lördag 20 mars 2010

Kärlek måste vi ha!


Efter många övningar på tidningspapper och några på rispapper fick jag godkänt på detta tecken för "kärlek" vid dagens lektion i kinesisk kalligrafi. Väl hemma la jag bilden på köksbordet för fotografering ovanpå ett Josef Frank-underlägg - därav blommorna som lyser igenom!

Det är inte bara att måla dit ett tecken efter förlaga! Det ska utstråla harmoni och energi och vara vackert också. Man ska hålla penseln på ett visst sätt och föra den med mod och precision, trycka och lätta vid rätta stället. Riktigt duktiga konstnärer kan få betalt stora summor för ett väl utfört tecken. Jag nöjer mig med att sätta upp mina på kylskåpet tillsvidare.
Fast jag kan bekänna att gudsonen fick en tavla av mig med tecknen för hans namn och detta för kärlek i dopgåva härom året. Jag är tacksam att han ännu inte kan bedöma den konstnärliga halten i verket och hoppas att han framöver kommer att förstå att det är utfört med det bilden står för.

5 kommentarer:

 1. Så roligt att du håller på med kinesisk kalligrafi :)
  När jag var ung gick jag en kurs på Östasiatiska muséet för Tien Lung. Det var väldigt roligt, men svårt minns jag.
  Jag antar att du har läst "Tecknens rike" av Cecilia Lindqvist? Det är verkligen en fascinerande läsning.

  SvaraRadera
 2. Så roligt att du har möjlighet att lära dig kalligraf.
  Jag fick för länge se'n en rulle med rispapper och en pensel + en plåtburk med bläck, av japanska vänner. Men tyvärr använde jag det inte på en gång och nu är bläcket bara en blek skugga av sig själv.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Christina:
  Jomen, jag har boken av CL. Håller med dig, utomordentligt fascinerande. Kalligrafin är mest för skojs skull; det är verkligen svårt.

  Margaretha:
  Mitt bläck är i form av en kaka som man blöter med vatten. Litet tålamodsprövande att få igång men funkar bra sen. Och håller sig.

  SvaraRadera
 4. Oj vad du är duktig! I mina ögon är det där tecknet verkligen vackert.

  SvaraRadera