänligt att framställa. Ull är ett av de mest miljövänliga textilmaterialen, åtminstone om vi är snälla mot fåren. Både bomull och polyester kanske ska bytas ut mot olika typer av viskos som lär gå att framställa miljövänligt ur olika sorters cellulosa och varför inte öka användningen av hampa, lin och liknande växter. Ur hampa får man både ätbara frön, god olja och fiber till kläder precis som från lin. Hampa går dessutom utmärkt att odla på våra breddgrader, liksom för övrigt också lin.

Jag såg för en tid sedan ett reportage om en butik ”helt utan plast”. Jag undrar, jag. OK, inga plastburkar eller påsar, bara papper, glas och plåt till förpackningar. Glas bryts f ö inte heller ner i naturen och ska inte heller slängas där utan återvinnas, det också, aluminium likaså. Men vad för slags golv och vilken slags färg hade lokalen? Och vad för kläder har personalen? Hur betalar man? Med plastkort, kanske?

Jag håller på att slopa alla kläder och filtar av fleece sedan jag förstått att varje tvätt skickar ut miljoner micropartiklar i avloppet och köper förstås inga hygienartiklar med microplast. Sedan minst 10år har jag med mig återbrukbar kasse när jag handlar, precis som i barn- och ungdomen.

Och mina inopererade ögonlinser av plast är jag mycket glad över!


11 kommentarer:

 1. Amen!
  Jag läste också om den plastfria affären - och undrade även jag.
  Min butik bytte för en tid ut de där plastpåsarna som man plockar ned sina grönsaker i, mot papperspåsar. I kassan fick personalen öppna varje påse för att se vad de innehöll, och kassörskan suckade lätt vid tredje påsen.
  Nu har plastpåsarna återkommit, men papperspåsarna är kvar.
  Var sak på sin plats (plast?)
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir full i skratt när jag tänker på alla papperspåsar kassörskan måste titta i! Det är ju oftast papperspåsar till ”lösviktsbröd” och då är det ju precis så. Vi köpte för ett tag sen 6 röstångalimpor på Konsum i Eslöv och upptäckte att kassörskan tagit betalt för 6 frallor istället eftersom hon tittade litet slarvigt och maken var upptagen med att lasta upp ur vagnen. Men vi tyckte slutsumman var litet låg och kollade och sa till och kassörskan blev glad. Annars brukar man tycka summan är hög.....

   Radera
 2. Åh, NU kommer jag på vad jag skulle ha skrivit om när det gäller "Plasten i mitt liv"! Lite för sent för jag har redan skrivit om detta ämne. Men om jag hade kommit på det tidigare hade jag skrivit om ett Tuppeware-party i USA. Jag blev inbjuden av en kompis och tanken är ju att man ska köpa plastburkar, vilket jag gjorde. Dem har jag fortfarande kvar. Men i upplägget ingår att det ska vara liksom lite "home party", så försäljerskan ordnar också lekar och tävlingar. Alla gick ut på att visa att man var en fullfjädrad husmor. Hur många plastklädnypor kan du plocka ner från klädstrecket och hålla kvar i handen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog en av få i min generation som aldrig varit på ett Tupperwareparty! Däremot har jag några enstaka grejor från Tupperware (eller tippeväre som en av mors vänninor kallade det) som jag fått i present. Liksom de flesta av mina plastprylar i köket håller de än utom ett par som blev skeva och klistriga. De ska ju ha livslängds garanti men var ska jag reklamera dem när givaren är död? (Ferlinvarning!)

   Radera
  2. Jag hör också till de få som aldrig varit på någon sorts sälj- & köpparty - ska vi bilda en exklusiv klubb för oss icke-partybrudar?
   M

   Radera
  3. Jag har av nödtvång varit på ett klädsäljparty dock utan att köpa nåt. Så jag platsar kanske inte i klubben. Kan man få dispens?

   Radera
  4. Olgakatt,
   Klart du får disspangs - du kan förresten få bli ordförande. När blir första mötet?
   undrar
   Margaretha

   Radera
 3. Helt rätt! Om vi bara kunde få hela världens befolkning, eller åtminstone vårt eget lands befolkning att återvinna rätt så vore det ju verkligen bra. Tyvärr verkar det väldigt jobbigt för en del. I "min" ICA kan man välja miljövänliga och nedbrytningsbara plastkassar och det är ju bra, men tyvärr väljer de flesta kunderna de billigare "vanliga" kassarna.
  Om ingen annan har anmält sig så kan jag skriva decembers rubriker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En nåd att bedja om, inte stilla, utan med hög röst! Hur kan det vara att vuxna människor släpper skräpet där de står när minsta dagisbarn vet var det ska slängas? Min ena syster bor vid en busshållplats och ringer gatukontoret varje dag, ibland flera gånger, när drivorna blir för stora så att man måste komma och städa.
   Jag har inte sett nån annan volontera om decemberteman så var välkommen!

   Radera
 4. Hej, jag håller med dig om att det är vårt eget förbannade ansvar att inte skräpa ner i naturen. Hur barnslig och slarvig får man vara??? Jag minns när jag var i USA på en lång semester 1981 och jag såg hur folk bötfälldes för att de kastade glasspapper eller tuggummi! Otroligt effektivt, det var rent och fint överallt! I övrigt har vi väl sagt det mesta om ämnet för stunden...

  SvaraRadera